Hiiri+näppis-kokemus kädessä – arvostelussa Darkwalker ShotPad

Vähän erilainen ohjain.

13.04.2023

Kiinteällä kolmemetrisellä USB-A-kaapelilla varustettu Darkwalker ShotPad on astetta erikoisempi peliohjain. Se herättää heti ensikosketuksella ristiriitaisia tunteita. Ja ihan syystäkin.

Darkwalkerin valmistaja kutsuu kapulaa esport pro -ohjaimeksi. Kyseessä on tietokoneen sekä PlayStation 4-, PS5-, Xbox One- ja Xbox Series X|S -konsolien kanssa toimiva vekotin. Erityisen erikoista siinä on se, että peliohjaimissa tavallisesti oleva oikea analogitatti on korvattu 8,4 senttimetriä leveällä kosketusalustalla. Tämän lisäksi padissa on poikkeuksellisen runsas määrä näppäimiä ja jopa hiirirulla.

Konsoliyhteensopivuudesta on mainittava, että pelin täytyy tukea hiiri+näppis-yhdistelmää, jotta Darkwalker toimisi sen kanssa. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi Cyberpunk 2077, Day Z, Fortnite, Minecraft ja uusimmat Call of Dutyt. Tavallista padia tämä ei siis korvaa.

Darkwalker on toteutettu FPS-pelaajien tarpeita silmälläpitäen. Näin ollen esimerkiksi oikeassa alakulmassa on c-, f-, r- ja v-näppäimet ja kapulan pohjassa sijaitsee Alt, Shift ja välilyönti.

Darkwalker ShotPadin käyttämiseen tai säätämiseen ei tarvita mitään ohjelmistoa tai muuta ylimääräistä. Se on siis monimutkaisesta ulkokuoresta huolimatta plug-n-play-ohjain. Tietokoneella voi tosin latailla kolmannen osapuolen virityssoftia mikäli haluaa esimerkiksi ohjelmoida nappulat uuteen uskoon.

Paketista repäisty ShotPad ei juuri hurraahuutoja kerännyt. Halvan muovimainen yleisasu ei vakuuta ja näppäimien sijoittelusta voi olla montaakin huonoa mieltä. Kädessä fiilis on hieman parempi, joskin ergonomia on kaukana optimaalisesta. Analogitatti sekä pykälittäin pyörivä hiirirulla tuntuvat sentään ihan ookoolta. Suurimmasta osasta toimintanäppäimiä kuuluu mikrokytkimen klikkausääni, joka on voimakkuudeltaan suhteellisen harmiton.

Mutta sitten pihvin kimppuun. Miltä Darkwalker ShotPad tuntuu varsinaisessa pelikäytössä?

Jotta kokemus tuntuisi perusohjainta paremmalta, on käyttäjän pidettävä touchpad/trackpad-alustoista. Tai sitten on oltava näppärä pelaamaan kännykän näytöllä. Tämä on äärimmäisen tärkeää.

Käytännössä Darkwalkerin kosketusalusta toimii niin kuin pitääkin. Tästä huolimatta se vaati ainakin allekirjoittaneelta huomattavan pitkän harjoitteluajan ennen kuin se alkoi tuntumaan luontevalta. Ja pitkänkin ajan jälkeen FPS-räiskintä oli epätarkempaa kuin normaalilla ohjaimella. Kuumimpien pelimittelöiden aikana tuli myös melko paljon ei-toivottuja hutisipasuja. Niiden määrä laski käyttöpäivien kasvaessa, mutta täysin eroon niistä ei tuntunut pääsevän.

Rauhallisemmissa peleissä kosketusalusta oli taas sitten ihan toimiva vaihtoehto normipadille. Kun äärimmäistä osumatarkkuutta ei vaadittu, sujui pelaaminen suhteellisen rennon onnistuneesti.

Lukuisten toimintanäppäimien kanssa meni alussa sormi suuhun. Myös niiden näppärä käyttäminen vaati huomattavasti harjoitteluaikaa. Liipaisimet ja pohjanäppäimet ovat ihan jees, mutta D-pad ei sen sijaan toiminut oikein missään vaiheessa tyydyttävästi. Tuntuma oli pelistä riippumatta heikko.

Se ohjaimen osa, joka ei aiheuttanut mutinaa, oli tuttu ja turvallinen analogitatti. Joka tapauksessa ShotPadin toimivuus ja hyödyllisyys on pelikohtaista. Hitaissa peleissä homma sujuu ihan tyydyttävästi, mutta FPS-toimintaan vaaditaan jo tuskaista harjoittelua – jos sekään nyt auttaa. Näppäräsormiset kännykkäpelaajat voivat tosin olla tämän kanssa ihan kotonaan; tällaisten pelaajien kannattaakin ohittaa arvostelutähdet ja tutustua tuotteeseen ihan omin sormin.

Se on kuitenkin todettava, että vaikka rauhallinen pelailu Darkwalkerilla ihan hyvin sujuikin, en missään tapauksessa lähtisi sillä normiohjainta tai hiiri+näppiskomboa korvaamaan.

Darkwalker ShotPad maksaa noin 60 euroa.

YHTEENVETO:
** / *****
Erikoisuudestaan johtuen vain tietynlaisille pelaajille soveltuva ohjain. Muovinen fiilis ei innosta, mutta kosketusalusta toimii sellaisenaan hyvin. Hiirtä se ei kuitenkaan korvaa.

42 näppäintä sormien ulottuvilla. Mieti sitä.

Lisää luettavaa