Ratchet & Clank: Rift Apart rynnistää kauppoihin perjantaina – mutta tiedätkö nämä 10 faktaa ikonisesta pelisarjasta?

10 faktaa Ratchetista ja Clankista!

10.06.2021

Ratchet & Clank -sarjan tuorein osa Rift Apart julkaistaan huomenna, perjantaina.

Pitkäikäinen sarja on porskuttanut menestyksekkäästi jo vuosituhannen alusta saakka. Myös perjantaina PlayStation 5:lle ilmestyvä Rift Apart on saanut hurjasti kehuja niin Tiltin arvostelijalta kuin muiltakin medioilta.

Mutta tiesitkö nämä kymmenen tiukkaa faktaa pidetyn sarjan tiimoilta?

  1. Ratchet & Clank -pelisarja on yksi PlayStationin historian pitkäkestoisimmista. Se on jatkunut yhteensä 19 vuotta ja sarjan ensimmäinen peli julkaistiin jo vuonna 2002.
  2. Tähän saakka on julkaistu yhteensä 16 Ratchet & Clank -peliä.
  3. Ratchet sekä Clank puhuvat suomea. Pelisarjan tekijät ovat panostaneet perinteisesti paikalliseen ääninäyttelyyn, mikä on nykyajan suurpeleissä harvojen herkkua. Myös sarjan uusin peli Rift Apart sisältää täyden ääninäyttelyn 15 eri kielelle – mukaan lukien kotimainen.
  4. Suomenkielisistä ääninäyttelijöistä kaksi palaa aikaisempiin rooleihinsa – mukaan lukien Arttu Ala-Jokimäki (Ratchet) ja Arto Nieminen (Clank). Lisäksi äänessä kuullaan Jari Salo (Dr. Nefarious) ja kokonaan uutta Rivet-hahmoa tulkitseva Emma Louhivuori.
  5. Ratchet & Clank: Rift Apart -pelin tekijätiimi Insomniac on kehittänyt  varta vasten omat Lombax-aakkoset, jotka perustavat pelissä kuultavaan Lombax-kieleen. Lombax on intergalaktinen laji, johon muun muassa päähenkilöt Ratchet ja Rivet kuuluvat.
  6. Ratchet & Clank: Rift Apart -pelissä on panostettu entistä enemmän saavutettavuuteen. Tekijätiimin tavoitteena on, että mahdollisimman monet pelaajat voisivat nauttia pelistä inhimillisistä rajoitteista huolimatta. Pelissä on mukana kaiken kaikkiaan 79 kustomoitavaa toimintoa, jotka auttavat kuulo-, näkö- ja liikerajoitteisia pelaajia nauttimaan paremmin pelikokemuksesta.
  7. Pelin soundtrackin on säveltänyt palkittu muusikko Mark Mothersbaugh. Hän on osa DEVO-yhtyettä, joka oli ehdolla Rock and Roll Hall of Fameen tänä vuonna. Mothersbaugh on luonut musiikkia myös useisiin muihin peleihin ja elokuviin, kuten Crash Bandicoot -sarjaan, The Simsiin, Thor: Ragnarokiin ja Netflixin Tiger King -hittisarjaan.
  8. Ratchet & Clank: Rift Apart on sarjan ensimmäinen PlayStation 5 -konsolille julkaistava peli, ja se ottaa kaikki tehot irti uuden sukupolven SSD-levystä. Tämä tarkoittaa käytännössä olemattomia latausaikoja, myös silloin kuin liikutaan pelissä nähtävien eri ulottuvuuksien välillä.
  9. Ratchet & Clank: Rift Apart hyödyntää myös ensimmäisten joukossa PlayStationin DualSense-ohjaimen uusia ominaisuuksia, kuten haptista palautetta ja mukautuvia liipaisimia. Käytännössä pelaajat pääsevät entistä syvemmälle pelikokemukseen – asiat, kuten hiekalla juokseminen tai aseiden lataaminen tuntuvat erilaisilta pelaajan käsissä.
  10. Ensimmäistä kertaa koko pelisarjan 19-vuotisessa historiassa pelaajat pääsevät pelaamaan myös kokonaan uudella naishahmolla, kun Rivet ottaa ison roolin Ratchetin ja Clankin rinnalla.

Lisää luettavaa