Ääntä esports-asenteella – arvostelussa Razer BlackShark V2 Pro -pelikuulokkeet

Razerin uutuusluurit ovat valmistajansa kalleimmat. Kuuluuko ja tuntuuko hinta niiden laadussa?

18.07.2023

Ensimmäiset BlackShark V2 Pro -pelikuulokkeet ilmaantuivat vuonna 2020. Nyt markkinoille saapuneet luurit kantavat samaa nimeä, mutta tekniikaltaan hommaa on viety eteenpäin.

BlackShark V2 Pro edustaa Razerin kuulokkeiden premium-luokkaa. Ja ainakin paperilla kaikki myös vaikuttaa huippuluokkaiselta.

320 grammaa painavien luurien äänentoistosta vastaavat 50 mm Triforce Titanium -elementit. Niiden titaanipäällysteiset kalvot sekä patentoitu kolmiosainen muotoilu jakaa matalat, korkeat ja keskiäänet yksilöllisiksi osioiksi. Myös laajan taajuusalueen Hyperclear-mikrofoni lupaa entistä yksityiskohtaisempaa äänenvälitystä. Kun toiminta-ajaksikin hehkutetaan mukavat 70 tuntia, niin eiköhän siirrytä paperilta reaalimaailmaan toteamaan väitteiden paikkansapitävyys.

BlackShark V2 Pro on liitettävissä laitteisiin kahdella eri tavalla. USB-A-dongle siirtää ääntä viiveettömällä HyperSpeed-tekniikalla, ja se onkin ehdoton vaihtoehto tosissaan pelaaville. Käytettävissä on myös langaton Bluetooth 5.2 -yhteys. Näiden kahden yhteyden avulla luurit saa kiinni tietokoneiden ja mobiililaitteiden lisäksi myös PlayStation- ja Nintendo Switch -konsoleihin. Yhteydet toimivat yksi kerrallaan, eli samanaikaisia kahdesta lähteestä tulevia ääniä ei luureista saa.

Paketissa tulee itse kuulokkeiden ja donglen sekä sille tarkoitetun USB-A-jatkojohdon lisäksi irroitettava mikrofoni ja USB-A-USB-C-latausjohto. Toki mukana on myös alkuun avustava ohjekirjanen ja kolme Razer-tarraa.

Kuulokkeiden rakenne on varovaisen hennohko, mutta mitenkään erityisen vaurioherkiltä ne eivät vaikuta. Tuntuma on käsissä hyvä. Fiilis muuttuu kuitenkin suorastaan loistavaksi kun kupit iskostuvat päähän. Luurit asettuvat kupolin ympärille äärettömän miellyttävästi, jopa niin nätisti ettei paremmasta väliä. Tuntienkaan pelaamisen jälkeen ne eivät paina tai rasita päätä, vaan ovat paikoillaan aika lailla täydellisen huomaamattomasti. Nämä ovat parhaimman tuntuiset luurit mitä allekirjoittanut on viimeisten vuosien aikana päässään pitänyt.

Viimeisen päälle miellyttävän tuntuman lisäksi kuulokkeet ovat myös oivallisen helppokäyttöiset. Vasemmassa korvakupissa on tavanomaisuudesta poiketen huomattavan kokoinen äänenvoimakkussäädin. Se nousee kupista aika tarkalleen sentin verran, joten käsi löytää sen tarvittaessa todella nopeasti. Säätimessä on juuri sopivanlainen vaste, joten se ei pyöri itsekseen tai vahingossa hipaistessa. Lisäksi vasemmassa kupissa on virtapainike ja mikrofonin mykistysnäppäin.

Oikeassa korvakupissa on vain yksi mutta monikäyttöisesti toimiva näppäin. Yksi nopea näpäytys hallitsee käytettävää ekvalisaattoria, kun taas kahdella nopealla klikkauksella vaihdetaan äänivalintaa Bluetoothin ja HyperSpeedin välillä. Yksi pitkä painallus vaihtaa ekvalisaattorikategoriaa normaalin ja esportsin välillä. Tästä eteenpäin painallusta jatkettaessa luurit avaavat Bluetooth-haun.

Mutta mistä ihmeen ekvalisaattorikategorian vaihtamisesta tuossa äsken puhuttiin? Avataanpa tätä enemmän.

Ensinnäkin, monialustaisuudestaan huolimatta nämä luurit ovat parhaimmillaan Windows-tietokoneiden äärellä. Razerin Synapse-ohjelmisto (Windows 10 64-bit tai uudempi) ei ole siitä vakaimmasta päästä, mutta toimintojen ohjelmointiin ja äänen säätämiseen se on aivan ehdoton.

