Verta, hurmetta, pettymyksiä ja hymyä – elokuva-arvostelussa Mortal Kombat 2021

Tiltin toimitus istahti alas etäteatterin hengessä katsastamaan uuden Mortal Kombat -elokuvan. Sisarjulkaisijamme Episodi on varmasti tekemässä elokuvasta kattavampaa arvioita, joten meidän mietteemme tarttuvat lähinnä teoksen tuottamaan videopeliviihteelliseen arvoon. Tervetuloa Peliteatterin pariin.

Toimituksen ”piinapenkkeihin” istutetut Ville Thurman ja Samu Turkia valittiin tutkiskelemaan tuoreen Mortal Kombat (2021) -elokuvan meininkejä. Herrat ovat ennestään jo varsinaisen pelisarjan kovia kannattajia, ja kuuluupa miesten historiaan myöskin kokemukset vuoden 1995 Mortal Kombatista sekä sen surullisen kuuluisasta jatko-osasta Mortal Kombat: Annihilation (1997). Kaksikolle lyötiin käteen muutama lähes fataali kysymys elokuvan meiningistä, joihin saimmekin varsin mukavia vastauksia.

HUOMIO: Keskustelu sisältää kevyitä spoilereita elokuvasta!

Mortal Kombat 2021 on nyt katsastettu ja herroja näyttäisi ainakin päällispäin hymyilyttävän. Mitkä ovat tunnelmat tällä hetkellä?

Ville: Olohuone on tällä hetkellä täynnä hurmetta, joten mikäs tässä on ollessa. Päätimme poikkeuksellisesti napata elokuvan arvioon täällä Tiltin puolella, sillä mielestämme peliharrastajien ja erityisesti Mortal Kombat -fanien mielipide teoksesta on omalla tavallaan arvokas.

Samu: Täytyy myöntää, että en olisi ennustanut meidän arvioivan elokuvaa, mutta onneksi tässä on taustalla videopelillinen tekosyy. Komppaan Villen kommenttia siitä, että peliharrastajien ja itse sarjan fanien mielipide teoksesta on omalla kaliiberillaan erittäin tärkeää kuultavaa. Me emme ole täällä jakamassa tähtiä, vaan keskitymme kommentoimaan sitä, että mitä elokuvalla on tarjottavana meille pelaajille.

Vaikka paneudumme teokseen enemmän pelaajien viihteenä, haluaisimme silti kuulla mielipiteenne filmin elokuvallisista arvoista.

Ville: Visuaalisesti kyseessä on ihan näppärän näköinen teos. Tietokoneella toteutetut veriroiskeet toki näyttävät aina omaan silmään vähän tylsältä, mutta tässä tapauksessa toteutustapa on sentään ihan perusteltua. Rehellisen Mortal Kombat -filmatisoinnin kohdalla pelkästään vereen pitäisi käyttää sellainen siivu budjetista, että pienempi studio olisi jo hätää kärsimässä. Vaikka elokuva itsessään on ammattitaitoisesti tuotettu ja sliipattu, jäin itse kuitenkin kaipaamaan lievää rosoisuutta. Esimerkiksi verkkosarjana alunperin julkaistu Mortal Kombat: Legacy suoriutui tässä suhteessa paremmin. Pelisarjana Mortal Kombat on kuitenkin geeneiltään velkaa kasarin videoklassikoille ja tarunhohtoisille roskaelokuville. Ison studion isolla rahalla tuotettu teos on toki hyvin vaikea saada näyttämään sekä särmikkäältä että ammattitaitoisesti tuotetun näköiseltä siten, ettei kokonaisuus tunnu falskilta.

Samu: Pelkäsin elokuvan kärsivän ikärajojen puitteissa merkittäviäkin rajoituksia esimerkiksi veren ja muun hurmeen suhteen. Vuonna 1995 julkaistu alkuperäinen Mortal Kombat on nimittäin elokuvana juuri näiden asioiden puolesta varsinaisena Mortal Kombatina todella vaisu kokonaisuus. Mutta Mortal Kombat (2021) suoriutuu ainakin toiminta- ja taisteluelokuvana hommastaan erinomaisesti. Vuosien varrella kehittynyt teknologia kuvaamisessa ja efektikentällä on toisinaan hyvin hämmästyttävää seurattavaa, ja oli ilo huomata näiden päässeen filmissä hienosti esille. Varsinaisena Mortal Kombatina elokuva valitettavasti ontuu hieman. Juonellisesti filmillä ei ole mitään tekemistä ikonisen taistelusarjan kanssa teoksen ja hahmojen nimiä lukuun ottamatta. Jostain kumman syystä elokuvan käsikirjoittaja Greg Russo päätti kirjoittaa elokuvaan täysin uuden hahmon Cole Youngin, jota ei ole ikinä kuunaan tavattu turpafestivaalien historiassa. Itse en Mortal Kombatin fanina välittänyt ratkaisusta juuri yhtään, mutta tietyllä tavalla Colen myötä elokuvan sisään voi päästä myös he, ketkä eivät juuri välitä tai tiedä varsinaisesta pelisarjasta.

