Tämä pelisarjan synnyttänyt tasohyppelyklassikko täytti juuri 20 vuotta

Alkuperäinen Rayman julkaistiin syyskuussa 1995.

Voi olla vaikea uskoa, mutta alkupäisen Rayman-pelin julkaisusta on vierähtänyt jo täydet 20 vuotta. Rayman ilmestyi 1. syyskuuta 1995 Atari Jaguarille, ja hyvin pian myös PlayStationille.

Seuraavana vuonna MS-DOSille ja Sega Saturnillekin käännetty Rayman ei ollut jättimenestys, mutta se myi kuitenkin ensimmäisen kahden vuoden aikana 900 000 kappaletta. Peli nappasi myös ilmestymisvuonnaan palkintoja ainakin parhaasta animaatiosta ja parhaasta musiikista, ja IGN kehui sitä nokkelaksi ja hyvin suunnitelluksi.

Jotakin ensimmäisen Rayman pelin menestyksestä kertoo jo se, että Eurogamerin mukaan se on alkuperäisen Pleikkarin myydyin peli Isossa-Britanniassa. 2D-tasohyppely peittosi siis saarivaltiossa Tomb Raider 2:n (1997), Gran Turismon (1997) sekä Crash Bandicootin (1996).

Rayman synnytti tietysti kokonaisen pelisarjan, jossa on ilmestynyt viisi pääpeliä, sekä runsaasti spin-off -pelejä, kuten Rayman Raving Rabbids (2006). Tuorein pääpeli Rayman Legends ilmestyi kaksi vuotta sitten, ja vielä tänä vuonna pitiäisi ilmestyä iOS-mobiilipeli Rayman Adventures. Vuonna 2014 julkaistujen tietojen mukaan pääsarjan pelit ovat myyneet maailmanlaajuisesti yhteensä yli 25 miljoonaa kappaletta.

Alla olevan videon myötä voit palata ajassa parikymmentä vuotta taaksepäin ja katsoa läpi vaikka koko pelin. Speedrun-videon ladannut YouTube-käyttäjä spikevegeta on läpäissyt pelin nopeamminkin, mutta tämä video sopinee paremmin nostalgiatrippailuun.

YouTube video

Lisää luettavaa