Tilaääntä pienelle pöydälle – arvostelussa Creative Sound Blaster Katana V2X -soundbar

Creativen äänipalkista on moneksi. Mutta ovatko sen kaikki osa-alueet parasta a-luokkaa?

18.03.2023

Sound Blaster Katana V2X on pienehkö mutta runsailla ominaisuuksilla varustettu soundbar. Fyysisiltä mitoiltaan 60 * 9,5 * 6,2 cm kokoisen äänipalkin voimakasta ääntä tukee erillinen subwoofer (11,6 * 25 * 42,3 cm).

Katana V2X ottaa audiota vastaan useista eri lähteistä. Näihin kuuluvat USB-C, HDMI (ARC), Bluetooth 5.0 (A2DP), 3,5 mm AUX ja optinen liitin. Ääntä palkki tuuttaa viidestä elementistä kolmen vahvistimen voimin. Laitteessa on myös kaksi sisäänrakennettua keilamikrofonia chattihetkiä varten. Molempiin suuntiin siirtyvän äänen lisäksi Katana V2X tarjoaa myös värikkään valaistuksen: laitteen etupohjaa kiertää seitsemään alueeseen jaettu RGB-valaistus.

Yöllisiä hetkiä varten on laitteen etupaneelissa 3,5 mm -kuulokeliitin. Katana V2X tukee myös Super X-Fi -kuulokeäänentoistoa. Tästä myöhemmin lisää omassa artikkelissa.

Paketin mukana tulee monipuolinen kaukosäädin. Sen käyttämiseen tarkoitetut kaksi AAA-paristoa joutuu tosin ostamaan erikseen. Tämä kannattaa huomioida ylimääräisen kauppareissun välttämiseksi. Kapulalla voi hoitaa kaiken tarvittavan, minkä lisäksi siinä on kuusi ohjelmoitavaa näppäintä erilaisia äänitiloja varten.

Sound Blaster Katana V2X on tarkoitettu niin monitorin kuin television alle sijoitettavaksi. 60 senttimetrin leveydellään se istuu sopivasti 27-tuumaisen monitorin mittoihin. Asennusta varten paketissa tulee puolitoistametrinen virtajohto, saman mittainen optinen kaapeli ja 1,2-metrinen USB-C – USB-A -kaapeli. Paketissa on myös pari seinäkiinnikettä mikäli haluaa asettaa laitteen ilmoihin.

Itse soundbarin tekniikan puolelta täytyy mainita laitteen kolmen vahvistimen suunnittelua hallitseva usean ytimen signaaliprosessori. Sen avulla jokaista ala-, keski-, ja ylä-äänielementtiä vahvistetaan erikseen. Puolitoista kilogrammaa painavassa palkissa on myös kaksoisrakenne värähtelyjen minimoimiseksi. Sen lähtöteho on 50 W, subbarin taasen 40 W.

Ääntä, RGB-valoja sekä mikrofonia pääsee säätämään Creative-sovelluksella (Windows/Mac/Android/iOS). Sovellus ei ole siitä nopeimmasta päästä, mutta sentään suhteellisen selkeä käyttää. Volyymin, äänitilan ja -lähteen sekä SXFI-toiminnot voi hoitaa myös laitteen päällä olevista näppäimistä.

Katana V2X:n asennus ja käyttöönotto on nopea proseduuri. Kaapelien kiinnittämisen ja ohjelmiston lataamisen jälkeen kaikki sujuu intuitiivisesti, mitä nyt Super X-Fi vaatii tarkempaa tutustumista.

Sitten varsinaiseen pihviin eli äänenlaatuun. Ensimmäiseksi todettakoon, että mökää tästä laitteesta piisaa vähän isompaankin huoneeseen. Puolen metrin päästä kuunneltuna Katana V2X puhalsi lähestulkoon jo hiuksia liikkeelle volyymiasteikon näyttäessä lukemaa 15. Maksimi on 50, mutta sitä ei pystynyt kuin puoleen väliin lähestymään ikkunankarmien vetäessä jo Macarenaa. Pöydän alle sijoitettu subwoofer päätyi lopulta -8 desibeliin asteikon ollessa -10 – +6 db. Nolla-asetuksella sen tuhti potku sai jalat hikoilemaan.

Voimakkaan volyymin lisäksi Katana V2X myös soi kerrassaan erinomaisesti. Äänessä on erittäin miellyttävä sointi niin peleissä kuin musiikissakin, ja etenkin puhe toistuu viimeisen päälle hienostuneesti. Stereokuva on yllättävän leveä laajentuen huomattavasti palkin sivuille. Lisäksi kuuntelijan asettuessa sopivasti äänipalkin keskelle myös surround-ääni ottaa tilan hyvin haltuun. Dolby Atmos soi ihan mainiosti, mitä nyt yläkanavia ei tietenkään kannata odottaa kuulevansa.

Laitteen eri äänitiloja (peli, musiikki, elokuvat) kannattaa todellakin kokeilla, sillä ne ovat oikein oivallisia kyseisten viihdemuotojen nautiskeluun. Jo muutaman käyttöillan jälkeen olikin selvää, että joku niistä oli aina päällä ”effects off” -tilan jäädessä lopulta täysin unholaan. Katana V2X sisältää Dolby-dekooderin ja kyseistä signaalia pystyy syöttämään laitteelle HDMI:n ja optisen liitännän kautta. Dolby Digital 5.1 -elokuvat heräsivät henkiin oikein mainiosti etenkin ”keskikanavan” kuulostaessa hämmästyttävän puhtaalle. Dynamiikkaakin piisasi riittävästi tehden leffoihin uppoutumisesta helppoa. Iso peukku myös subwooferin ryhdikkäästä toistosta.

Äänipalkin mikrofonit eivät sen sijaan ansaitse samanlaisia kehuja. Vastapuhujan korviin kantautuva ääni ei ole laadukasta ja taustaäänet siirtyvät aikalailla sellaisinaan eteenpäin. Huoneen tuleekin olla käytännössä täysin hiljainen mikäli haluaa höpötellä äänipalkin kautta. Mihinkään vakaviin palavereihin sitä ei siis tule käyttää. Vaihtoehtojen puuttuessa toiminto on kuitenkin ihan kiva pikkubonus pikaisiin chattihetkiin.

Sound Blaster Katana V2X on kokoisekseen erinomainen soundbar pienelle peli- ja toimistopöydälle. Sen äänenlaatu on erinomainen tehojen riittäessä hyvinkin pitkälle. Pohjassa oleva RGB-valaistus tuo kivaa blingblingiä ja sisäänrakennetut mikrofonit voivat olla hyödyksi niin sanotuissa hätätilanteissa. Laitetta on helppo käyttää ja se liikkuu tarvittaessa myös helposti mukaan. Hinta on kova, mutta rahoilleen saa runsaasti vastiketta.

Creative Sound Blaster Katana V2X maksaa noin 310 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Erinomaiselta kuulostava äänipalkki niin pelaajille kuin muustakin viihteestä nauttiville. Pienehkö laite jossa runsaasti hyviä toimintoja.

”Onko se uusi Xbox Series S? Onko se keittolevy? Onko se Avaruusseikkailu 2001:n monoliitti?!”

Lisää luettavaa