Upeiden valojen ohjain – arvostelussa PDP Afterglow Wave Wireless for Switch

Vaikka Nintendon oma Pro Controller on erinomainen tuote, on sen hintalappu monelle Switch-fanille todella kova pala nieltäväksi. PDP Afterglow yrittää iskeä kapuloita rattaisiin lisäämällä halvempaan pakettiin vielä pari bonusominaisuutta. Hitti vai huti?

08.12.2023

Tilt sai käsiinsä PDP:n julkaiseman Nintendo Switchille tarkoitetun Afterglow Wave Wireless -peliohjaimen. Kyseessä on pitkälti Nintendon oman Pro Controller -ohjaimen muotoja mukaileva kapula muutamalla tvistillä. Hintaa on originaaliohjainta vähemmän, mutta onko varsinainen pelattavuus sillä samaa luokkaa?

Kolmetoista grammaa Pro Controlleria painavampi 260-grammainen Afterglow Wave Wireless muistuttaa päällisin puolin hyvin pitkälle selkeää esikuvaansa. Itse asiassa yhdenmukaisuus on sitä luokkaa, että kasuaali pelaaja voisi luulla tätä Nintendon itsensä valmistamaksi. ABXY-näppäimet ovat samalla tavalla kaukana toisistaan ja ristiohjain on muotoilultaan ainoastaan pääilmansuuntiin sojottava.

Afterglow Wave -ohjaimessa on kuitenkin omat piirteensä. Sen pinnalla soljuu molempia kahvoja ja analogitatteja myötäilevät RGB-valojuovat, joiden lisäksi padin pohjaan on isketty parit niin sanotut lisänäppäimet. Kahdeksaan alueeseen jaettujen valojen suhteen on osuttu kohdilleen, sillä ne näyttävät enemmän kuin hienoilta. Valittavissa on neljä erilaista animaatiota, joiden mukaan juovien värit vaihtavat kapulan sisältä hohkaavien valojen rytmiä. Pintapuolinen juttu toki, mutta kaunis jo kaukaa katsottuna. Jos siis pitää turhista, mutta oi niin kivoista RGB-valoista.

Pohjanäppäimien suhteen ollaankin sitten vuorovesillä. Kahvojen juureen iskettynä ne on sijoiteltu oikein mainiosti keskisormilla käytettäväksi. Jostain syystä niistä on kuitenkin tehty todella suuret, parisen senttiä suuntaansa. Tästä johtuen näitä herkästi toimivia näppäimiä tulee painettua silloinkin kun ei haluaisi. Ongelmaa ei ole rauhallisten pelien parissa, mutta kun toiminta yltyi tiukaksi ja käsien puristusote veti samalla rystyset valkoisiksi, tuli näitä lisänäppäimiä klikattua useaan kertaan myös silloin, kun niitä ei todellakaan olisi pitänyt. Niin ikään nimettömät sormet osallistuivat tähän vahinkoklikkailuun turhan usein.

Kaikki on tehty kapulan perusrakennetta ajatellen – poislukien pohjanäppäimet – käytännössä täysin oikein. Pintamateriaali, analogitattien herkkyys ja toimivuus erittäin hyvältä tuntuvien näppäimien kera luovat kuvan valmistajan aidosta asiaan omistautumisesta. Tämä ei todellakaan tunnu miltään osin tarvikeohjaimelta, vaan kapulassa on juuri niin tyydyttävä toimivuus ja fiilis kuin vain voi toivoa. Pelasipa sitten kiihkeästi uutta Super Mariota, WarioWarea tai jotain rauhallisempaa teosta, Afterglow Wave ei pettänyt kertaakaan. Kaikki komennot menivät perille juuri niin kuin pelaaja ne käskytti.

Täydellisen käytettävyyden kannalta ainoaksi ongelmaksi jääkin siis vain bonukseksi isketyt pohjanäppäimet. Toisaalta ajatuksen voi heittää niinkin, että rauhallisissa peleissä ne ovat ok ja kiivaimmissa ne voi ottaa pois käytöstä. Nintendon kalliimmassa Pro Controllerissa ei pohjanäppäimiä ole laisinkaan, joten niistä on tämän kapulan kohdalla vaikea antaa isompaa negaa.

Mitään negatiivista ei voi sanoa ohjaimen akkukestävyydestäkään. 40 tuntia yhdellä latauksella on nimittäin erinomainen tulos. Ohjaimen kantavuus on paketin mainitsemaa yhdeksää metriä parempi. Hatunnosto näistä PDP:lle.

