Tytöt sankaroivat miesten puolesta – arvostelussa DC Super Hero Girls: Teen Power

Supersankaruus ei katso ikää eikä sukupuolta. Supergirl, Wonder Woman ja Batgirl sonnustautuvat ikonisiin merkkivermeisiin laittaessaan rötösherrat kuriin.

28.06.2021

Zack Snyderin Justice League -versiointi puuskutti uutta henkeä DC-supersankareiden viittojen alle. Vaikka itse en ole sen suuremmin – eli oikeastaan edes vähää alusta – supersankarihölmöilyjen perään, ovat ne ilmiönä mielenkiintoinen. Marvel on viimeisen vuosikymmenen ajan vienyt, kun taas Warner on DC-munailujensa kanssa vikissyt kuin säröääninen ja epäeroottinen Kissanainen krapulapäivänä. Vaan kun SnyderVerse sai runsaasti huomiota ja kiitosta, on hyvä hetki hypätä myös pelien puolella viittakostajien saappaisiin. Luvassa on nimittäin taatusti synkkää, julmaa, ehkä veristä ja aivan taatusti tuotantoyhtiön määrittämien hittibiisien tahdittamaa menoa.

Kunhan juksasin. Switchille kesän kynnyksellä julkaistu DC Super Hero Girls: Teen Power ottaa nimittäin täysin toisenlaisen lähestymiskulman sankarointiin. Tällä kertaa miehet ovat vain unelmissa ja päiväunissa, sillä valokeilaan astuvat animaatiosarjasta tutut teinitytöt. Pissisikäisten lyylien kohdalla elämä on haasteellista muutenkin kuin ikääntymisen vuoksi, sillä jotenkin savottaan pitäisi saada yhdistettyä vielä muotitietoisuus, sosiaalisen median huomio sekä tietysti supersankarointi. Kylläpä oma nuoruus oli helppoa!

Taustamateriaalina oleva animaatiosarja ei ole pyörinyt monestakaan syystä omassa töllössä, mutta tämä ei haittaa. DC Super Hero Girls vie pelaajan vauhdilla omituiseen maailmaan, jonka salat paljastuvat nopeasti. Vaikka lähdemateriaali itsessään ei olisi tuttua, pelkkä perustietämys hahmoista auttaa jo pitkälle. Sankariköörin muodostavat lepakkotyttö Barbara Gordon, Supergirlin korkkareihin pukeutuva Kara Danvers sekä Wonder Woman -leffoista tuttu Diana Price. Muina hahmoina nähdään Myrkkymurattia, Kissanaista, Harley Quinnia ja muita teini-ikäisiä tyttöjä.

Teos on suunniteltu selkeästi nuoremmalle yleisölle. Simppeli tarina, teiniromantiikkaa uhkuvat juonikuviot sekä pelimekaniikat ovat varmasti aloittelevien pelaajien mieliin. Jollain erikoisella tavalla peli toimii kuitenkin alkuun myös kokeneemmalle seikkailijalle. Pelimaailman hahmojen taustoihin tutustuu mielellään, minkä lisäksi kepeässä mättämisessä on oma mielekkyytensä. Pidemmän päälle yksinkertaisuus toki karistaa turhan mielekkyyden.

DC Super Hero Girls tarjoaa yllättävänkin monipuolista tekemistä kohdeyleisönsä huomioiden. Sankarikolmikko eroaa toisistaan merkittävästi erilaisin supervoimin ja -iskuin. Siinä missä Teristyttö osaa lentää, Wonder Woman huiskii totuuslassollaan ja Viittakostajatar runnoo väärämieliset lihansyöjärobotit paheksuvalla laserkatsellaan. Hahmoja voi kehittää kykyjen osalta hitusen, vaikka parantelu jää pintapuoliseksi. Toisaalta mahdollisuus antaa oivallisen verukkeen hioa tehtäväsuorituksia entistä paremmaksi. Vaikka taistelut eivät vaikeudella häikäise, eihän suorittajapelaaja pääse karvoistaan.

Erilaista tehtävää piisaa runsaasti. Itse tarinatila on tahkottavissa varsin ripeästi läpi, mutta kaikkien sivutehtävien kanssa tekemistä on tarjolla roimaksi kymppituntiseksi. Kolmeen kaupunginosaan jaettu avoin maailma kätkee sisäänsä erilaisia avustuksia, arkisempaa sankaruutta sekä yöllisiä robottitaistoja. Yhtäällä autetaan mummeli ruuhkaisan tien ylitse, toisaalla etsitään kissaa katolta ja päivän päätteeksi metsästetään hukkuneita keikkalippuja vaateostoksien rahoittamiseksi. Vastaavasti viittavermeisiin sonnustautuneet likat taistelevat mystisiä robottinalleja, rytmisoitinorkestereita sekä autoryöstäjiä vastaan.

Taistelu on menevää hack’n’slashia, jossa on enemmän menoa ja vilskettä kuin haastetta tai asennetta. Mimmit hyppivät, lyövät ja runnovat minkä ehtivät, eikä vihollisjoukoista ole kummoistakaan vastusta. Kun iskuja saa useamman putkeen, lähtee teini-ikäisestä hauiksesta isompi moukari. Erikoisisku aiheuttaa enemmän tuhoa, minkä jälkeen voi vielä viimeistellä taiston supervoimilla. Taistelu kiehtoi alkuun enemmän kuin olisi ehkä pitänyt, mutta yli 30 minuutin sessioita en jaksanut missään välissä.

Peli vaikuttaisi olevan audiovisuaalisesti hyvinkin uskollinen animaatiosarjalle. Verkkotietäjät osasivat jopa kertoa, että ääninäyttelijätkin olisivat samat. Tähän en ota sen enempää kantaa, mutta joka tapauksessa tykästyin lapselliseen tyyliin. Meno rullaa Switchillä mukavasti töllössä ja kannossa. Vaikka graafinen anti ei häikäise, on kokonaisuus harkittu. Erilaiset vaatetukset ja muut innostavat kenties kohdeyleisöä enemmän. Itselle on jo sen verran ikää kertynyt, että lähinnä pudistelin päätäni teinityttöjen vaatemuodille. ”Mitä pienempi vaatekappale, sitä enemmän se maksaa” -ajatus näyttäisi pitävän yhä paikkansa.

DC Super Hero Girls: Teen Power on yksinkertainen ja menevä seikkailu perheen pienimmille. Se tarjoaa mukavan rempseää tekemistä pitkäksi aikaa, mutta valitettavasti lokalisoinnin puute on kohdeyleisön huomioiden sääli. Uutta Arkhamia tai Marvel’s Spider-Mania tästä teoksesta ei aikuisille ole. Toisaalta Miles Moralesin syrjäyttäminen tuskin oli tavoitteenakaan, joten tekijät tuntuvat onnistuneen ihan hyvin. Jos isi saa kuunnella mökkimatkan ajan rokkia lasten pelatessa teinisankareilla takapenkillä, on rahalle saanut hyvän vastineen.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta)

Kun olet yksinkertaisesti pudonnut nuorison kelkasta. Ja hyvä niin.

Lisää luettavaa