LEGO ja peliala ovat kulkeneet käsi kädessä jo pitkän aikaa. Ensimmäiset palikoista ammentaneet teokset julkaistiin jo 1990-luvun puolivälissä, mutta vasta 2000-luvun alussa nähtiin todellinen läpimurto. Traveller’s Talesin vuonna 2005 julkaisema LEGO Star Wars: The Video Game oli välitön hitti, eivätkä sen jälkeen ilmestyneet jatko-osat tai elokuva-adaptaatiot ole nekään tehneet poikkeusta. Osa teoksista on toki noussut joitakin harha-askeleita menestyneemmiksi. Silti pelit ovat pitäneet pintansa, kuten vastikään julkaistu LEGO Horizon Adventures osoitti.
Vaan palataanpa muutama askel taaksepäin. Tässä artikkelisarjassa jätetään nimittäin LEGO-pelit taka-alalle, sillä keskiössä ovat niiden sijasta peleistä ammentavat LEGO-rakennelmat. Omat kokemukseni tanskalaislähtöisen yhtiön luomusten parissa kulkevat monien tavoin nuoruusvuosiin, sillä tuolloin lahjaksi saatu merirosvolaiva, poliisiasema sekä erinäiset Bionicle-robotit olivat jotakuinkin kymmenenkesäiselle kovaa huutoa. Tämän jälkeen rakentelut ovat jääneet, mutta LEGO Masters -tv-sarja sekä useat peliversiot ovat vieneet mukanaan. TV-tuotoksista erityisesti LEGO Masters Australia on saanut nauramaan ja elämään tunteella mukana. Kotimainen variaatio on ehättänyt toiseen tuotantokauteensa, joka on ollut syksyn 2024 isoja juttuja juontajavaihdoksesta huolimatta.
Pelit, tosi-tv sekä muut uutuusjulkaisut puhuvat selvää kieltä: LEGO voi edelleen hyvin. Jos palikoita pidettiin joskus aikanaan lastenleikkinä sekä kipeinä päälleastuttavina, nykyisellään yhtiö kosiskelee kaikenikäisiä. Yli 13 miljardin dollarin arvoinen yhtiö vetoaa erityisesti upeilla ja monipuolisilla seteillään yhtä paljon aikuisiin kuin perheen pienimpiin. Tämä kävi erityisen hyvin selväksi, kun palasin palikoiden äärelle noin 20 vuoden sapattivapaan jälkeen. Ensimmäisenä vuoronsa sai kompakti LEGO Minecraft: Äärilisko ja Äären alus (The Ender Dragon and End Ship, kohde 21264).
657 osaa sisältävä Minecraft-rakennelma on suunnattu yli 8-vuotiaille. Oma henkinen ikä saa vaaditun riman väpättämään, joten pyysin LEGO-palikoihin vieläkin vähemmän perehtyneen puolison mukaan talkoisiin. Ja tämä nimittäin kannatti! Lopputuloksena kun löytyi uusi yhteinen harrastus.
Lue myös: Vuonna 2001 ilmestyi eräs kaikkien aikojen parhaita PS2-pelejä – nyt sen fanit saivat upeita uutisia
Äärilisko ja Äären alus koostuu nimestään huolimatta käytännössä kolmesta eri osa-alueesta. Musta lohikäärme on tietenkin kiehtovin elementti, mutta violetti alus on sekin varsin näyttävä joskin värimaailmaltaan hieman monotoninen kokonaisuus. Näiden kahden rinnalla nähdään lisäksi pieni aarresaari palikkapäisen figuurin kera. Se jää väistämättä isompien kokonaisuuksien varjoon, vaikkakin sen musta lohikäärmemuna on tyylikäs elementti.
