Jytinää ilman lisäapuja – arvostelussa Creative Sound Blaster Katana SE -soundbar

Creativen uusin soundbar toistaa ääntä tuotesarjan isoimmilla elementeillä – mutta ilman minkäänlaista subwooferia.

31.08.2023

Tiltin testistudiossa muutama kuukausi takaperin erinomaiseksi todettu Sound Blaster Katana V2X osoitti, että pienehkökin äänipalkki pystyy suureen ääneen. Nyt korvien alle asettui toinen Creativen soundbar, ilman subwooferia toimiva uutukainen Sound Blaster Katana SE.

Kokoluokassaan Sound Blaster Katana SE asettuu erityisen nätisti 27 – 29 tuumaisten näyttöjen alle tai eteen. 65 * 10,9 * 7,8 cm kokoinen äänipalkki seisoo tukevasti kumitassujensa päällä noin 2,7 kilogramman painollaan.

Katana SE ei sisällä erillistä matalissa taajuuksissa lisäapuja antavaa subwooferia. Tämä näkyy – ja luonnollisesti myös kuuluu – kaiutinelementtien koossa. Katana SE:n äänentoistosta pitää huolen kaksi 109 mm keskialueen elementtiä ja kaksi 54 mm diskanttikaiutinta. Muissa Katana-malleissa vastaavat ovat kokoluokkaa 63 mm ja 19 mm. Ero on siis huomattava. Varsinainen lähtöteho (90 W / 180 W huippu) on sama kuin aiemmin arvostellussa Katana V2X -mallissa taajuusalueen olleessa hieman heikompi (SE: 55 – 20 000 vs V2X: 50 – 20 000).

Jokainen tämän äänipalkin neljästä kaiuttimesta saa virtansa kahdesta DSP-ohjatusta stereovahvistimesta. Nämä pitävät huolen, että bassottelussa ei puhti lopu kesken – ainakaan paperilla. Palkki sisältää myös häiritsevät värähtelyt minimoivan kaksoisrakenteen.

Mitoiltaan Katana SE on parhaimmillaan tietokonepöydällä, mutta sitä voi luonnollisesti käyttää muissakin ympäristöissä. Liitännät pitävät tästä myös huolen, sillä tietokoneeseen yhdistettävän USB-C-liitännän lisäksi soundbarissa on myös HDMI (ARC), Bluetooth 5.0 sekä optinen että AUX-sisääntulo. Ääntä voidaan siis napata vaivatta niin mobiililaitteista kuin pelikonsoleista. Laitteessa on sertifioitu Dolby-dekooderi, joten se sopii myös pienen kotiteatterin 5.1-virtuaalisurround-äänenluojaksi. Dolby toimii HDMI:n ja optisen liitännän kautta.

Ennen varsinaista käyttöönottoa kannattaa tietokoneelle (Win 10/11) ladata Creative-sovellus. Toinen tarpeellinen suoritus on hankkia kaksi AAA-paristoa kaukosäädintä varten, sillä niitä ei tule paketin mukana.

Creative-softalla hallitaan niin soundbarin kuin kaukosäätimen säätöjä ja toimintoja. Ja niitä sitten riittääkin! Äänelle on erilaisia tiloja niin musiikkia kuin elokuvia varten. Useita pelejäkin tuetaan Call of Duty -sarjasta Rocket Leagueen. Onpa tarjolla jopa Scout Mode kaikkia FPS-hiippailijoita varten. Toki ekvalisaattoria voi myös räplätä ihan ominkin käsin mikäli esiasetukset eivät maita.

Creative-softalla asetetaan myös äänipalkin alalaitaa valaisevan LED-juovan toiminta. Erilaisia RGB-valoanimaatioita on seitsemän kappaletta ja saapa LED-valot sykkimään musiikin tai muiden äänien tahdissa. Juova on jaettu seitsemään alueeseen, joten värianimaatiot ovat ihan mukavan näköisiä.

