Sporttinen patteripesä – arvostelussa Razer Viper V3 Hyperspeed

Razerin e-urheiluun tarkoitettu uusi hiiri eroaa kilpailijoistaan hieman, muttei kuitenkaan merkittävästi.

19.12.2023

Viimeaikoina markkinoille on tullut merkittävä määrä huippukevyitä nimenomaisesti e-urheiluun tarkoitettuja pelihiiriä. Gloriousin ja Logitechin malleilla on omat avunsa, joten Razerin vaihtoehdossa olisi syytä olla jotain, millä erottua joukosta. Erityispiirteitä on varsin niukasti, mutta kyseessä on myös muuten erinomainen laite.

Viper V3 Hyperspeed yhdistyy tietokoneeseen langattomasti 2,4 GHz -taajuutta käyttäen. Yhteys muodostetaan laitteen mukana toimitettavan donglen avulla. Mokkula itsessään on todella pieni ja se muistuttaa kovasti Logitechin yhteyspalikoita. Pieni koko takaa sen, että antenniyksikköä ei ainakaan ihan helposti saa keskusyksikköään siirtelemällä sohaistua käyttökelvottomaksi. USB-A-porttiin kytkettävä yhteyslaite mahdollistaan 1 000 hertsin päivitysnopeudet. Lisävarusteena on saatavilla palikka, jonka avulla ylletään aina 8 000 hertsin nopeuksiin saakka.

Kuudella napilla varustetun hiiren käyttötuntuma on Razerin malleille ominaisesti kerrassaan erinomainen. Jyrsijä eroaa kilpailijoistaan päänäppäinten muotoilulla, jotka ovat valmistajalleen tyypillisesti kuperan sijaan koverat. Ainakin 60 miljoonan klikkauksen verran rääkkiä kestävien painikkeiden palautusvaste on erinomainen. Pitkärakenteiset näppäimet on suunniteltu nimenomaisesti koura tai sormiotteelle. Näppäinten keskellä sijaitseva rulla on tuntumaltaan ihan passeli, mutta sen rattaiden porrastus saisi olla hieman selkeämpi. Laitteen vasempaan laitaan sijoitetut puolikaaren muotoiset lisänäppäimet erottuvat toisistaan selkeästi. Peruspainikkeiden lisäksi päänäppäinten välissä on myös tuikitarpeellinen DPI-painike. Valmistaja ansaitsee kehuja siitä, että yksikköä ei edes mainosteta molemmille käsille sopivaksi muotoilun symmetrisyydestä huolimatta. Kyseessä on siis ihan virallisesti oikeakätisille suunniteltu hiiri.

Merkittävin ero moniin kilpailijoihin syntyy yksikön virtaratkaisusta. Viper V3 Hyperspeed ei nimittäin sisällä ollenkaan ladattavaa akkua. Laite ottaa virtansa yhdestä AA-kokoisesta paristosta. Yhden patterin luvataan antavan 1 000 hertsin päivitystaajuutta käytettäessä jopa 280 tuntia käyttöaikaa. Pariston käyttäminen virtalähteenä nykyaikana voi tuntua kivikautiselta, mutta sille on myös hyvin perusteltu syy. Vanhan tyhjäksi imetyn virtalähteen voi irroittaa laitteesta ja vaihtaa uuteen täysin saumattomasti vailla minkäänlaista odottelua. Peruskäyttäjälle ominaisuus tuskin merkkaa mitään, mutta vaikkapa turnaukseen osallistuvalle ammattiurheilijalle kyseessä voi olla merkittävä etu.

Hiiri kykenee juoksemaan jopa 750 IPS:n nopeudella, kun taas kiihtyvyys on maksimissaan 70G. Luvut ovat isompia kuin usealla kilpailijalla, mutta käytännössä näitä harva huomaa. Sen sijaan 30 000 DPI:n tarkuuteen yltävä Focus Pro -sensori tarjoaa skaalautuvuutta vaativampiinkin vääntöihin. Laitteen DPI-nappia painamalla voi vaihdella yhteensä viiden vapaasti määriteltävän asetuksen välillä.

Tarkkuuden lisäksi Razerin Synapse-ohjelmiston kautta on mahdollista säätää muun muassa laitteiston LOD-asetuksia ja tekoälypohjaista liikkeen tasoitusta. Ohjelmistoon voi syöttää myös tarkat tiedot virtalähteenä käytettävästä paristosta, jotta jäljellä olevan varauksen seuranta on mahdollisimman tarkkaa. Valitettavasti hallintaohjelmisto on varsin raskas, jäsentelyltään melko sekava ja epäluotettava. Itse laitteen ominaisuuksien loistoa softapuolen sekoilu ei pahasti himmennä, mutta jatkuva kaatuilu usealla eri testikoneella alkoi pidemmän päälle ärsyttämään.

Patterin kanssa 82 grammaa painava pelihiiri liikkuu varsin kookkailla PTFE-muovisilla jalaksillaan varsin ketterästi, mutta esimerkiksi Steelseriesin ultraliukkaasta tuntumasta jäädään jälkeen hännänmitan verran.

Noin 80 euron hintaan myytävä pelihiiri tarjoaa rahalle vastinetta varsin mallikkaasti. Todella spesifiseen tarpeeseen suunnitellun virtajärjestelmän voi laskea joko merkittäväksi eduksi tai suoranaiseksi miinukseksi. Kokonaisuutena Viper V3 Hyperspeed on ammattikäyttöön suunniteltu varmatoiminen työkalu.

YHTEENVETO:
**** / *****
E-urheilukäyttöön tarkoitettu hiiri tarjoilee korkean luokan tarkkuutta ja vauhtia. Tuntumaltaan erinomaisen laitteen toiminnallisuutta häiritsee lähinnä ohjelmistopuolen ajoittainen takkuaminen. Poikkeuksellinen virtaratkaisu jakanee myös mielipiteet, mutta nopeasti lisäpotkua halajavat arvostanevat varmasti ominaisuutta.

Vihreä etulamppu ei ollut katsastusmiehen mieleen. Herra Wayne joutui palaamaan konttorille heti seuraavana viikkona uudelleen.

Lisää luettavaa