Kesän menevin toimintaseikkailu koko perheelle – arvostelussa Ratchet & Clank: Rift Apart

Tuttu sankarikaksikko Ratchet & Clank saavat rinnakkaisuniversumista lisäpuhtia, joka tarjoaa iloa aisteille sekä kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille.

08.06.2021

Vaikka PlayStation 5 on edelleen kiven alla, konsolinsa saaneet ovat himoinneet Sonyn uutuuslaitteelle merkittäviä yksinoikeusnimikkeitä. Pelipuolella onkin tältä osin ollut hiljaisempaa räväkän julkaisuikkunan jälkeen. Onneksi kesäkuun alussa ilmestyvä Ratchet & Clank: Rift Apart räjäyttää tämän marmatuksen aiheen tuusan nuuskaksi ja jatkaa kotimaisen Returnalin jalanjäljissä voittokulkua.

2000-luvun alussa räjähdysmäisen suosion kerännyt pelisarja on sittemmin saanut teoksia melkoiseen tahtiin. Julkaisuista osa on luottanut pelisarjan ytimessä olevaan tasohyppelyräiskintään, kun taas välillä on pyörähdetty kokeellisemmilla vesillä. Viimeisten vuosien aikana on kuitenkin ollut hiljaisempaa, sillä edellinen seikkailu Ratchet & Clank (2016) on ehtinyt jo viiden vuoden ikään.

Ratchet & Clank: Rift Apart tarjoaa vauhdikasta ja toiminnantäyteistä loikintaa vaihtoehtouniversumissa. Kun Clankin rakentama Dimensionaattori aiheuttaa repeytymiä ulottuvuuksien välille, ajautuu sankarikaksikko erilleen. Seikkailussa edetään vuorovedoin Ratchetiä sekä lombaxien neitovoimaa edustavan Rivetin välillä. Tohtori Nefariousin suunnitelmat maailmanvalloituksesta eivät nimittäin ole edistämisen arvoisia. Tarina itsessään koukuttaa tavallista tasoloikkajuonta enemmän.

Seikkailu vie pelaajan hyvin vaihteleviin maailmoihin. Toisaalla edetään neonvaloja hohkavassa sci-fi-kaupungissa, kun taas sen jälkeen saatetaan laittaa dinosauruksia nippuun vehreämmillä alueilla. Maailmat ovat mielikuvituksellisia ja hauskoja. Huumori kukkii vahvasti niin miljöiden kuin hahmojenkin kohdalla. Osa vastaantulevista komraadeista on jopa ylivedetyn pähkähulluja, mutta toisaalta pelisessioiden aikana raikuneet naurahdukset kertovat tekijöiden onnistuneen työssään.

Onnistumisia riittää, minkä lisäksi nurkkia rauhassa nuohoavat huomaavat erilaisia jekkuja ja salaisuuksia pitkin matkaa. Muutamia hölmöyksiäkin valitettavasti mahtuu kuitenkin mukaan. Erityisesti raidehyppelyt ovat ankea pala menneisyyttä. Kun eteneminen vaatii erehdyksen ja yrityksen avulla opeteltavan reitin, tuntuu se hitusen laiskalta. Onneksi osuudet ovat minimissä.

Sekä Ratchet että Rivet räiskivät samankaltaisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita menon olevan monotonista, sillä kattava asevalikoima takaa vaihtelun pelituntien aikana. Pyssyissä riittää kehitettävää sekä erilaisuutta, joten niin jättitykki kuin viholliset hetkellisesti pensaiksi muuttava jytkytin todella tuntuvat pelikokemuksessa. Parasta on kuitenkin tarve vaihtaa asetta. Lippaat tyhjenevät vaikealla pelatessa sen verran nopeasti, että koko tuliluikkukokoelmalle riittää käyttöä. Luotipula on tehty taiten, joten syynä ei suinkaan ole pelkästään vihollisten terveyspalkin venyttäminen. Kokonaisuus on jo pelkkänä räiskintänä viimeisten vuosien parhaimmistoa.

Rift Apart on sarjan perinteitä noudattaen pitkälti lapsille soveltuvaa räiskintää, mutta samalla vaikeusaste tarjoaa puuhaa myös kypsempään ikään ehtineille. Haastemutteria kiristämällä saa aikaan kiperiä tilanteita sekä muutamia kuolemiakin. Toisaalta erityisesti julkaisupäivän päivityksen mukana tuleva helppo vaikeusaste tekee paketista miellyttävän myös mukeloille. Peli on täysin lokalisoitu, ja kotimainen ääntäjäkaarti tekee hienoa työtä.

Audiovisuaalinen toteutus on PS5:n lyhyen taipaleen parhaimmistoa. Vaikka ennen julkaisua tarjottu arvostelukoodi ei sisältänyt mahdollisuutta Performance Mode -tilan käyttämiseen, osoittautuu uusin Ratchet & Clank huimaavan kauniiksi. Sankarilombaxien turkit huokuvat eläväisyyttä, eikä pelimaailma kyykännyt missään välissä edes tilanteen käydessä tiukaksi. Tämä näkyy erityisesti aikarepeämiä pitkin matkatessa, jossa maailma vaihtuu lennosta ilman ensimmäistäkään nytkähdystä tai pysäytystä. Tekninen kokonaisuus on esimerkillinen.

Kunhan suorituskyvyn kattoon nostava tila viimein saapuu, tarjoaa se 4K-resoluution ohella 60 kuvan sekuntivauhdilla pyörivän ruudunpäivityksen. Myös säteenseuranta on saatavana päälle niin halutessaan.

Sony ja Insomniac ovat huomioineet pelissä erityisen vahvasti myös helppokäyttöisyyden. Tekijät kertoivat saaneensa Spider-Man: Miles Moralesin kohdalla kokeilusta niin hyvää palautetta, että nämä on huomioitu myös uusimmassa teoksessa. Asetusten kautta on säädettävissä muun muassa kontrastia, pelinopeutta sekä erilaisia pikakomentoja. Näiden avulla pelikokemus ei esty, vaikka näkö ja motoriikka eivät aivan pysyisi täyden tohinan vauhdissa. Lisäys voi tuntua monista pieneltä, mutta sen merkitys on valtaisa. Pelaaminen kuuluu kaikille.

Ratchet & Clank: Rift Apart on erinomainen tasoloikintaa ja räiskintää yhdistävä seikkailu. Se pursuaa huumoria, menevää toimintaa sekä kaikenikäisiin vetoavaa tunnelmaa. Vanhempien ja jälkikasvun nautinnollisen pelikokemuksen ero ei ole uuden Ratchet & Clankin kohdalla kuin vaikeusaste. Audiovisuaalinen anti repii Sonyn tuoreimmasta konsolista hevosvoimia irti vaikuttavalla tavalla. Kun huomioi lisäksi vielä suomenkielisen lokalisoinnin, on kyseessä koko perheen huippupaketti koko kesän ajalle.

Saatavilla: PlayStation 5
Ikäraja: PEGI 7 (kauhu, väkivalta, verkko-ostot)

Tässä vaiheessa onkin sitten hyvä muistella menneitä. Katso täältä kymmenen faktaa Ratchet & Clank -pelisarjasta!

Tämän kesän Super Soaker -uutuudet kurittavat entistäkin kovempaa.

Lisää luettavaa