Haastattelu: Kotimainen pelistudio sai taisteltua Kickstarter-kampanja auki, mutta toivoo muutoksia Suomen lainsäädäntöön

Dreamloop Games on onnistunut siinä, mihin vain harva kotimainen pelistudio on pystynyt. Tamperelainen studio avasi nimittäin viime lauantaina onnistuneesti Kickstarter-keräyksen esikoispelilleen Challengers of Khalea. Heitä ennen Kickstarteria on Suomen lainsäädännöstä johtuen käytetty maassamme erittäin harvoin.

Challengers of Khalea on fantasiamaailmaan sijoittuva vuoropohjainen taistelupeli, jota kehittämään Dreamloop perustettiin vasta vuoden alussa. Suomalaiskehittäjät Joni Lappalainen ja Hannes Väisänen perustivat tiimin yhdessä yhdysvaltalaisen Steve Stewartin kanssa.

Challengers of Khaleasta on jo olemassa ensimmäinen pelattava demo, vaikka ideakin syntyi vasta reilu vuosi sitten.

”Projekti syntyi loppukesästä 2014 Hanneksen peli-ideasta,” kertoo Lappalainen. ”Aloimme sitten muodostaa siitä kokonaan uutta konseptia, jossa fantasiavaikutteinen taktikointi yhdistyy joukkueurheilun managerointiin,”

Vuoden 2015 alussa Dreamloop pääsi Tampereen vanhalla Finlaysonin tehtaalla toimivaan Uusi tehdas -hautomoon aloittamaan pelin kehityksen.

”Pääsimme New Factoryn kolmen kuukauden intensiivikurssille, jolla tarjotaan start-up -koulutusta, mentrointia ja muuta tukitoimintaa,” Lappalainen kertoo. ”Siltä valmistuttuamme jatkoimme toimintaa vuokralaisena, mutta olemme silti pysyneet osana sitä pelitiimien yhteisöä, joka New Factorylla toimii.”

Kickstarter keräyksen aloittaminen osoittautui suureksi haasteeksi. Lappalaisen mukaan pelkästään rahankeräyksen järjestäminen vaati viideltä henkilöltä yli kuukauden työpanoksen.

”Olemme viimein onnistuneet aloittamaan keräyksen suurten ongelmien ja paperisodan jälkeen,” kuvaili Dreamloopin markkinointijohtajana toimiva Steve Stewart huojentuneena lauantaina järjestetyn Kickstarter Kickoff -tapahtuman aluksi.

Challengers of Khalea
Challengers of Khaleassa fantasiamaailma yhdistyy kladiaattoritaisteluihin ja urheilupelimäiseen managerointiin.

Kickstarter on yleistynyt pelien rahoitusmuotona ja monet kokeneetkin tekijät etsivät nykyään rahoitusta suoraan pelaajilta. Suomessa Kickstarterin käyttö on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa. Dreamloopille ainoa mahdollisuus oli perustaa Stewartin välityksellä tytäryhtiö Yhdysvaltoihin ja hoitaa rahankeräys sen kautta.

”Suomen lainsäädäntö estää yrityksiä ottamasta vastaan lahjoituksia ilman vastikkeita,” Lappalainen selittää. ”Se taas ei sovi Kickstarterille, koska palvelu haluaa aina tarjota lahjoittajalle vaihtoehdon olla ottamatta mitään vastaan. Se luo seurantaan liittyvän ongelman, koska Kicksarterilla ei ole resursseja seurata toimivatko projektit kunkin valtion rahankeräyslakien mukaisesti.”

Pari viikkoa sitten Dreamloop lähestyi presidentti Sauli Niinistöä avoimella kirjeellä, jossa häntä pyydettiin edistämään Suomen lainsäädännön muuttamista. Niinistö kutsuttiin myös Kickstater-kampanjan avajaistilaisuuteen, mutta hän ei vastannut kirjeeseen, eikä saapunut paikalle.

”Olemme hyvin pettyneitä, että emme saaneet Niinistöä tänne keskustelemaan kanssamme,” Lappalainen myöntää. ”Vielä enemmän olemme pettyneitä siihen, että ilmeisesti tieto ei ole edes mennyt hänelle perille asti. Epäilemme, että koko asia on jäänyt vain hänen assistenttiensa tietoisuuteen.”

Challengers of Khalean Kickstarter-keräyksellä on artikkelin kirjoitushetkellä koossa reilut 5 500 dollaria. Keräyksen minimitavoitteena on 80 000, mikä Lappalaisen mukaan vaaditaan, että peli saadaan ylipäätään toteutettua.

Kickstarter-keräysten tapaan lahjoittajille on tarjolla useita lahjoitusvaihtoehtoja yhden dollarin pikkulahjoituksesta aina 10 000 dollarin jättipottiin. Eri kokoisille lahjoituksille saa tietysti erilaisia vastineita, ja kymppitonnin lahjoittajalle onkin luvassa melkoinen palkinto.

”Kymmenellä tuhannella saa tietysti kaiken, mitä vähemmänkin lahjoittaneet ovat saaneet. Lisäksi maksamme lahjoittajalle lennot Tampereelle, hotelliyön ja illallisen kehittäjätiimin kanssa. Hienointa on kuitenkin, että koko peli omistetaan kyseiselle lahjoittajalle. Avausruudussa tulisi siis aina lukemaan, että peli on tehty hänen kunniakseen.”

Challengers of Khaleaan voi tutustua pelin Kickstarter-sivulla, sekä katsomalla alla olevan esittelyvideon.