Pakokeikka paketissa – katsauksessa The Outbreak -pakopeli

Maailmalla riehuva pandemia on pakottanut useiden vapaa-ajan palveluita tarjoavan yrityksen ovet säppiin. Elokuvista, musiikista ja peleistä voi nauttia helposti kotisohvalta käsin, mutta miten toimii kotiin tilattava pakopeli?

26.03.2021

Vuonna 2018 julkaistu The Outbreak on suomalaisen Cryptic Cargon ensimmäinen liikuteltava pakohuonepeli. Itse asiassa konseptina liikuteltava pakohuonepeli on niin uusi, että kyseessä saattaa olla ensimmäinen teos koko lajityypissään. Voiko pakohuonetta mukaileva kokemus toimia myös niin, että pelaajat itse ovat vastuussa pelin ympäristöstä ja puitteista?

Tarvittaessa jopa kotiovelle saakka toimitettava pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan onnistuneen mysteeri-illan järjestämiseen. Vetolaukussa kulkeva puuhasetti pitää sisällään rekvisiitan lisäksi myös pelin ohjaamiseen käytettävän tabletin ja langattoman kaiuttimen. Kokonaisuus toimitetaan käyttäjille myös täysin desinfioituna ja puhtaana, joten pelin aihealueesta huolimatta osallistujien ei tarvitse pelätä osallistuvansa todellisempaan tartuntaketjuun. Itse pelaamiseen ei tarvita kuin ripaus mukaan heittäytyvää asennetta ja hieman tilaa pelivälineille. Kokemukseen liittyvät tavarat voidaan asettaa helposti niin pöydälle kuin vaikkapa lattiallekin.

Myönnän suhtautuneeni pakettiin kohtalaisen syvin epäilyksin. Useissa eri pakohuonepelissä vuosien varrella ravanneena olen aina kokenut erillisen tilan ja lavasteiden olevan olennainen osa kokonaisuutta. Ajoittain on kuitenkin ilo huomata ensiarviot turhiksi. Nerokkaasti tabletin kautta ohjautuva kokemus onnistuu luomaan lähes tilaan kuin tilaan immersiivisen ja ennen kaikkea mukaansa tempaavan tunnelman. Tablettiohjaus takaa myös sen, ettei yhdenkään osallistujan tarvitse perehtyä peliin etukäteen tai ryhtyä pelinjohtajaksi. Vapaasti säädettävissä olevat aikarajat ja joviaalisti vinkkejä tarvittaessa jakava ohjelmisto takaavat, että peli on läpäistävissä vähemmälläkin pakoilukokemuksella tai heikommalla päättelykyvyllä. Peliä voi pelata suomen lisäksi englanniksi ja tekeillä on ilmeisesti myös ruotsinkielinen käännös. Itsessään The Outbreak on vaikeustasoltaan pakohuonepelien saralla keskitasoa.

The Outbreakin aiheena on raflaavasti ja aikakauteen sopivasti maailmanlaajuinen pandemia. Aihealueesta huolimatta tarinankerronta pysyy sopivan kepeänä, vaikka mukana on jonkin verran myös tummempia sävyjä. Seikkailua suositellaan nuorimmillaan 10-12 vuotiaille, joten tämä on hyvä huomioida peliporukkaa kasatessa.

Maailman tilanteen ollessa mitä on, Cryptic Cargon esikoisteos tarjoaakin kerrassaan hykerryttävää eskapismia. Kotiin toimitettava elämyslaatikko tarjoaa näinä aikoina juuri sellaisen venttiilin stressille, etten tiennyt sellaista edes kaipaavani. Kätevän toimitus ja noutoratkaisun ansiosta mukaan hyppääminen ei ole juuri pizzan ja kebabin kotiintilaamista hankalampaa, joten kynnys hypätä kyytiin on myös tavanomaista pakohuonetta huomattavasti matalammalla.

Lisätietoja osoitteesta: www.crypticcargo.com
Tai Facebookissa: www.facebook.com/crypticcargo

Erilaisissa lukkoleikeissä on oma viehätyksensä. Muista sopia turvasana!

Lisää luettavaa