Synapse tarjoaa muun muassa bassobuustin ja vapaasti säädettävän kymmenkaistaisen ekvalisaattorin lisäksi runsaat mikrofoniasetukset. Molemmilla pystyy asettamaan niin tulevan kuin lähtevän äänen mahdollisimman miellyttäväksi. Näiden lisäksi on käytettävissä kahteen osaan jaetut ekvalisaattorikategoriat. Tämä mainio ominaisuus on luuririntamalla harvinaista herkkua.

Ensimmäinen ekvalisaattorikategoria pitää sisällään käyttäjän hallinnassa olevan kustomoitavan taajuuskorjaimen lisäksi kolme esisäädettyä asetusta pelaamiseen, elokuvakäyttöön ja musiikin kuunteluun. Toisessa kategoriassa on asetukset viidelle eri suosikkipelille: Apex Legends, Call of Duty, CS: GO, Fortnite ja Valorant. Kyseiset esports-säädöt on hinkattu kohdilleen elektronisen urheilun ammattilaisten kanssa, joten vihollisten askeleet, aselataukset ja muut tärkeät äänet soivat muita kovemmin. Vähän kuin Turtle Beachin mainiosti toimiva Superhuman Hearing, mutta pelikohtaisten asetusten myötä vielä pidemmälle vietynä. Tätä toimintoa ei voi kuin arvostaa.

Esports-ekvalisaattoriasetuksista on taatusti iloa monille pelaajille. Mutta miten luurit soivat muuten?

Pitkien testailujen ja runsaiden äänisäätökikkailujen jälkeen on todettava, että BlackShark V2 Pro istuu päässä aivan loistavasti, mutta äänen suhteen ei aivan ylletä samalle huipputasolle. Dynamiikkaa voisi olla hyppysellisen enemmän – aivan kuten maksimiäänenvoimakkuuttakin.

Ei silti pidä ymmärtää väärin. BlackShark V2 Pron elementit soivat erinomaisesti. Stereoerottelu on huipputasoa ja yksityiskohdat pysyvät suorastaan ihailtavan selkeinä. Dynamiikka ja Dolby Atmos -surround-äänimaisema jäävät kuitenkin viiden tähden huippuvaliotason alapuolelle. Ei paljoa, mutta niin että sen havaitsee. Kunhan vain ostaa lisenssin toimii näissä kupeissa myös THX Spatial Audio. Se jää huipputason alapuolelle kuulostaen ”vain” erittäin hyvältä.

Maksimiäänenvoimakkuus riittää peleissä, mutta elokuvissa ja YouTube-videoissa siihen toivoisi lisää pykäliä. Erityisesti vähääkään hiljaisemmissa YouTube-tuotoksissa jäävät desibelit harmittavan alhaisiksi.

Palataanpa pienen nurinan jälkeen takaisin positiivisten puolien pariin. Luurien passiivinen vastamelutoiminta on nimittäin hyvällä tolalla kuulokkeiden blokatessa ulkopuoliset äänet melkoisen onnistuneesti. Eiväthän nämä tietenkään aktiivisia vastameluluureja vastaa, mutta omalla sarallaan ne toimivat hienosti.

Myös mikrofonin suhteen on kaikki hyvin. Ääni siirtyy eteenpäin selkeänä ja taustaääniä sujuvasti blokaten. Lisäksi Synapse tarjoaa hyvän työkalupaketin puheäänen säätämiseen, ja siihen kannattaakin syventyä. Mikrofonin päässä oleva puhurisuoja on irrotettavissa, joten sen sopivuutta omaan käyttöön on helppo testata.

Käyttöajaltaan BlackShark V2 Pro on erinomaisella tasolla. Valmistaja lupaus 70 tunnin kestosta tuntui pitävän kutinsa. Vartin latauksella saa noin kuusi tuntia lisää peliaikaa.

BlackShark V2 Pro -luureista ei ole käytännössä kuin positiivista sanottavaa. Ne istuvat päähän äärettömän mukavasti, niissä on pitkä käyttöaika ja äänenlaatu on paria pikkumurhetta lukuun ottamatta erinomainen. Myös mikrofoni toimii komeasti. Synapse-ohjelmisto pelittää tänä päivänä ihan kohtuullisesti, mutta pientä työnsarkaa sen parissa vielä on.

Pelikuulokkeina nämä ovat hintaluokassaan laadukas valinta. Jos kuitenkin katsoo paljon elokuvia ja nettivideoita, niin sitten kannattaa testata mallia ennen ostopäätöstä.

Razer BlackShark V2 Pro maksaa noin 230 euroa. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen.

YHTEENVETO:
**** / *****
Ihanan mukavat ja äänensä puolesta lähes täydelliset luurit, jotka soveltuvat parhaiten tietokoneella pelaaville. Esporttaajille suunnatut ekvalisaattoritilat vetävät pisteet kotiin.

Näitä Maunokin pitää päässään.

Lisää luettavaa