Suomen markkinoille saapuneet Realme-puhelimet ovat Android 12 -pohjaisia ja omalla Realme UI 3.0 -käyttöliittymällä varustettuja älyluureja. Ne haastavat kilpailijat hinnallaan sekä ulkonäöllään.
Tiltin testeihin saapunut Realme 9 Pro 5G hyrrää Qualcommin Snapdragon 695 5G -prosessorilla ja sen grafiikasta vastaa Adreno 619. Testatussa luurissa oli 8 Gt käyttömuistia, jota voi laajentaa 2 – 5 Gt verran tallennustilan niin salliessa. Laitteesta on saatavilla myös kuuden gigatavun muistilla varustettu versio.
6,6-tuumaisen IPS-näytön resoluutio on 2 412 * 1 080 ja sen virkistystaajuus käyttäjän valitsema 60 tai 120 Hz. Käytettävissä on myös sovelluksen mukaisesti vaihteleva automaattinen virkistystaajuus. Perusominaisuuksiin kuuluvat 64 megapikselin kolmoiskamera (mukana makro ja ultralaajakulma) sekä 16 megapikselin etukamera, dual SIM, virtapainikkeeseen integroitu sormenjälkitunnistin ja tietenkin Bluetooth 5.1:n ja NFC:n kaltaiset normaalit yhteydet.
Realmen puhelimen käyttöönotto ei poikkea muista Android-luureista. Käyttöjärjestelmässä on sen sijaan muutamia omia ratkaisuja, joten asetusten ja sisällön tutkimiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Muutaman päivän jälkeen Real UI tuntuu oikein oivalliselle käyttikselle.
Kännykässä on valmiina muutamia ”ylimääräisiä” sovelluksia, kuten AliExpress, Amazon Shop ja Booking.com. Lisäksi mukaan on puskettu PUBG Mobile Gift Box, jota klikkaamalla voi ladata pelin näppärästi. Edellä mainitut sovellukset eivät ole ”lukittuja”, joten ne saa halutessaan poistettua.
Realme 9 Pro 5G -luuria on saatavilla kolmessa eri värityksessä: keskiyön mustana, hienostuneen vihertävänä (Aurora Green) ja auringonvalossa väriään vaihtavana sinisenä (Sunrise Blue). Testiyksiköksi saapui vihertävä malli.
Vaa’alla Realme 9 Pro 5G näyttää 198 grammaa ja mukana tulevan läpinäkyvän suojakuoren kanssa parikymmentä grammaa enemmän. Luuri on ainakin Aurora Green -kuosissaan hyvin komea ilmestys. Kiiltävästä muovista tehty takakansi säkenöi kivasti heijastaen antaen samalla kännykälle oman persoonallisen vibansa. Kapula tuntuu kädessä hyvältä, oli sen päällä suojakuori tai ei. Ulkonäköä ajatellen läpinäkyvä suojamuovi ei tuhri kokonaisuutta.
Puhelin sisältää 5 000 milliampeerin akun. Se latautuu nollasta täyteen noin 70 minuutissa mukana tulevalla 33 W pikalaturilla. Tiltin lukijoita ajatellen akku laitettiin testiin sekä striimipalvelujen että pelien parissa.
Kännykkä jaksaa striimitoistoa 4G-verkossa täydellä ruudunkirkkaudella, 120 Hz virkistystaajuudella, HDR-väriparannuksella ja 75 prosentin äänenvoimakkuudella hieman yli kahdeksan tuntia. Kun ruudunkirkkaus pudotetaan normaalikäytölle sopivalle 75%:n tasolle, virkistystaajuudeksi asetettiin 60 Hz ja väriparannus otetaan pois, virtaa riittää jopa 12 tunnin ajaksi. Erittäin tyydyttäviä lukemia!
Pelienkin kanssa pystyi tykittämään varsin pitkään. Xbox-ohjaimella pelaten Call of Duty Mobilea sai tahkota pelin täysillä grafiikka-asetuksilla ja puhelimen kaikilla kuvanparannusherkuilla kuusi ja puoli tuntia ruudunkirkkauden ollessa 75%. Täydellä kirkkaudella akkua riitti viideksi ja puoleksi tunniksi.
