Arvostelussa Farming Simulator 17

19.12.2016

Farming Simulator 17 on sveitsiläisen Giants Software -studion uusin vuosipäivitys suosittuun maatalouspelien sarjaan. Verkkaiseen tahtiin uudistuksia tarjoileva pelisarja tekee jälleen yhdestä jokaisen pikkupojan unelmasta totta lisäämällä tuttuun konseptiin tavarajunat pitkän matkan kuljetukseen. Teos ei jätä mitään sattumanvaraan ainakaan kalustosta puhuttaessa, sillä traktoreita ja muita maatalouskoneita on valikoimassa ennätyksellisesti yli 250 kappaletta yli 75:ltä eri valmistajalta. Sarjalla on iso ja aktiivinen pelaajakunta, mutta miten uusin julkaisu toimii kasuaalimman jyväjemmarin makuun?

farmingsimulator17-rev1

Pelin lähtökohtana on nostaa oma pieni maatila jälleen tuottavaksi liikeyritykseksi maajussin roolissa. Alkutilanteessa pelaajalla on hallussaan vain muutama peltotilkku sekä muutama traktori ja puimakone, joten liiketoiminnan kehittämiseksi vaaditaan kärsivällisyyden lisäksi myös taktista ajattelua sekä bisnesvaistoa. Pelaaja voi päättää mihin maatalouden alaan haluaa toimintansa keskittää. Pelloilla voi perinteisten rukiin ja vehnän lisäksi satsata muodikkaasti esimerkiksi soijan tuotantoon. Toimintaa voi myös laajentaa viljelyn lisäksi kotieläintalouteen tai keskittyä kokonaan rehun tai puutavaran tuottamiseen mystisen metsätyömiehen roolissa. Peruskaava on kuitenkin se, että ensin omalla tilalla kasvatetut tuotteet pyritään myymään mahdollisimman kalliilla, jolloin saaduilla voitoilla laajennetaan toimintaa ostamalla entistä parempia työkoneita tai uusia peltoja lähiympäristöstä.

Farming Simulator suhtautuu maatalouteen vakavasti: sekä maanviljely että kotieläintalous ovat pelissä hyvin yksityiskohtaisia prosesseja, jotka vaativat pelaajalta paljon tarkkuutta. Kotieläimien hyvinvointi vaatii monipuolista ruokavaliota ja viljan tehokasvatus ei onnistu ilman useampaa lannoituskierrosta. Oman maatilan lisäksi lisätienestejä voi hankkia tekemällä maataloustöitä esimerkiksi naapureilleen, mikä onkin varsinkin pelin alkuvaiheessa helppo ja vaivaton tapa saada mukava pesämuna kasaan omia laitehankintoja varten. 20 000 dollaria pellon kyntämisestä on sellainen summa, jolla saa laiskemmankin maajussin liikkeelle. Oman toiminnan tehokkuutta tarkastellaan taulukkolaskentamaisesta näytöstä, joka kertoo välittömästi esimerkiksi sikojen lisääntymistehokkuuden nykyisellä ruokavaliolla.

farmingsimulator17-rev2

Farming Simulator 17:ssä on valmiina kaksi karttaa, joista toinen edustaa Pohjois-Amerikan ja toinen perinteisemmän Itä-Euroopan maalaisidylliä. Pelialue on alusta alkaen avoin temmellyskenttä, jossa peltojen lisäksi lyhyen matkan sisällä sijaitsevat myös muut tarpeelliset toimitilat työvälineiden ja kotieläinten ostoa varten. Lisäksi maatilan tuotteita vaihtelevin hinnoin ostavia tukkuliikkeitä, joihin maatilan isäntä voi valmiit tuotteensa kuskata, on jokaisessa lähitaajamassa. Ympäristössä voi liikkua vapaasti joko jalkaisin tai hyppäämällä minkä tahansa omistamansa työkoneen puikkoihin. Ympäristö jää kuitenkin hyvin pitkälti tyhjäksi kulissiksi toiminnan ympärille, koska muutaman auton lisäksi juuri muuta elämää ei maalaisidyllissä ole nähtävillä. Iso osa peliajasta vietetään traktorin ratissa, sillä peltojen kyntäminen, kylväminen ja kypsän sadon talteen kerääminen tehdään itse. Jokaista vaihetta varten täytyy olla oikeanlainen työkone, joten maatilan konevalikoiman on syytä olla kunnossa. Suurtilallinen maatalousparoni on sen verran kiireinen, että kylvöt ja muut rutiinihommat voi myös ulkoistaa rengin tehtäväksi, jolloin isäntä voi hoitaa haastavammat ja tarkkuuttaa vaativat hommat itse.

