Röimiehen peliluurit – arvostelussa Razer BlackShark V2 Pro (PS5)

Razerin e-urheilijoille suunnatut luurit hurmaavat mukavuudellaan mutta jättävät ääniprofiilinsa osalta jonkin verran toivomisen varaa.

15.05.2024

BlackShark V2 Pro -nimiyhdistelmää kantava laitteistokanta pitää itseasiassa sisällään useamman sukupolven verran tuotteita. Tilt arvosteli aiemman mallin viime syksynä. Nyt testipenkkiin saapui piirun verran paranneltu malli, joka sisältää samalla myös tuen PS5-konsolille.

Jo paketoinnista lähtien on selvää, että tarjolla on priimaa eikä mitään halpisryönää. Paksun ja tukevan pahvikotelon sisällä on vaahtomuoviin muotoleikattu säilytystila kuulokkeille ja mukana toimitettaville lisälaitteille. Boksi toimii näppärästi laitteen säilytyskotelona ja kuljetuslaatikkona, eikä sitä selvästikään ole tarkoitettu pois heitettäväksi.

Luurien lisäksi mukana toimitetaan USB-C-USB-A-sovitin, jatkokaapeli ja USB-C-mokkula laitteen viiveetöntä langatonta HyperSpeed-tilaa varten. Razerille tyypilliseen tapaan mukaan on myös pakattu nippu tarroja.

Suurin ja käytännössä ainoa ero edellisen sukupolven malliin on itse mokkulan muotoilu. Vanhan USB-A-mallisen palikan sijaan mukana on moderni USB-C-porttiin kytkettävä yksikkö. Uusi liitäntämalli voi tuntua pieneltä uudistukselta, mutta todellisuudessa se laajentaa kuulokkeiden käyttömahdollisuuksia merkittävästi. Uuden vastaanottimen saa nimittäin liitettyä suoraan esimerkiksi Steam Deckiin, kännykkään tai PS5-konsolin etuporttiin. 2,4 GHz:n taajuudella dataa liikuttava yhteystyyppi pudottaa viiveen lähes nollaan, ja täten esimerkiksi Bluetooth-yhteyden hitauden varassa ei tarvitse olla edes reissun päällä. Mukana toimitettava USB-C-USB-A-sovitimella kiinnitys onnistuu myös yleisempään porttimalliin.

Luurien vasemmassa kupissa sijaitsevaa ulospäin työntyvää äänenvoimakkuuden säädintä on todella helppo käyttää hektisenkin pelisession aikana. Oikeanpuoleisen kuulokkeen reunassa sijaitsee USB-C-tyypin latausportti ja monikäyttöinen SmartSwitch-kytkin. Älykytkimen avulla onnistuu niin ekvalisaattoriasetusten pikavaihto kuin yhteystyypin valinta. Kuulokkeiden vasemmalla puolella sijaitsevat myös virtanäppäin ja mikrofonin mykistyksen mahdollistava vipu.

Erityisesti e-urheilijoille suunnitellut peliluurit muistuttavat ulkomuodoltaan huomattavan paljon rakennustyömailtakin tuttuja legendaarisia peltor-kuulosuojaimia. Muotoilu ei liene sattumaa, sillä kuuloa suojaavien kuppien malli on omiaan tarjoamaan myös pelaajille passiivisen vastameluominaisuuden. Työmaaluureilta lainattu muotokieli takaa myös sen, että laite on käyttömukavuudeltaan suorastaan taivaallinen. Pehmeät mattapintaiset kupit ja vahvasti pehmustettu panta istuvat päähän kuin samurain miekka tuppeen, ja pitävät huolen, ettei minkäänlaisia painaumia tai hiertymiä pääse pitkienkään sessioiden aikana syntymään.

Valitettavasti äänenlaadultaan kyseessä ei ole aivan kärkipään yksikkö. Virallisesti pelkät stereoluurit nojaavat tilaäänen suhteen PS5:llä käytettäessä Sonyn omaan virtuaaliseen Tempest 3D -audiojärjestelmään. Vaikka Tempest ajoittain loihtii korviin ihan onnistuneen tilaäänen illuusion, toivoisi 220 euron hintaan myytävien kuulokkeiden tarjoavan ihan aitoa tilaääntä. Windowsia pyörittävään koneeseen kytkettäessä käyttössä on toki myös Sonic- ja Atmos-äänenparantelut, mutta parhaimmillaankin tilaäänet jäävät hieman pliisuiksi. Stereoäänen osalta erottelukyky on sentään erinomaista.

Ekvalisaattorisäätöjen joukossa on valmiita esisäätöasetuksia muutamille yleisimmille e-urheilupelille, kuten Valorantille ja Fortnitelle. Erityisesti toisten pelaajien liikkeitä korostavat ääniprofiilit tuntuvat toimivan loistavasti ja juuri mahtavan stereoerottelukyvyn ansiosta ääneen suunta on helppo tunnistaa. PC-puolella äänentasoja ja säätöjä pääsee myös hiomaan Razerin oman Synapse-ohjelmiston kautta huomattavan laajasti niin halutessaan.

Kuten kollegani jo aiemman mallin arviossa mainitsi, myös äänenvoimakkuus jättää toivomisen varaa. Vaikka nupit kääntää aivan kaakkoon, jää äänitasosta uupumaan piirun verran. Puhdin puuttuminen korostuu erityisesti musiikkia kuunnellessa tai elokuvia katsellessa. BlackShark Pro 2 on kuitenkin suunniteltu nimenomaisesti e-urheilukäyttöön ja siinä tehtävässä laite suoriutuu joka tapauksessa erinomaisesti. Käyttömukavuutta ja erinomaista stereoääntä arvostaville ammattitasolla pelaamaan tähtääville laitetta voi suositella. Immersiivistä ja tukevaa tilaääntä kaipaavien kannattaa kääntää katseensa toisaalle.

BlackShark Pro 2 on saatavilla mustana ja valkoisena. PlayStation-mallin lisäksi siitä on myös Xbox-konsoleille tarkoitettu versio. Hintaa kuulokkeilla on noin 220 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Käyttömukavuudeltaan ensiluokkaiset e-urheilijoille suunnatut pelikuulokkeet.

Ja niin Jarnon ”Mauno Ahonen” -cosplay-asu sai viimeisen silauksensa. Täydellistä!

Lisää luettavaa