Xbox Game Passin kautta pilvipelailessa akku riittää vieläkin pidempään. 75% kirkkaudella pelailemaan ehti yli kahdeksan tuntia ennen kuin kännykkä huomautti, että nyt virtapiuha kiinni. Täydellä näytönkirkkaudella sai pelailla mukavasti kuusi ja puoli tuntia.
Laite ei pahemmin lämmennyt pelailujen aikana. Jäähdytyspuoli tuntuu siis olevan kunnossa.
Mutta mutta. Aivan kaikki ei mennyt luurin kanssa kuin elokuvissa. Striimipalveluista Viaplay tökki ikävästi, eikä sen katselu ollut mukavaa. Paljon pahemmaksi vetivät kuitenkin C More ja Katsomo, joiden katselusta ei tullut käytännössä mitään. Niiden kuva nyki ja paukkui todella pahasti. Vaikka mitä asetuksia tai yhteyksiä kokeili, ei ongelmaa saanut poistettua. Ironisesti Katsomon mainokset pyörivät kuitenkin aina täysin pehmeästi.
Edellisten striimiappien päivitysten saapumisesta ei ole varmuutta. Ennen kuin ongelmat saadaan korjattua, ei luuria voi missään nimessä suositella kyseisten palvelujen suurkuluttajalle. Se tosin tässä selväksi, että esimerkiksi Netflix, Prime Video, Yle Areena ja Ruutu toimivat moitteetta. Ainoastaan C More ja Katsomo siis tökkivät.
Näyttö toistaa sekä pelien että elokuvien värit hyvin, joskin amoledeihin tottuneet karsastavat sitä luonnollisesti ainakin mustien sävyjen suhteen. Tässä hintaluokassa ei kuitenkaan asiasta voi pahemmin valittaa, sillä laitteen oma Ultra Vision Engine -niminen toiminto muokkaa väriavaruutta HDR-tyylisesti yllättävän hyvin. Katselukokemus onkin lopulta keskimääräistä IPS LCD -näyttöä parempi.
Ääntä toistava laitteen alaosassa oleva monokaiutin ei sen sijaan hurraahuutoja ansaitse. Kyllä se puheen toistaa siedettävästi, mutta musiikkinautintoon sillä ei pääse millään. Hi-Res-sertifioitu 3,5 mm -kuulokeliitin on puolestaan erinomainen. Raudanlujan häiriötöntä ääntä tarjoavana se ei jättänyt mitään toivomisen varaan, oli käytössä sitten nappikuulokkeet tai astetta kalliimmat suljetut kupit.
Kokonaisuutena Realme 9 Pro 5G on hintaluokassaan monin osin hyvä älypuhelin. Peruskäyttö sujuu mutkattomasti ja erinomaisella virkistystaajudella varustetun ruudun katsominen on miellyttävää. Värit ovat hyvät, joskin LCD-näytöltä ei mustanmustaa kannata tietenkään odottaa. Kaiutin ajaa asiansa vain välttävästi, mutta kuulokeliittimen kautta tulvivat äänet saavat korvat hymyilemään. Akunkesto on erittäin hyvä ja peruskäytössä se tarvitsee laittaa latausliittimeen vain parin päivän välein – ja silloinkin vain noin tunniksi. Muutamien striimipalvelujen ongelmat ovat kuitenkin todella ikäviä, ja asiasta joutuukin rokottamaan yhden arvostelutähden verran.
Realme 9 Pro 5G on saatavilla kahdella eri muistimäärällä: 6+128 Gt version suositushinta on 319 euroa ja 8+128 Gt mallin 349 euroa.
YHTEENVETO:
*** / *****
Arjen toimista erittäin hyvin selviytyvä älypuhelin, jonka pätevyyttä haittaa muutama tökkivä striimiapplikaatio. Runsas akunkesto, hyvin toimiva pelailu ja se ettei luuri pahemmin lämpene ovat plussaa. Näyttöä on kiva katsella ja kuuntelupuoli sujuu erinomaisesti 3,5 mm -kuulokkeita käyttäen.