Uutuutena tämän vuotiseen julkaisuun on lisätty rautatiet ja niillä kulkevat tavarajunat, joiden ohjaimiin pääsee itsekin. Junalla siirretään oman maatilan tuotteita kätevästi pitempiäkin matkoja kaukaisempiinkin myyntipisteisiin. Maanviljelijä voi viedä satonsa junaradan varressa olevaan viljasiiloon, josta se on helppo siirtää junan kyytiin eteenpäin vietäväksi. Puunrungot puolestaan lastataan niille tarkoitetulla asema-alueella. Jokaisessa kartassa on useampi junarata, joiden risteysasemilla voi siirtää lastin myös linjalta toiselle. Junat ovat ihan hauska uusi elementti ja pelikokemusta monipuolistava tekijä, mikä onkin ihan tervetullutta, sillä pelisarjan fokus on kuitenkin erilaisissa työkoneissa. Ensi vuonna toivottavasti saadaan vielä pellot myrkyttävä lentokone mukaan.

farmingsimulator17-rev3

Maajussin elämän ei myöskään tarvitse olla yksinäistä puurtamista: kampanjan lisäksi pelissä on myös erillinen yhteistyötila, jossa pelaajat voivat yhteisvoimin laittaa maatilansa kukoistamaan. Nettipelissä samassa instanssissa voi teoriassa toimia yhtäaikaa jopa kuusitoista PC-pelaajaa, kun taas konsolistit joutuvat tyytymään maksimissaan kuuden pelaajan yhteisiin traktorikekkereihin. Sadon korjaaminen isolla porukalla on ihan mukavaa puuhaa. Jo pelin aihealue pitää pahimmat pelitrollit kaukana. Seuranhaku toimi testisession aikana vaihtelevasti ja välillä olikin aika isoja ongelmia päästä yhdistymään edes vapaita paikkoja sisältäviin avoimiin instansseihin.

Farming Simulator 17 vaikuttaa oman kokemuksen perusteella tuovan aika vähän uutta aiempiin versioihin nähden, joten lopputulos jää siinä varsin perinteiseksi vuosipäivitykseksi. Uudistukset saapuvat maaseudulle hitaaseen tahtiin ja tässä suhteessa pelisarja simuloikin maalaiselämää täydellisesti. Allekirjoittanut on pelannut aiemmin vuoden 2015 julkaisua, eikä huomannut isoa eroa pelimekaniikoissa tämä vuoden versioon verrattuna. Sinänsä toki pieteetillä toteutettu peltojen työstäminen toimii edelleen hyvin ja varsinkin maatalouskoneet on mallinnettu kauniin yksityiskohtaisesti. Keikkahommien buukkaaminen toisten pelloilta toimii myös hieman aiempaa järkevämmin, mikä tekee varsinkin ensimmäisestä pelikerrasta aiempaa miellyttävämmän kokemuksen. Peli on silti tutoriaalien suhteen edelleen hieman ylimalkainen, minkä voi sanoa nostaneen kynnystä uuden pelisession aloittamiseen. Pelaajan kädestäpitäminen ja tietynlaisen tavoitteellisuuden lisääminen kuulostavat varmasti kirosanoilta monen simulaattorien suurkuluttajan korvaan, mutta kasuaalimpana pelaajana kaipaisi ehkä tällaista pehmeämpää laskua maatalouspelien maailmaan.

Farming Simulator 17 on hartaudella tehty maataloussimulaatio, joka vaatii alkuun sen verran kärsivällisyyttä ja vaivannäköä, että ihan kaikille sitä ei voi varauksetta suositella. Se on tyhjentävä näkemys aiheesta, kuten hyvän simulaation kuuluu ollakin. Pelin yksinkertaiselta vaikuttavan premissin alla piileekin todella syvälle maatalouden saloihin menevä pelikokemus. Leppoisassa maalaiselämässä ja kiireettömässä maatilan hoitamisessa on myös jotain terapeuttista, joka onkin erittäin mukavaa vaihtelua lyijyntäyteisten toimintapelien rinnalle.

Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), Xbox One
Ikäraja: 3

Lisää luettavaa