Kokonaan uuden setin rakentaminen on tehty mukavaksi ja vaivattomaksi. Noin kahden henkilötyötunnin verran kestävä kasausoperaatio on jaoteltu selkeisiin osiin, mikä alkaa jo palikoiden jaottelusta. Laatikosta paljastuu ohjekirjasen ohella seitsemän numeroitua pussia, joissa jokaisessa on yhteen rakennusvaiheeseen tarkoitetut palikat. Tämä on hyvä, sillä pelkkä ajatus sadoista samanaikaisesti pöydällä lojuvista osasista saa tuskanhien otsalle.
Kuten jo ikärajakin tekee selväksi, LEGO Äärilisko ja Äären alus on tehty nuoremmalle yleisölle. Vaikka roimat 650 palasta voi tuntua isolta määrältä, on kokonaisuus selkeästi hahmotettavissa ja yksinkertaisesti rakennettavissa. Eteneminen onnistuu joko mukana tulevan värikkään ja laadukkaan ohjekirjan avulla tai vaihtoehtoisesti LEGO Builder -mobiilisovelluksella. Viimeksi mainittu on ilmaiseksi ladattava applikaatio, jonka 3D-ohjeiden avulla on entistä helpompi nähdä palikoiden oikeat sijainnit. Tässä setissä se ei ole niin merkittävä lisä, mutta isommissa projekteissa vaihtoehtoinen työkalu helpottaa erityisesti porukalla kasaamista.
Setin yksinkertaisuus näkyy hieman rajallisena leikillisyytenä. Lohikäärmeen saa toki liikkumaan uhkaaviinkin asentoihin, minkä lisäksi sen mahasta on ammuttavissa isku leikkitoverin ukkojen niskaan. Paatti on jo aiemmin mainitusti hieman tylsähkö värimaailmaltaan, eikä sen monipuolisuus yllä haastavampien settien tasolle. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa helposti nostettavan katon sekä kääntyvän sivuoven.
Minecraft on kaikkien vuosien jälkeen pitänyt pintansa suosittuna virtuaalimaailmana. Äärilisko ja Äären alus ei onnistu kuitenkaan peliin pitkälti yleiskulttuurisella tasolla tutustuneelle tarjoamaan sellaista ikonisuutta, että sen osaisi suoriltaan yhdistää nimenomaan Markus “Notch” Perssonin luomaan universumiin. Palikkapäiset hahmot työkaluineen yltävät tässä yhteydessä korkeammalle kuin lohikäärme tai violetti alus. Sen sijaan Minecraftin parissa vapaa-aikaansa viettävät kokenevat tilanteen toisin ja ovat paatin sekä lohharin äärellä kuin kotonaan.
Rakennustalkoisiin meni kahdella käsiparilla yhteensä roiman tunnin verran aikaa. Koska kyseessä oli ensimmäinen rakennelma joko koskaan tai pitkään aikaan, tuntui paluu palikoiden äärelle todella piristävältä. Ennen kaikkea kummallakin oli hauskaa, vaikka ikäsuositus ylittyi kummallakin moninkertaisesti. Ehkä eniten kertoo se, että kummallekin jäi välitön nälkä aloittaa seuraava rakennelma mahdollisimman nopeasti.
Tulevissa osissa perehdymme hieman haastavampiin setteihin, jotka tarjoavat kokeneemmille sekä varttuneemmille rakentelijoille enemmän haastetta. LEGO Minecraft: Äärilisko ja Äären alus on hyvä rakennelma aloittaa LEGO-harrastus. Rakennelma toimii lisäksi erinomaisena lahjavinkkinä Minecraftiin lumoutuneelle, sillä sen teema lämmittää lahjansaajaa ja hintalappu lahjanantajaa.
LEGO Minecraft: Äärilisko ja Äären alus on saatavissa LEGO.comista sekä monilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä noin 100 euron suositushintaan.
Lue myös: Vitsikäs lässähdys – arvostelussa LEGO Horizon Adventures
Lue myös: Lähituki laittamassa töpselit seinään – arvostelussa Mario & Luigi: Brothership