Ville: Colen mukaan kirjoittaminen on ehdottomasti omasta mielestäni juuri yritys päästää sarjaa vähemmän tuntevatkin nauttimaan paketista. Ekspositiodumppien määrä on huomattavasti helpommin perusteltavissa, kun mukana on hahmo, jolle tavaraa voidaan laukoa pureskeltavaksi. Laiskaa kirjoittamista toki, mutta ei tämän filmin kohdalla varmasti kukaan odottanut David Mametin käsikirjoituksen tasoista dialogia sisältävänkään. Toisaalta, katson vaikka Cole Youngin sekoiluja tunnin tai pari, kunhan koko pelisarjan tylsintä hahmoa Liu Kangia ei vedetä ainaisesti päähenkilöksi.

Onnistuiko Mortal Kombat 2021 tarjoamaan ihan puhdasta viihdettä? Jos irrotamme elokuvan lähdemateriaalin ja esimerkiksi brändin kokonaan?

Samu: Kuten jo hieman uumoilinkin, toiminta- ja taisteluelokuvana Mortal Kombat 2021 onnistuu vallan moitteettomasti. Turpakäräjien koreografia, musiikkivalinnat ja efektit luovat innostuneista tunnelmaa, vaikkakin kameratyöskentely tuppasi olemaan monesti hyvin rankasti leikattua sekä heiluvaa. Elokuvan aikana tavataan hämmästyttävän monta taistelijaa pelisarjan historian varrelta, joista osa oli selkeitä ja pakollisia valintoja juonensa puolesta. Mukaan tosin oli mahtunut myös nippu täysin turhia ja vähän outoja hahmovalintoja. Eriskummalliset hahmovalinnat tehostavat katsojan hämmentyneisyyttä myös siinä mielessä, että esimerkiksi sarjan yksi ikonisimmista taistelijoista Johnny Cage puuttui täysin porukasta. Kokonaisuus on ihan ok, joten ei tästä varsinaisesti pelkästään paha mieli jäänyt.

Ville: Omasta mielestäni elokuva olisi voinut olla huomattavasti parempi ja tiivistämisellekin olisi ollut varaa. Kuitenkaan lopputulos ei varsinaisesti jättänyt pahaa makua suuhun. Hassusti leffassa oli samanaikaisesti sekä liikaa että liian vähän tuttuja hahmoja. Ruudulla nähty katras tuntui esimerkiksi 90-luvun leffaversioon verrattuna pienemmältä, vaikka todellisuudessa se oli laajempi. Asiaa selittää toki esimerkiksi Nitaran ja sarjan muiden D-kastilaisten hetkellinen vilahtaminen ruudulla. Kukkoilevaa Cagea jäin kyllä itsekin kaipaamaan. Ja tietäen, että JC oli alunperin ensimmäinen koko pelisarjaan kehitetty hahmo, on hänen poissaolo melkeinpä kardinaalitason synti.

Samu: Täytyy itsekin lisätä vielä sen verran, että Villen mainitsemat ”D-kastilaiset” olivat todella mielenkiintoinen ratkaisu. Elokuvaa katsoessa en edes aluksi muistanut koko Nitaraa. Sama pätee myös Reikoon, joka on täysin mielenkiinnoton hahmo pelisarjan varrelta. Toki nämä ovat vain mielipiteitä ja makuasioita, joten ei ryhdytä tässä nyt todellisuuksien väliseen sotatilaan. Kakkoskorin hahmojen valitseminen elokuvaan on tosin siinä mielessä loistava ratkaisu, jos Mortal Kombat ampaisee tästä esimerkiksi uuteen elokuvien sarjaan. Mahdollisiin jatko-osiin mahtuu sitten niitä tutumpia sekä tärkeimpiä taistelijoita täyttämään puutoksia.

Toisinaan vertailut ovat tärkeitä aspekteja, joten tässä herroille sellainen. Miten vertailisitte vuoden 1995 ja 2021 Mortal Kombat -elokuvia?

Samu: Vuoden 2021 versio Mortal Kombatista paikkaa ysärillä nähdyn suorituksen suurimman tyhjiön, joka on verellä sekä hurmeella glaseerattu väkivalta. Tosin muutoin ysärillä on hoidettu tämänkin teoksen luonti huomattavasti nykypäivää paremmin. Tarina ja juoni ovat selkeästi toteutettu lähemmäs lähdemateriaaliaan vuoden 1995 filmatisoinnissa. Tällöin Mortal Kombatia pelannut tiesi selkeästi katsovansa elokuvaa kyseisestä taistelupelistä, sillä ysärin versiossa seurataan peleistä tuttua turnauskuviota hyvinkin selkeästi. Jos paha Outworld voittaa kymmenen peräkkäistä Mortal Kombat -turnausta, saavat he silloin valloittaa Earthrealmin, eli tuttavallisemmin rakkaan kotiplaneettamme Maan. Outworldillahan on elokuvassa rankka voittoputki menossa, sillä filmissä nähtävä turnaus on nimenomaan tämä kymmenes. Yhdeksän voittoa on jo takanapäin, ja hauskasti niistä ensimmäistäkään ei ole ikinä käsitelty Mortal Kombat -peleissä. Missä mahtaa olla näiden alkuperäistarina? Siinähän olisi mahdollisuus myös filmatisointiin, jos käsikirjoittaja jostain syystä kaipaa Colen kaltaista täytettä jo valmiiksi massiiviseen tarinankerrontaan.

