Takaumia sukupolvien takaa – arvostelussa Another Code: Recollection

Vuonna 2010 konkurssiin ajatuneen Cing-studion taipaleelle mahtuu persoonallisia seikkailuja. Nyt kaksi pienen piirin herkuksi jäänyttä muisteloa piristävät uuden sukupolven pelaajia.

15.02.2024

Nintendon konsolit muistetaan pääsääntöisesti erityisesti pelijärkäleen omista yksinoikeusteoksista. Tästä huolimatta laitteistojen matkalle mahtuu useita pienemmälle huomiolle jääneitä kulttiklassikoita, jotka ovat kestäneet aikaa siinä missä isommankin kaliiberin julkaisut. Yksi tällainen on 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen Another Code -kaksikko. Nintendo DS:lle vuonna 2005 julkaistu Another Code: Two Memories sai vuonna 2009 jatkoa Wiin Another Core: R – A Journey into Lost Memoriesista. Tekijätiimin konkurssi antoi syyn olettaa tarinan päättyneen, mutta mitäpä vielä. Hiljaiselo kesti viime syksyn Nintendo Directiin asti, jolloin teosten paljastettiin palaavan yhtenä pakettina. Another Code: Recollection osoittaa vanhassa olevan yhä voimaa.

Another Code: Recollection yhdistää kaksi erillistä peliä yhdeksi kokonaisuudeksi. Vaikka lyhyet välivideot, tarina sekä tallennustiedot paljastavat teoksen vaihtuneen välissä, paketit muodostavat loogisen kokonaisuuden. Koska kyseessä on käytännössä visuaalinen novelli hyvin yksinkertaisilla pelimekaniikoilla, on kaiken keskiössä juonikuvio. Avausosan 13-vuotias Ashley matkaa mystiselle saarelle etsimään isäänsä, jonka on luultu kuolleen jo kauan aikaa sitten. Kaikki ei kuitenkaan ole siten kuin on kerrottu, ja vyyhti paljastuu huone sekä salaisuus kerrallaan. Sen tarkemmin en halua tarinaa avata, sillä juonen paljastaminen veisi suurimman syyn pelin kokemiselle. Tarinaa on Arc System Works -tekijöiden kertoman mukaan hieman muokattu koherenttiuden nimissä, joten jopa alkuperäispelit pelannut saa rahalle tuoreen tuntuista vastinetta.

Visuaaliset novellit eivät ole todellakaan kaikkien mieleen, joten odotukset on syytä asettaa sopivalle tasolle. Päällepäin tyylikkäät maisemat ovat hyvin simppeleitä ja putkimaisia, mutta niihin on pienillä tekijöillä onnistuttu luomaan tunnelmallisuutta. Graafiselta puolelta ei kannata silti odottaa ihmeitä, sillä historiallinen painolasti näkyy vahvasti. Ylimääräistä tilpehööriä on erittäin rajallisesti ja erilaiset esineet palvelevat pääsääntöisesti jotain tarkoitusperää.

Valtaosa roimasta 15-tuntisesta taipaleesta sujahtaa dialogia seuratessa. Miellyttävissä hahmoissa on sopivasti särmää ja käsikirjoittajien sulkakynät ovat olleet terävinä. Ashleyn vanhentuminen teosten välissä näkyy ja tuntuu. Sankaritar tuntuu paketin ehtoopuolella kypsemmältä, vaikka pieni teini-ikäisen angsti luonnollisesti hihityttää näin kypsempään ikään ehtinyttä. Naisenalun pinna on herkässä ja pienikin vastoinkäyminen saattaa laukaista hermoromahduksen.

Pelilliset mekaniikat ovat erittäin pienessä osassa. Pulmat sinänsä ovat point’n’click-genrelle tyypillisiä, eli ympäristöstä on poimittavissa keskeisiä esineitä avaamaan esimerkiksi ovia. Ratkaisut ovat kauttaaltaan loogisia, mutta tarvittaessa pelin avulias vinkkisysteemi avittaa eteenpäin. Jos tarinan haluaa vain juosta maaliin, saa Ashleyn matkaan suunnan näyttävän reittiohjeen sekä pulmiin vastauksia neuvovan järjestelmän. Nämä saa näppärästi päälle ja pois milloin vain, joten jumiin jääminen ei ole todellinen uhka.

Yleisesti ottaen matkalla kohdattavat haasteet eivät kuitenkaan vaadi avustusta, sillä lineaarisuus tekee etenemisestä varsin sutjakkaa. Ympäristöön piilotetut vinkit ovat nekin helppoja bongattavia, eikä yhtäkään tarvitse etsiä kovinkaan kaukaa. Pieni lisähaaste olisi eittämättä tehnyt kokonaisuudelle hyvää, sillä nyt homma etenee junan lailla.

Visuaalinen novelli on luonnollisesti seesteinen ja rauhallinen kokemus, mutta Another Code: Recollection vie tämän turhan pitkälle. Erityisesti alkuhetkillä hidastempoisuus saa ärsyyntymään, kun kameran liikuttelu sekä ympäristön tyhjissä maisemissa juokseminen vie kohtuuttomasti aikaa. Onneksi tilanne kohenee pienellä asetusjumpalla. Kun kameran liikkumisnopeuden nosti selvästi korkeammalle, fiilis parani välittömästi. Erityisesti Two Memories -seikkailun suljettu kartano on lokaationa onnistunut, sillä se pitää välimatkat kohtuullisina.

Another Code: Recollection on oivallinen paketti rauhallista ja tarinavetoista kertomusta etsiville. Pelillisesti se ei tarjoa juuri simppeliä pulmanratkontaa enempää, mutta kokonaisuus on nautinnollinen erityisesti parin hektisemmän toimintaeepoksen keskellä olevana välipalana. Ashleyn kasvutarinaa sekä historian valkenemista seuraa kiinnostuneena yllättävänkin pitkien sessioiden ajan. Samalla on hienoa nähdä, ettei sittemmin konkurssiin ajautuneen Cing-tekijätiimin historia ole tyystin kadonnut. Studion perinnönjaossa piisaisi nimittäin vielä Hotel Dusk: Room 215:n sekä Little King’s Storyn kaltaisia teoksia uudelleenkäsiteltäväksi. Toivottavasti näillekin saadaan uudet kodit.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta)

YHTEENVETO:
**** / *****
Another Code: Recollection tuo kaksi vuosikymmenten takaista teosta onnistuneesti nykyaikaan. Vierineet vuodet näkyvät yksinkertaisuutena, mutta onnistunut käsikirjoitus sekä mainio tunnelma saavat rutistamaan Joy-Coneita useamman illan ajan.

Jääkaapista löytynyt pekonipaketti sai epäilemään, että ystäväpiirissä on sittenkin todellinen kulinaristi.

Lisää luettavaa