Äänipalkin kaukosäädin on oma juttunsa. Se on kuin täysiverinen kotiteatterikapula, jolla sujuu kaikki tarvittava. Erikoisuutena siinä on kuusi kustomoitavaa c-näppäintä. Ne ovat itse asiassa paljon hienompi asia kuin tulee aluksi edes ajateltua. Jokaiseen nappiin voi nimittäin syöttää oman äänitulon, äänilähdön (kaiuttimet tai kuulokkeet), äänenvoimakkuuden, äänimoodin ja bassotason. Eli ohjelmointisession jälkeen vain yksi napinpainallus ja seuraava Fortnite-sessio voi alkaa sopivien äänisäätöjen kera. Tai joku muu peli, tai vaikkapa leffa. Erittäin kätevää!

Näin hoidetaan kaukosäätimen c-näppäimien ohjelmointi. Hyvin yksinkertaista jopa ilman ohjeita.

Semmoinen pieni harmi tulee kuitenkin siitä, että Creative-sovellus ei ole mitään parasta a-luokan koodia. Vähän päivän boogiesta ja kuun asennosta riippuen se toimii välillä ihan sutjakasti ja niin sanotusti normaalisti. Välillä se sitten taas jumittelee kuin Turun funikulaari. Ei tässä mistään ylidramaattisesta tai jokapäiväisestä harmista ole kyse, mutta silti ihmetyttää, miten jo pitkään markkinoilla ollut ja useasti päivitetty sovellus hidastelee oudoilla tavoilla.

Pikkumurheesta päästään kuitenkin isoon iloon. Ja se on tästä äänipalkista lähtevä ääni.

Sound Blaster Katana SE on monin puolin todella upea kokemus korville. Ensinnäkin palkin leveys antaa mainion pohjan stereoäänen avaruudelle. Tietokonepöydällä ääni syleilee suoraan edessä istuvaa pelaajaa paikoin vähän pikku-pikkuriikkisen laveasti, mutta suurimmalta osin suorastaan täydellisen keskittyneesti. 5.1-äänitilassa virtuaalisurround laajentaa leveyttä stereoerottelun kustannuksella, joten sen hyödyllisyys on pitkälti lähdemateriaalista kiinni. Peleissä ja leffoissa kyllä, musiikissa ei.

Soundbarin bassotoisto on erittäin tyydyttävää. Ei tässä luonnollisestikaan päästä aidon subwooferin toistamille viboille, mutta sopivasti säädettynä jytkeet tuntuvat pöydänpinnassa saakka. Bassovolyymin suhteen täytyy kuitenkin olla tarkka, sillä liiallisella voimakkuudella yleiskuva muuttuu puuromaiseksi kuminaksi. Maltti on valttia tämän soundbarin kanssa – ja maltilla kokonaisuus kuulostaa hienolta.

Kokonaisuutena voi sanoa, että Katana SE soi niin pelien kuin videoviihteen parissa suorastaan loisteliaasti. Vaikka äänenvoimakkuutta iskee enemmän kuin huone antaa tarpeen, ei sointi puuroudu, säröile tai kyykkää isompienkaan räjähdyksien edessä. Creative-sovellus saisi olla vähän paremmin toimenpiteisiin reagoiva ja toivon mukaan se myös on joku päivä sitä. Sitä ennen säädöt ja optiokikkailut toimivat kyllä onneksi ilman suurempia hiustenrepimisiä. Pienen tuunauksen jälkeen kokemus kuitenkin lähentelisi jo vakavasti viiden tähden valiolaitetta.

Kompakti ja ihan komea Sound Blaster Katana SE on huikean hieno äänipalkki, jonka paras paikka on tietokonepöydällä. Hätätapauksessa tämä soi ihan kivasti muissakin ympäristöissä. Äänenvoimakkuutta riittää pienen olohuoneenkin tarpeisiin.

Lopuksi vielä huomautus, että äänipalkissa on Super X-FI -toistolla varustettu 3,5 mm -kuulokeliitin. Tästä myöhemmin lisää.

Creative Sound Blaster Katana SE maksaa noin 350 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Iskevää ääntä ilman erillistä subwooferia. Katana SE soi kauniisti, lujaa ja hienon leveästi. Runsaat optiot tekevät tästä poikkeuksellisen monipuolisen.

Kun ei jaksa niin aina voi nojata ystäviin.

Lisää luettavaa