Arvostelussa Until Dawn – ”syksyn yllätyshittejä”

Until Dawn on syksyn yllätyshittejä. Pelissä joukko nuoria lähtee viettämään aikaa ystäviensä huvilalle. Homma menee kuitenkin plörinäksi, ja joukkiosta kaksi menehtyy traagisessa onnettomuudessa. Tämän jälkeen peli vasta toden teolla alkaa.

Until Dawn on melkoinen harvinaisuus nykyisessä peliteollisuudessa. Siinä missä esimerkiksi David Cagen Heavy Rain ja ja Beyond: Two Souls yrittivät olla interaktiivisia elokuvia ilman kunnollista pelimekaniikkaa, yllättää Until Dawn positiivisesti. Until Dawnissa ohjaillaan traagisille tapahtumapaikoilla palaavia nuorukaisia, jotka ovat palanneet viettämään kadonneiden ystäviensä vuosipäivää. Jokin menee kuitenkin pahasti vikaan, ja pelaajan tekemiset määrittelevät, kuka jää henkiin.

Pelaaja ohjastaa vuorotellen kaikkia huvilalla oleskelevia hahmoja, jotka ovat ilahduttavan stereotyyppisiä. Joukossa on perinteinen kuumakalle, porukan hauskuuttaja, kevytkenkäinen, mutta oikeasti ujo seksipommi ja niin poispäin. Until Dawn leikittelee kauhuelokuvien kliseillä hienolla tavalla. Etenkin ensimmäiset pari tuntia ovat silkkaa herkkua: Mitään ei oikeastaan kunnolla vielä tapahdu, ja siksi pelaaja onkin jatkuvasti varpaillaan valintojensa suhteen.

Peliä voi kuljettaa eri suuntiin valitsemalla eri kohdissa hahmoille erilaisia suhtautumistapoja ongelmatilanteisiin. Mikäli eräällä hahmolla tulistuu tämän tyttöystävää halailleeseen exään, lähtee peli heidän suhteensa täysin eri suuntaan kuin silloin, jos asian painaa villaisella. Valintojen myötä pelaaja on tavallaan oman kauhuleffansa ohjaaja.

Valitettavasti jännitys ei kestä aivan loppuun saakka. Alun hienovarainen tunnelma siirtyy loppuseikkailua kohden perinteisemmäksi toimintapelikuvastoksi. Quick Time Event -tehtäviä on suhteellisen harvoin, mutta ne ovat käytännössä ainoita toiminnallisia elementtejä. Etenkin lopussa pelaaja huomaa harhailevansa pitkin maanalaisia tunneleita kuten niin monta kertaa aiemminkin muissa peleissä.

Silti Until Dawnia on helppo suositella oikeastaan kaikille. Harvan pelin loppukohtauksen jälkeen sitä tuijottaa suu auki ruutua epäuskoisena omien valintojensa seurauksista. Onneksi pelistä löytyy myös mahdollisuus pelata kohtauksia uudelleen ja näin muokata pelihahmojen kohtaloa uuteen suuntaan.

Arvosana: 9