Äänimaailman dopingia – arvostelussa Turtle Beach Atlas Edge PC Audio Enhancer

Henkilökohtaisesti en ole koskaan ajatellut tarvitsevani ulkoista äänikorttia, mutta Turtle Beachin ansiosta tiedän nyt, miksi ne ovat arvostettuja joissakin tapauksissa. Atlas Edge on näppärä ja kohtuuhintainen laite, jolla saa heikompaankin kuulokojeeseen lisää pontta.

14.04.2020

Erilliset äänikortit olivat minulle entuudestaan tuntematon käsite. Olen aina rokannut USB-liittimillä varustetuilla kuulokkeilla ja turvautunut niiden mukana tulleisiin ajureihin sekä ohjelmiin, joilla ääntä säädetään. Ilokseni huomasin, että Turtle Beachin Atlas Edge Enhancer for PC on helppokäyttöinen ottaa käyttöön ja käyttää.

Atlas Edge -äänikortti on hillityn kokoinen kahden metrin piuhalla varustettu laite, jonka päissä on USB sekä 3.5mm naarasliitin. Laite kytketään tietokoneessa vapaana olevaan USB-porttiin, minkä jälkeen kaiken pitäisi mennä suhteellisen automaattisesti maaliin. Minun kohdallani asennus ei ollut yksinkertainen, sillä Atlas Edgen Control Studio -ohjelma otti yhteen koneeni Razer Synapsen kanssa heti kättelyssä. Sain lopulta kortin softat asentumaan ja toimimaan, mutta Synapse lopetti yhteistyön kanssani. Tämän myötä olin arvostelujakson ajan pelkästään Atlas Edgen armoilla, sillä uskollinen Razer Kraken V2 ei suostunut minkäännäköisiin keskusteluihin “vieraan” äänisoftan saavuttua talouteen.

Atlas Edge PC Audio Enhancerin käyttö on yksinkertaista. Äänikortin vapaaseen päähän kytketään mikä tahansa 3.5mm liittimellä varustettu äänilaite, minkä jälkeen lähdetään säätämään asetuksia mieleisekseen Turtle Beach Control Studion kautta. Säätövaraa on monenlaista aina perusasetuksista vähän laajempaankin virittelyyn. Helppo taajuuskorjain antaa mahdollisuuden säädellä muun muassa diskantin ja basson itselleen sopivaksi. Todelliselle hifistelijälle aukeaa maailma viritellä pelaamiseen painottuvia asetuksia aina dialogin äänenvoimakkuudesta muihin pelillisiin elementteihin. Aloittelijan ensikosketuksia helpottaa Turtle Beachin valmiit asetuspaketit, joiden ansiosta laajat säätömahdollisuudet eivät kaadu niskaan. Valmiiden pakettien ohelle omatkin säätöasetukset voi tallentaa listan jatkeeksi.

Yksittäisten äänikikkailujen lisäksi Atlas Edge sisältää mahdollisuuden käyttää Turtle Beachin omia 3D- ja Superhuman Hearing -ominaisuuksia. 3D on käytännössä “hienompi” nimitys kahdeksankanavaiselle virtuaaliäänelle, kun taas “yli-inhimilliset” asetukset nostavat esimerkiksi askelääniä ylenpalttiselle korkeudelle helpottaen vihollisten tulosuunnon havaitsemista kilpailullisissa sessioissa. Jatkuvaan käyttöön Superhuman Hearingiä ei voi suositella, koska yleinen äänimaailma muuttuu todella karun kuuloiseksi erikoisilla korkeusasteilla.

Paperilla Atlas Edge PC Audio Enhancerin olisi tarkoitus tehdä käytännössä mistä tahansa äänilaitteesta pelikelpoinen tai vähintäänkin laadukkaamman kuuloinen. Käytännön testeissä esimerkiksi Turtle Beachin Stealth 300 -pelikuulokkeet eivät juuri laadultaan parantuneet, koska ovat kuulokepuolella keskivertoa ylempänä jo valmiiksi. Keskityin siis kokeilemaan euromäärältään ja laadultaan köykäisempiä laitteita.

Hiljattain kätösiini saapuneet Turtle Beach Battle Budsit saivat lisää lihaa ympärilleen Atlas Edgen kautta. Pelikäytössä tilanne ei merkillisesti muuttunut, mutta 3D-ominaisuuden kytkettyä pienet napit yrittivät kovasti luoda surroundia ympärilleni. Muutos ei ollut suuri, mutta lisäsulavuus ei mene silti ohi korvien. Musiikkimaailma tosin puhkesi kukkaan, sillä Budseista paljastui apuvälineen ansiosta varsin varteenotettavat musanapit, kun bassopuolta lyötiin hitusen kovemmalle.

Kaapin perukoilta kaivetut Turtle Beach Atlas Onet sain muistuttamaan kovemman luokan pelikuulokkeita huomattavasti selkeämmin. Viime vuoden puolella tarkastetut pelikuulokkeet ontuivat erityisesti basson puolella, mutta Atlas Edgen kautta muutos häkellyttää. Atlas Onet olivat yhteensopivia Windows Sonicin kanssa, mutta Control Studion 3D-asetus teki surroundista vieläkin tarkempaa. Tällä kokoonpanolla vaativampikin pelaaminen sujuu äänimaailman puolesta oikein moitteettomasti.

Huvin ja urheilun vuoksi tökkäsin äänikorttin myös Huawein muoviset korvanapit, jotka ovat tulleet jonkin firman puhelimen mukana. 3D-ominaisuudet eivät tehneet juuri mitään muutosta, mutta yllättäen jälleen kerran musiikkimaailman sai kuulostamaan siedettävältä verrattuna peruskytkentään. Onko Turtle Beach sittenkin luonut musiikkiin pohjautuvan äänikortin?

Uteliaana siirryin hetkeksi kuulokkeista pois ja kytkin uskollisen Sony SRS-XB40 -kaiuttimeni johdolla kiinni koneeseen. Normaalisti tämä hehkuva ja hohkuva ledihelvetti käyttäisi bluetoothia, mutta näin tilaisuuteni tulleen. Häkellyin lopputuloksesta, sillä Atlas Edge ei tehnyt boomboksiini mitään muutosta, vaan päinvastoin tuntui tehneen äänenlaadusta jopa kehnompaa.

Vaikka Turtle Beachin Atlas Edge PC Audio Enhancer on näppärä laite ja hintansa vuoksi myös kuluttajaystävällinen, ovat fiilikset laitteesta ristiriitaiset. Vaikka laite on kätevä käyttöään myöten, koen loogisemmaksi ja helpommaksi vaihtoehdoksi sijoittaa muutaman killingin enemmän kunnon kuulokkeisiin. Jos varastoon on jemmattu useampi keskiluokan laite, jotka tarvitsevat lisää sitä jotain, voi Atlas Edge olla passeli valinta. Henkilökohtaisesti aion edelleen pysytellä mahdollisuuksien mukaan kunnon kuulokkeissa ilman rautalankaviritelmiä.

Turtle Beachin Atlas Edge PC Audio Enhancerin suositushinta on noin 30 euroa.

Roopella meni hetken aikaa ennen kuin hän ymmärsi, että tämä sovellus ei ole veroilmoituksen tekoa varten.

Lisää luettavaa