Kuin dopingia e-urheilijoille? – Arvostelussa Glorious Model D 2 Pro 4K / 8 KHz Edition

Gloriousin ergonomisen D 2 Pro -pelihiiren järeämpi malli lupaa ykkösluokan nopeutta.

20.03.2024

Ei Gloriousia voi ainakaan yrittämisestä moittia. Firma julkaisi kertaheitolla neljä e-urheilijoille soveltuvaa pelihiirtä, joista jo Model O 2 Pro, Model O 2 Pro 4K / 8 KHz ja Model D 2 Pro on Tiltin toimesta testattu. Nyt on vuorossa viimeksi mainitun vipeltäjän vauhdikkaampi malli.

Glorious Model D 2 Pro 4K / 8 KHz Edition lupaa nimensä mukaisesti huippuluokan päivitystaajuuden. Langatonta mokkulaa käyttämällä tahti on 4 000 hertsiä, mutta piuhalla päästään jopa 8 000:een. Kyseisistä nopeuksista voi saada kovan luokan kilpailuetua etenkin e-urheilijoiden superreaktioilla. On niistä silti iloa ihan peruskäytössäkin.

Model D 2 Pro -pikkusiskon tavoin 4K / 8 KHz -versio pitää yksinkertaisten ja koruttomien kuorien sisällä tuttua mutta erittäin hyvää tekniikkaa. BAMF 2.0 -sensori yltää 26 000 DPI:n tarkkuuteen maksimikiihtyvyyden ollessa 50 G. IPS-lukema on reipas 650.

Kuusinäppäimisen hiiren päänapeissa on sata miljoonaa klikkausta kestävät optiset kytkimet. Ne ovat kohtuullisen kovaääniset, mutta niissä on hyvä vaste. Voimaa ne vaativat sen verran, ettei niitä ainakaan vahingossa tule painettua. Rullassa oleva klikkinäppäin haluaa vielä astetta tuhdimman painauksen – vähän liiankin lujan ainakin allekirjoittaneen makuun. Pykälöittäin toimiva rulla pyörii onneksi erittäin tasapainoisesti ja miellyttävästi.

62-grammaisessa eli kaksi grammaa perusmallia enemmän painavassa hiiressä on pohjassa neljä pienehköä PTFE-tassua. Laite liitää niiden avulla kuin unelma. Oli käytössä sitten kovapintainen tai kankaasta tehty hiirimatto, tämä kaveri liikkuu aina mukavasti. Paketissa tulee kuitenkin kaksi isoa PTFE-lisätassua, jos jostain syystä kaipaa lisää liukupintaa.

Mutta sitten se tämän pelihiiren päävetonaula: korkeat päivitystaajuudet.

Kuten aiemmin tuli mainittua, kykenee hiiri langattomana käytettäessä 4 000 Hz:n päivitystaajuuteen. 1 000 Hz oli pitkään markkinoiden korkein lukema ja edelleen valtaosalle hiiristä perinteisin lukema.

Valmistaja ehdottaa, että tietokoneeseen piuhalla (koneeseen iskettävä pää on mallia USB-A) liitettävä mokkula asetetaan mahdollisimman lähelle hiirimattoa. Etäisyyttä itse hiireen saisi olla maksimissaan 30 senttimetriä. Näin testeissä myös toimittiin. Mokkulan voi toki asettaa vähän pitemmänkin matkan päähän, mutta korkeisiin hertsilukemiin ei silloin välttämättä päästä.

Korkea päivitysnopeus on aistittavissa. Toki näytönkin täytyy olla modernimmasta päästä, sillä pienillä kuvahertseillä ei iloa tietenkään synny. Kunhan rauta on kunnossa ja langaton yhteys fiksusti hoidettu, voi vauhdin hurmasta nauttia leveästi hymyillen.

Kun tietokoneeseen törkätty piuha liitetään itse hiireen, päästään jo 8 000 Hz:n päivitysnopeuteen. Tätä pehmeämmäksi ei hiiren käyttö tällä hetkellä muutu. Edelleenkin täytyy painottaa, että tietokone täytyy olla tehokasta rautaa, sillä jo 4 000 Hz:n päivitysnopeus syö prosessoritehoja. Eihän sitä Twingoonkaan kannata turbospoilereita asentaa.

Isoresoluutioisten näyttöjen äärellä on päivitysnopeuden tuntuvasta kasvusta iloa myös hyötykäytössä. Etenkin grafiikan käsittelyssä ja muussa tarkassa työskentelyssä pointterin sulavaakin sulavampi liikehdintä teki silmille höpöä.

Korkea päivitysnopeus syö luonnollisesti enemmän akkua. 1 000 Hz:n tilassa puhtia piisaa noin 80 tunniksi. 4 000 Hz:n käyttäminen rokottaa sen verran, että latailupuuhiin täytyy ryhtyä noin 35 tunnin jälkeen. Kohtuullisia lukemia, joiden saavuttaminen on vaatinut RGB-valoista luopumisen.

Hiiren asetuksista sen verran, että niiden säätäminen sujuu muitta mutkitta Windowsille saatavalla Glorious CORE -softalla. Itse sovellus on todella selkeä, mutta jostain syystä se tökkii firmispäivitysten kanssa. Aivan kuten Model D 2 Pro -perusmallin kanssa, myös tämän 4K / 8 KHz Editionin päivittäminen oli kaikkea muuta kuin kerralla maaliin vedettävä rutiini. Tämän hiirulaisen kohdalla tosin ei tarvittu kuin kaksi yritystä ja homma oli hoidettu. Onneksi päivityksiä ei tarvitse tehdä usein, ja tämä jäi ainoaksi negatiiviseksi piirteeksi.

Glorious Model D 2 Pro 4K / 8 KHz Edition on huikea pelikaveri. Se ei todellakaan ole päällisin puolin kummoinen, mutta konepellin alla on pelkkää herkkua. Hiiren liikehdintä on ihanan tarkkaa ja sulavaa, eivätkä päänäppäimet pettäneet kertaakaan pelisessioiden aikana. Vähän ne tosin voisivat olla hiljaisemmat. Kokonaisuus on selkeästi tehty e-urheilijoita silmällä pitäen; onhan tämä melkoista dopingia salamannopeisiin peliturnauksiin. Etenkin kun hiiren muotoilukin on erinomainen ergomuotoiluista pitäville.

Glorious Model D 2 Pro 4K / 8 KHz Edition maksaa noin 140 euroa.

YHTEENVETO:
***** / *****
Upea toimivuus, huippuluokan päivitysnopeus, virheettömästi toimivat näppäimet ja onnistunut ergomuotoilu. Tämä hiiri ei näytä upealle, mutta pelikäytössä se on sitäkin enemmän.

Hydrauliprässiin jääneen Terminatorin silmä sai itselleen uuden kodin.

Lisää luettavaa