Mahtava mikrofoni – arvostelussa JBL Quantum Stream Studio

JBL:n striimaajille ja pelaajille suunnattu kondensaatiomikrofoni sisältää huomattavan määrän erinomaisia ominaisuuksia.

26.06.2024

JBL valmistaa nykyään audiolaitteita lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin tarkoituksiin. Firman Quantum-nimeä kantava mallisto on kehitetty spesifisti juuri pelaajien ja etenkin striimaavien pelaajien tarkoituksiin. Quantum Stream Studio on pintapuolisesti tyypillinen pöydällä istuva mikrofoni, mutta siinä on muutama ominaisuus, jotka tekevät siitä kevyen striimistudion keskipisteen.

Piirun verran vajaa 600 gramman painoinen musta yksikkö tuntuu valmistuslaadultaan kertakaikkisen priimalta. Mattapintaista metallia oleva kehikko ja jykevää muovia oleva kotelointi saa nopeasti vakuuttumaan siitä, että kyseessä on aidosti arvokkas tuote. Painava metallinen jalka on ruuvattavissa irti ja tukirangan sisään on jemmattu sovitin, jolla yksikön saa kiinnitettyä erilliseen mikrofonipuomiin kahdella eri kierteellä. Korkeutta mikrofonilla on 20 senttimetriä ja jalan halkaisija on yhteensä 9 senttiä.

Pramean ulkomuodon kruunaa useaan paikkaan lisätyt valot, joilla on poikkeuksellisesti myös käyttötarkoituksensa. Pääasiallisena äänentason säätimenä toimii etureunan keskellä oleva lediraidalla ympäröity portaaton nuppi. Nuppia kierittämällä voi säätää äänenvoimakkuutta ja sitä napauttamalla saa vaihdettua kätevästi langalla mikrofoniin yhdistettyjen kuulokkeiden tai mikrofonin oman äänenvoimakkuuden säätöjen välillä. Rullaa ympäröivä RGB-valaistu nauha näyttää valoilla kummankin laitteen äänenvoimakkuuden ja halutessaan myös niiden välisen balanssin. Ääntä vastaanottaessa valonauha myös toimii VU-mittarina ja sen avulla on helppo tarkkailla voimakkuuksia avaamatta erillistä ohjelmistoa. Yläreunaan on sijoitettu koko yksikön ympäröivä lediraita, joka on ohjelmoitavissa erilaisin väriefektein. Hatun valoilla on myös käytännöllinen funktio, sillä laitteen yläreunassa sijaitsevaa kapasitiivista anturia napauttamalla se voidaan mykistää ja tällöin valo muuttuu punaiseksi indikoidakseen tilamuutosta.

Neljän suuntakuvioasetuksen ansiosta Quantum Stream Studio taipuu varsin laajalti erilaisiin käyttötarkoituksiin. Herttakuvio soveltuu luonnollisesti pelaajalle tai podcastaajalle, mutta esimerkiksi kaksisuuntainen asetus mahdollistaa näppärästi vaikkapa kahden ihmisen podcastin nauhoittamisen. Taltiointimallia voi vaihtaa laitteen pohjassa olevaa nappia painamalla, ja yksikön etupaneelissa oleva valotaulu näyttää suoraan käytössä olevan asetuksen. Eri mallit tuntuvat toimivan varsin mainiosti, ja esimerkiksi musiikkiesitystä on mahdollista taltioida suoraan stereoerittelyllä sopivan kuvion myötä.

Äänenlaadultaan kyseessä on hyvä joskaan ei erinomainen mikrofoni. Puheääni toistuu selkeästi vaikkakin piirun verran kolkosti. En saanut laitteen omien säätimien tai erillisen Quantum Engine -ohjelmiston kautta äänenvoimakkuutta aivan haluamalleni tasolle. Kun yksikkö sijaitsi noin 40 sentin päässä, puheääni jäi piirun verran liian hiljaiseksi. OBS:n, Discordin tai muiden lähetyssovellusten kautta puhtia saa toki nostettua sopivalle tasolle. Toivottavaa olisi, että yksikön omat säätimet yltäisivät riittävien tasojen saavuttamiseen. Quantum Engine itsessään on hallinnointisoftana toimiva ja selkeä eikä se varsinaisesti haukkaa laitteiston resurssejakaan erityisen ahnaasti.

Laitteessa itsessään on USB-C-liitäntä, mutta mukana toimitettava todella laadukas kolmen metrin pituinen kaapeli kiinnittyy tietokoneeseen USB-A-porttiin. Piuha itsessään on ympäröity punoksella, joten ainakaan kestävyyden suhteen ei ole moittimista. Yksikössä on myös 3,5 mm liitäntä langallista kuulokesettiä varten. Valitettavasti langattomia luureja käyttävät eivät voi hallinnoida ulostulevaa äänenvoimakkuutta mikrofonin rullan avulla, vaan toimintoa on mahdollista käyttää ainoastaan johdolla mikrofoniin kytkettävien laitteiden kanssa.

Noin 150 euron hintaan myytävä laite ei ole ylihintainen muttei myöskään halpa mikrofoni. Äänenvoimakkuuden pienoisen puhdin puutteesta kokonaisarvosanasta on pakko rokottaa hieman. Kuulokesetin äänenvoimakkuuden ja tasapainon säätämisen rajoittaminen ainoastaan langalla kytkettyihin laitteisiin verottaa pisteistä toisen siivun. Muuten kyseessä on laadukkaasti valmistettu, selkeällä äänenlaadulla varustettu ja ennen kaikkea näyttävä ja monitoiminen mikrofonilaitteisto.

YHTEENVETO:
**** / *****
Näyttävä, laadukas ja monikäyttöinen mikrofoni antaa rahalle vastinetta varsin hyvin. Äänenvoimakkuuden puhdin puutteesta ja yhteiskäyttöisten kuulokkeiden langallisuusvaatimuksesta on kuitenkin rokotettava yhden pisteen verran.

”Voi hyvänen aika, mikä aihe tänään podcastissa!” totesi Mikki ja punastui.

Lisää luettavaa