Mutta ei tämän ohjaimen kanssa ilman kommelluksia selvitä. Sinänsä uskomatonta, mutta Afterglow Wave Wireless for Switchin kompastuskivi tulee niinkin yksinkertaisessa asiassa kuin ohjekirja.

Huh-huh, ohjekirja. Kyllä!

Jos kuluttajalle kerrotaan paketin kannessa, että ohjaimessa on kaksi ohjelmoitavaa näppäintä ja kahdeksan alueen säädettävä RGB-valaistus, niin luulisi että mukana tulisi edes jonkinlainen ohjekirjanen. Sellainen, joka kertoisi miten ohjelmoinnit ja säädöt toteutetaan. Tässä mennään kuitenkin pahasti metsään.

Ohjaimen paketissa tulee pieni QR-koodin sisältämä lippulappu. Kyseinen QR vie kuitenkin sivustolle, jossa on nippu muiden PDP:n laitteiden ohjekirjasia ja vastaavia, mutta ei mitään tähän ohjaimeen liittyvää. Valmistajan sivuilta ei löytynyt edes hakusanalla tämän kapulan ohjeita.

Näin ollen valaistuksesta kiinnostuneelta kuluttajalta vaaditaan joko sinnikästä yritteliäisyyttä tai sitten hyväksyntää sille, että voi elää ilman pohjanäppäimiä ja RGB-valojen oman mielen mukaista säätämistä. Vaikka kyseessä onkin ”pelkkä” ohjain niin tällaiseen ei haluaisi törmätä.

Tiltin toimituksessa luonnollisesti kaivettiin hakuin ja lapioin kaikki padin ohjelmointitiedot selville, ja ne voitkin lukea artikkelin lopusta. Mutta peruskuluttajan ei pitäisi missään nimessä joutua tällaiseen puuhaan.

PDP Afterglow Wave Wireless for Switch on täydellisesti muotoiltu ja yhtä lailla ihanaisesti toimiva peliohjain Nintendo Switchille. Sen pohjanäppäimet ovat aivan liian isot kiivaisiin pelisessioihin, mutta nämä ekstranapit voi onneksi halutessaan ottaa pois käytöstä. Ohjaimen valaistuksesta ei voi pahaa sanaa sanoa.

Ohjekirjan täydellistä puuttumista ei voi kuitenkaan ohittaa. Lisäksi ensimmäinen liittäminen itse konsoliin oli vähän tuurista kiinni. Onnistumisen jälkeen ei kuitenkaan ongelmia ollut.
Täydellistä ei tässä nyt käsiin saatu, mutta lähellä ollaan. Oli sitten kasuaali- tai hc-pelaaja, tämä ohjain kannattaa tsekata. Etenkin, kun tältä sivustolta saat käyttöohjeet lisäherkkuihin.

PDP Afterglow Wave Wireless for Switch maksaa noin 70 euroa. Se on saatavilla valkoisena ja purppurana. Myynnissä on myös edullisempia langallisia Wired-malleja.

Huomio: ohjain ei toimi Nintendo Switch Lite -konsolilla.

YHTEENVETO:
**** / *****
Valaistuksessaan kaunis ja muotoilussaan upea ohjain, joka toimii suorastaan fantastisesti. Muutama ongelma kuitenkin rokottaa kokonaisuutta sen verran, että vähän on vielä valmistalla töitä edessä.

EKSTRA: PDP AFTERGLOW WAVE WIRELESS for SWITCH -OHJAIMEN OHJELMOINTI

Lisänäppäimet ohjelmoidaan painamalla ristiohjaimen ja oikean analogitatin välissä oleva function-näppäin pohjaan ja sen jälkeen napsauttamalla haluttua lisänäppäintä. Kun function alkaa vilkkumaan täytyy päästää irti edellisistä näppäimistä ja painaa sen jälkeen sitä näppäintä, jonka haluaa kyseiseen lisänäppäimeen asetettavaksi. Lisänäppäimet otetaan pois käytöstä painamalla function ja sitten kaksi kertaa nollattavaa näppäintä. Tämän jälkeen päästetään functionista irti ja painetaan vielä kerran nollattavaa näppäintä.

RGB-valaistuksen suhteen toimi näin: paina function-näppäin pohjaan ja pidä ristiohjaimen vasenta tai oikeaa suuntaa pohjassa vaihtaaksesi valojen väriä. Valkoisen saat painamalla function + vasen analogitatti. Valoanimaatio valitaan painamalla function ja R/L. Kirkkaus ja ja valojen sammuttaminen hoidetaan painamalla function + ZL/ZR.

Alkavat nämä uudet hymiöt näyttämään jo vähän liiankin erikoisilta.

Lisää luettavaa