Ville: Niin, kyllähän tässäkin vihjailtiin siihen legendaarisempaan Kung Laoon, joka muinoin on Earthrealmin nimissä voiton turnauksesta ottanut. Nuo varhaisemmat turnaukset olisivat olleet varsin ovela takaportti luoda uusi tarina pelisarjan omaan jatkumoon sekoittamatta pelien pakkaa isommin. Hauskasti myös ysäriversion vaikutukset näkyvät nykyisin sekä peleissä että uudessa elokuvassakin. Sarjan pahiksiin kuuluva Kano nimittäin muutettiin Trevor Goddardin elokuvaversiota täsmääväksi myös peleissä elokuvan jälkeen ja täten uudempi raina vääntää tyylikkäästi menemään aussiaksentilla. Kanosta voisi muutenkin kirjoittaa oman tekstinsä. Hahmo ja erityisesti Josh Lawson tämän roolissa tuntuu varastavan jokaisen kohtauksen, jossa saa pärstäänsä vilauttaa.

Lopputiivistelmänä haluaisimme kuulla mielipiteenne siitä, miten Mortal Kombat (2021) elokuvana suoriutuu Mortal Kombatina?

Ville: Pelisarjan sisartuotteena tämä elokuva on outo teos. Se kirjoittaa faneille tuttua lorea isolla kädellä uusiksi, mutta on liian outo auetakseen ummikolla täysin. Ensimmäisen filmatisoinnin aikaan itse lähdeteoksen tarina ei vielä ollut ottanut harppauksia nykymuotoiseen loistoonsa, joten elokuvantekijöillä oli myös laveammat raamit. Modernit osat Mortal Kombatin virtuaaliturnauksista ovat jo tarinankerronnaltaan ja taustajuoneltaan sen verran kunnianhimoisia, että elokuvaa tehtäessä ei ole enää samalla tavalla varaa säveltää omiaan suututtamatta faneja. Sanoisin, että klassisesti on käynyt niin, että keittiössä on ollut varsinkin käsikirjoitusvaiheessa liikaa kokkeja. Se, että lähtökohtaisesti on yritetty tyydyttää sekä sarjan konkareita että täysin teospohjaa tuntemattomia, tekee lopputuloksesta lopulta kaikin puolin keskinkertaisen. Ihan näyttävät taistelukohtaukset pelastavat jonkin verran ja muutamat reippaammin verellä lotrailevat kohtaukset auttavat, mutta valitettavasti tämän teoksen kohtalona lienee hukkua juoksuhiekkaan Jaden kuuluisalle aavikolle Cyraxin viereen.

Samu: Mortal Kombat 2021 tosiaankin on harvinaisen sekava kokonaisuus suoraan pelisarjaan verrattuna. Filmissä esiintyy tuttuja hahmoja pois lukien edellä mainittu tarinan sankari Cole Young, mutta loput valinnat ovat kelle tahansa täysi mysteeri. Johnny Cagen puuttuminen ja esimerkiksi Scorpionin raadollisen lyhyt ruutuaika on mielensäpahoittajien polttoainetta. Tässä tapauksessa lukeudun tähän ryhmään itsekin. Kiukuspäisyyden laannuttua näkee kuitenkin aina valoa ennemmin tai myöhemmin, joten uskon elokuvan puutosten olevan valmisteluita jatko-osille tai edes yhteen sellaiseen. En nosta filmiä jalustalle siksi, että se olisi onnistunut adaptointi Mortal Kombatista. Voin kuitenkin nostaa käden ilmaan sillä, että tässä on onnistuttu tekemään varsin mieluisa taistelu- ja efektimyrsky tutulla nimellä koristettuna. Ja kuten pariin kertaan on jo mainittu, tästähän on tie vaan parempaan suuntaan!

Ville: Ei siis millään tasolla Flawless Victory, mutta on sitä huonompiakin nähty?

Samu: Naama umpeen, sinä espoolainen jumalhahmo…

Mortal Kombat (2021) -elokuva on vuokrattavissa ja ostettavissa useista eri striimipalveluista. DVD, Blu-ray ja UHD tulevat myyntiin heinäkuussa.
Elokuvan ikäraja on 16, perusteina väkivalta ja ahdistus.

Kuhmon kesäteatterin versiointi Brokeback Mountainista oli … hurmeinen.