Tiesitkö, että Suomeen on avattu pelimuseo? – Toimittajamme kävi tsekkaamassa!

05.02.2017

Olemme uutisoineet Suomeen tulevasta pelimuseosta ensimmäistä kertaa jo 2015 alkupuoliskolla, mutta nyt se on avattu viimein tammikuussa.

Pelimuseo sijaitsee Tampereella Vapriikki-museokeskuksessa, jossa on myös muita museoita. Pelimuseoon on kerätty peräti 100 peliä nähtäväksi ja pelattavaksi. Suuri osa peleistä oli suomalaisia klassikoita (Uuno muuttaa maalle, Hugo, Dropmania, Transworld Snowboarding, Areena, Max Payne, Badlands, Trine jne.), mutta pääsipä museossa fiilistelemään myös esimerkiksi Super Mariota, Pongia ja Sonic Adventurea. Tämän lisäksi museoon on kylvetty paljon hauskoja anekdootteja ja huomioita historiallisista peleistä ja niiden taustasta.

Nostalgiannälkäinen toimittaja oli Tampereella käymässä ja päätti tsekata suomalaisen kulttuuriteon. Liput museoon maksoivat 12 euroa aikuiselta ja 6 euroa alennusryhmiltä, kuten opiskelijoilta. Hinta osoittautui varsin pieneksi siihen nähden, että museossa pääsi pelaamaan esimerkiksi useita tavallisesti maksullisia arcade-pelejä.

Viime aikoina Yakuza 0:aan rakastunut allekirjoittanut oli innosta soikea, kun pelimuseossa pääsi pelaamaan esimerkiksi Outrunia, joka löytyy myös tuoreen toimintapelin pelihalleista. Tämän lisäksi arcade-versioina oli Afterburner, Space Invaders, Defender sekä useita muita legendaarisia laitteita, joita ei nykyisin löydä yhtikäs mistään.

Arcade-pelien lisäksi Vapriikissa pääsi ihastelemaan myös useita tietokone- ja konsolipelejä sekä esimerkiksi vanhaa kunnon näpyteltävää reaktiopeliä. Pajatso ja RAY:n suhiseva Pokerikin löytyivät, mutta niitä ei päässyt pelaamaan – vaikka joku olikin koittanut tunkea sisään eurokolikoita. Lisäksi esitteillä oli myös kuulapeli Fortuna ja jokunen lautapeli.

Yksi herkullisimmista asioista museossa olivat muutamat vanhaan tyyliin sisustetut pelihuoneet, joissa pääsi elämään uudestaan putkitelkkarien ja vanhojen julisteiden ja vastaavan härpäkkeen aikakauden. Kirjoitin marraskuussa tämän mielipidekirjoituksen nostalgiasta, ja tuolta osin Pelimuseossa kierrellessä meinasi ihan pakahtua. Muun nurkkauksesta löytyneen vieraskirjan perusteella monet muut olivat kokeneet samoja tuntemuksia.

Päädyin kävelemään museosta ulos nieleskellen. Niin paljon muistoja. Suosittelen!

Lisää luettavaa