Sniputtamista oman sohvan lämmöstä – arvostelussa Sniper Elite 4

Nintendo Switch on saanut valikoimiinsa Sniper Elite -pelisarjan viimeisimmän osan kolmisen vuotta Xbox Onen ja PlayStation 4:n jälkeen. Vaikka tämä on tietenkin pikkupelejä tulvivalle konsolille ehdottomasti iloinen asia, käy pakostakin mielessä onko vanhojen pelien Switch-julkaisuissa mitään mieltä? Vaan jos julkaisut ovat yhtä hyviä kuin Sniper Eliten 4:n tapauksessa, niin antaa tulla vain lisää!

Sniper Elite 4 vie tarkka-ampujakarpaasi Karl Fairburnen tällä kertaa aurinkoiseen Italiaan, jossa nuo penteleen natsit ovat vallanneet kaupunkeja ja kyliä toisen maailmansodan aikoihin. Pelaajan ja Karlin tehtävänä on mennä vapauttamaan Saapasmaan asukkaat Mussolinin kavereilta sekä soluttautua mukaan vastarintaliikkeiden toimintaan.

Karl ryömii ja hiipii sopiviin paikkoihin, joista pystyy mahdollisimman huomaamattomasti nasauttamaan natsipellet kanveesiin. Vihulaisia voi taltuttaa myös lähietäisyydeltä, hiipimällä taakse ja iskemällä kuolettavasti siten, etteivät muut sotilaat huomaa taistelutovereidensa katoamista. Ja sitten tietenkin on mahdollista räiskiä niin paljon kuin sielu sietää ja ammusvarastot antavat myöten, mutta tämä tapa saa takuuvarmasti sotilasryppäät kimppuun. Kuolema koittaa myös huomattavasti varmemmin tällaisen pelitavan valittuaan.

Pelaajan kannattaa olla tarkkaavainen myös vastapuolen sniputtajien kanssa. Peli huomauttaa hienovaraisesti, jos sniputtaja huomaa pelaajan liikkuvan ja ottavan tämän tähtäimeensä. Tätä pelin huomautustapaa kannattaa käyttää hyväkseen, sillä vihollisten tarkka-ampujien teilaaminen helpottaa liikkumista olennaisesti.

Sniper Elite 4:n pelimekaniikka on Nintendo Switchillä helposti omaksuttavissa eikä olennaisia muutoksia ole havaittavissa verrattuna Xbox Onen ja PlayStation 4:n versioihin. Pelattavuuteen vaikuttavat ominaisuudet ovat myös erinomaisen muokattavat omaan tyyliin sopivaksi.

Graafisesti Sniper Elite 4 näyttää samalta kuin kolmisen vuotta sitten isommilla konsoleilla. Vaikka kyseessä ei ole väistyvän sukupolven kauneimpia pelejä, näyttää se silti vallan mainiolta niin maisemia kuin rujoja kuolemisanimaatioita myöten. Kun pelaaja osuu kaukaa tarkasti esimerkiksi natsin sydämeen, näytetään läpivalaisuna kuinka sydän sekä edelle osuneet luut pirskoutuvat palasiksi. Vaikka peli vyöryttää silmille sydämen, pään ja suolien palasiksi pirskoutumista, varsinkin miespelaajille kivuliainta on todistaa mieskunnon hidastettua tuhoutumista.

Se, missä Switchin versio erottuu edukseen, on grafiikan sulavuus. Siinä missä isovelikonsoleilla Sniper Elite 4:n grafiikka kärsi pienestä nykimisestä, on Switchillä pelaaminen yhtä juhlaa. Ja mikä mukavinta, peliä voi pelata mukavasti myös konsolin omalla pienemmällä ruudulla.

Nintendo Switchille on saatavilla myös kaikki sama ladattava lisäsisältö kuin muillekin konsoleille. Laajennukset lataamalla saa kaiken lisäsisällön kohtuulliseen hintaan. Arvostelusessioiden aikana tuli testattua myös Target Führer -tarinalisäriä, jossa päästään itsensä Hitlerin Aatun perään. Viiksivallun jahdissa Karl Fairburne tunkeutuu natsien sukellusvenetukikohtaan, jossa sakemannit piilottelevat johtajaansa. Vaikka Target Führerin pelaa kohtuullisen nopeasti läpi, ovat tukikohdan ja sen ympäristön sisältämät piilopaikat kutkuttavia – varsinkin kun päätavoitteena on päästää Hitler autuaammille metsästysmaille. Ladattaviin lisäsisältöihin kuuluu myös kolmeen eri osaan jaettu Deathstorm-tehtävä, kahdeksan uutta asetta, yhdeksän hahmoa ja 32 kivääriskiniä.

Nintendo Switchin Sniper Elite 4 on erinomainen julkaisu, jossa ei ole mitään puolivillaista, vaikka kyseessä onkin jo muutaman vuoden vanha peli. Lue myös Tiltin Samun arvostelu pelistä vuodelta 2017 täältä.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Switch (testattu), Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta)

Hans pohti, olisikohan sittenkin pitänyt käydä Specsaversillä.