Kaunis paketti kauniine valoineen – arvostelussa Roccat Vulcan TKL Pro -näppäimistö

Ulkonäköä tällä Roccatin TKL-näppäimistöllä riittää. Mutta onko käytettävyys samalla tasolla?

20.12.2021

Ilman liitäntäkaapelia 638 grammaa painava Roccat Vulcan TKL Pro -näppäimistö sai ensinäkemisen yhteydessä useammankin henkilön ylistämään sen kauneutta. Tiltin arvosteluun saatu valkoinen malli on futuristisuudessaan ja kirkkaassa led-valaistuksessaan todellinen katseidenkerääjä. Toki on myös selvää, ettei RGB-valoanimaatioiden vihaajista näy tämän laitteen äärellä varjoakaan. Ainakaan ennen kuin laittaa parin näppäimen yhdistelmällä valot pois päältä tai edes himmentää niitä.

Vulcan TKL Pro pitää sisällään lineaariset Titan Switch Optical -kytkimet. Näppäimet reagoivat 1,4 mm painalluksen jälkeen, joten nopeasormisilla on tämän lankun äärellä leveä hymy. Allekirjoittaneella meni hetken aikaa päästä sinuiksi suhteellisen herkän tuntuman kanssa, mutta parin naputtelupäivän jälkeen teksti tulvi ruudulle virheettömästi ja ennen kaikkea nopeasti. Näppäimien pinnassa on sen verran sopivaa pitoa, että sormet eivät turhaan lipsuile. Lisäksi kädet asettuvat sokkonakin helposti kymmensormiasentoon F- ja J-näppimissä olevien riittävän selkeiden nypyköiden ansiosta.

Pöydältä Vulcan TKL Pro vie tilaa 36 cm * 13,3 cm. Toki perään on vielä iskettävä USB-C-liitäntäkaapeli. Mukana tulevan punotun valkoisen kaapelin pituus on 180 cm.

Näppäimistössä on nopeasti aktivoitavan pelitilan lisäksi muutama muu Fn-napin kautta asetettava erikoistoiminto. Esimerkiksi ledien valoanimaation ja sen kirkkaustason vaihtaminen onnistuu nopeasti. Yksi erikoistila vaihtaa taasen Windows- ja Fn-näppäimien toiminnot ristiin. RGB-animaatioista muuten sen verran, että Vulcan TKL Pro tukee AIMO-valaistusta. Ja se näyttää aivan hiton hyvälle!

Roccat Swarm (Windows) -ohjelmistolla saa tehtyä yhtä sun toista. Makro-ohjelmointien lisäksi sillä voi asettaa kaiuttimista kuulumaan niin sanotun äänipalautteen. Kun valitsee useista vaihtoehdoista ”kirjoituskoneäänen”, saa kokea millaista naputtelu oli viime vuosituhannella. Eri profiileja lankkuun voi tallentaa viisi kappaletta, joten uudelleenohjelmointia ei tarvitse harrastaa jokaisena päivänä.

Erittäin käytännöllisenä lisänä näppiksen oikeassa yläkulmassa on noin puolentoista senttimetrin korkuinen äänenvoimakkuuden säätöpyörä. Sillä saa nopeasti tilanteen hallintaan, kun pelaamisen aikana tarvitsee säätää desibelejä. Säädinpyörän vieressä on erillinen mykistysnäppäin niitä paniikkihetkiä varten, jolloin soundit pitää saada pois päältä ja silleen niin kuin heti.

Vulcan TKL Pro on monilta osin suorastaan mestariteos. Hillittömän kauniista näppäimistöstä paljastuu kuitenkin pari valittamisen aihetta. Pohjassa olevat kumitassut on yksi. Latteellaan käytettäessä näppis pysyy suht hyvin paikoillaan, mutta ongelmia voi tulla, jos ottaa käyttöön takapuolella olevat korotustassut. Ei lankku nyt miksikään curling-kiveksi tässä monille normaalissa kirjoitusasennossa muutu, mutta pito on pelikäytössä vähän siinä ja siinä.

Toinen natinan aihe tulee näppiksen äänekkyydestä. Omalla kirjoitustahdillani sormet iskevät silloin tällöin näppäimet pohjaan asti, jolloin meteli on astetta kovempaa. Herkkäsormisillä naputtelu menee lähestulkoon äänettömästi, joten tämä asia on puhtaasti tottumiskysymys. Se on toki selvää, etteivät kaikki tähän totu. Kaiken lisäksi esimerkiksi välilyöntinäppäimestä irtoaa pieni kilke riippumatta painalluksen herkkyydestä. Hintaa härvelillä on sen verran, että kannattaa käydä testaamassa, miten paljon naputtelusta kantautuva ääni häiritsee omia korvia – etenkin jos on tarkoitus pelailla ja kirjoitella hiljaisuudessa.

Roccat Vulcan TKL Pro ei ole missään nimessä täydellinen, mutta ainakin se on äärimmäisen kaunis ja hyvältä tuntuva TKL-näppis. Jos on pelaaja siitä päästä, että käsi liikkuu eestaas näppistä välillä tönien, ei pohjatassujen pito välttämättä riitä. Myös äänekkyys voi häiritä toisia. Kämmenensä lungisti paikoillaan pitäville ja äänekkyydestä piittaamattomille tämä on kuitenkin huikean hieno pelipartneri. Etenkin jos pitää RGB-valoiloittelusta.

Roccat Vulcan TKL Pro maksaa noin 160 €. Näppäimistöä on saatavana sekä mustana että valkoisena.

Iloisia uutisia kaikille pelimanneille! Uudet digitaaliset harmonikat ovat saapuneet kauppojen hyllyille.

Lisää luettavaa