Yllättävä vetonaula – arvostelussa langaton Roccat Kone Air -pelihiiri

Roccatin uusi Kone Air sijoittuu valmistajansa edullisempaan hiiriluokkaan. Kyseessä on silti täysiverinen pelikaveri, joten missä pienempi hinta lopulta näkyy?

28.04.2023

Noin seitsemänkymmenen euron hintainen Roccat Kone Air muistuttaa muotoilultaan hyvin pitkälle sata euroa kalliimpaa Kone XP Air -tehopakkausta. Luonnollisesti eroja kuitenkin on.

Siinä missä Kone Air hämmästyttää positiivisesti on laitteen koneisto. 19 000 DPI:n Pixart PMW3370 -sensori on täsmälleen sama kuin yhtä lailla langattomasti toimivissa mutta selkeästi kalliimmissa Kone XP Air– ja Kone Pro Air -hiirissä. Myös sata miljoonaa klikkiä kestävät päänäppäimet sisältävät samat optiset Titan-kytkimet, joiden erinomaisuudesta ei voi olla kuin yhtä mieltä. Vähän hiljaisemmat ne voisivat tosin olla. Pykälittäin toimiva rulla on sentään mallia ”perus” parempien mallien 4D:n (XP Air) tai Pron (Pro Air) sijaan.

Erinomaisena optiona hiiri toimii sekä viiveettömän USB-donglen että Bluetoothin (5.1) kautta. Hiiren pohjassa on valintakytkin, josta haluttu yhteys aktivoidaan. Bluetooth toimi perustyöskentelyssä oikein mainiosti, kun taas pelailua varten dongle on parempi valinta. Näiden toimivuudesta ei jäänyt mitään hampaankoloon.

Voimansa Kone Air saa joko yhdestä tai kahdesta AA-paristosta tai -akusta. Paketin mukana tulee yksi AA-paristo. Testissä kokeiltiin sen lisäksi myös akkuja.

Ilman paristoa 95-grammaisen hiiren käyttöpaino on yhdellä hieman yli 27-grammaisella 2 100 AA -akulla 123 grammaa. Kahdella samaisella akulla paino nousee 150 grammaan. Käyttöaika nousee kahdella akulla satoihin tunteihin; kahta paristoa käyttämällä valmistaja lupaa niitä jopa kahdeksansadan verran.

Muotoilultaan Kone Air muistuttaa siis XP Airia, mutta olemus on silmiinpistävästi halpamuovisemman näköinen. Tämä välittyy myös käteen. Sivuissa olevista kumisista pinnoista saa kuitenkin todella hyvin kiinni. Niiden rakeinen pinta tuntuu myös peukaloa ja pikkurilliä vasten oikein oivalliselta. Muut sormet ja kämmen ovat kokeneet huomattavasti mukavampiakin hiirikosketuksia. Hikoilu pysyi tämän parissa onneksi olemattomana.

Kone Airissa ei toimintanäppäimien määrällä leveile. Perinteisten kahden peukalonäppäimen lisäksi siinä on kuitenkin peukalolla käytettävä alasiivessä oleva Easy-Shift[+], jonka ihanuutta ei voi allekirjoittanut tarpeeksi painottaa. Sitä pohjassa pitämällä saa muista näppäimistä vaihtoehtoisen toiminnon. Esimerkiksi siinä missä rullaa käytetään yleensä skrollaamiseen, voi samaisesta pyörästä halutessaan vaihtaa äänenvoimakkuutta Easy-Shift[+]-näppäimen avulla. Ohjelmointi tapahtuu Roccatin Swarm-ohjelmistolla.

Yllättäen Easy-Shift[+] on tämän pelivärmeen vetonaula. Vaikka kyseessä on Kone-sarjassa edullinen hiiri, ei tämä todellakaan mikään halpa vaihtoehto ole. Muotoilu on hyvä ja toimivuus itsessään moitteeton. Muovinen fiilis saa kuitenkin vähän ilmeen särähtämään eivätkä paristot virtalähteenä tai paino vedä puoleensa. Myös päänäppäimet ovat varsin äänekkäät. Mutta lopulta kysymys on yksinkertainen: kaipaatko Easy-Shift[+]-näppäintä vai et? Sen perusteella voi osto- tai ainakin testipäätöstä lähteä tekemään.

Kone Air maksaa noin 70 euroa. Sitä on saatavilla mustana ja valkoinen/harmaa-yhdistelmänä.

YHTEENVETO:
*** / *****
Hintaluokassaan melkoisen muovisen oloinen, mutta muutoin hyvin muotoiltu ja erinomaisesti palveleva hiiri niin työskentelyyn kuin pelaamiseen. Jos tiedät mikä on Easy-Shift[+] ja pidät siitä, on tämä oivallinen budjettivalinta. Päänäppäimien äänekkyys voi tosin häiritä.

”…ja takakontissa on runsaasti tavaratilaa.”

Lisää luettavaa