Räkäistä naurua ja pokan pettämistä – arvostelussa WarioWare: Move It!

Warion ilkikurinen huumori kukkii jälleen, kun paratiisisaarella pelataan satoja erilaisia minipelejä. Huumorinkukka kasvaa tällaisella lannoitteella erinomaisesti.

13.11.2023

Marion ilkikurinen arkkivihollinen Wario on jälleen täällä. Siinä missä sinipunaan sonnustautuva italialainen putkimies pelastaa yhteishyvän vuoksi valtakunnan toisensa jälkeen, keltaisen ja violetin yhdistelmään luottava Wario havittelee oikopolkua mammonaan. Kun kutsu käy paratiisisaarelle, vievät konnuudet välittömästi mennessään. Pöhkö tarina luo sopivan järjettömät puitteet WarioWare: Move It! -minipelikokoelmalle, joka jatkaa parin vuoden takaisen WarioWare: Get It Together! -teoksen jalanjäljissä.

WarioWare: Move It! tarjoaa roimat 200 erilaista minipeliä, jotka kestävät muutaman sekunnin per laaki. Yhtäällä tasapainotellaan lettupinon kanssa, toisaalla avataan vessanpöntön tukkeuma ja välillä matkitaan ruudulla näkyvää asentoa. Yksittäiseen ideaan keskittyvät minipelit ovat todella hektisiä, kun parin sekunnin aikana pitää hoksata tavoite, suorittaa vaatimus ja välillä vieläpä ajoittaa liike oikein. Teos ottaa kaiken ilon irti Joy-Con-ohjainten eri antureista ja liiketunnistuksesta.

Kaiken keskiössä on aloitusasento. Tarinamoodi opastaa erilaisiin otteisiin, jotka hyödyntävät Joy-Con-ohjaimien liiketunnistusta hauskalla tavalla. Kapulat voidaan asetella miekkaotetta muistuttaen päällekkäin, lahjanannolle tyypillisesti avoimille kämmenille tai vaikkapa leuanveto-otteeksi. Pääsääntöisesti kaikki toimivat hyvin, joskin muutama hölmöys on mahtunut mukaan. Erityisesti Joy-Conin pohjassa oleva liiketunnistin aiheutti ongelmia. Tavallaan se toimii kyllä, mutta otteen saaminen kestää turhan kauan ja sen toimintaperiaate ei omaan selkärankaan iskostunut. Toinen koskee ”kana-asentoa”, jossa vahvempi käsi laitetaan nenäksi ja toinen pyrstöksi. Siihen pohjautuvat minipelit menivät lähes järjestään vihkoon, kun tavoite sekä tarkkuus jättivät jossiteltavaa.

Parissa tunnissa kahlattava ja ilahduttavan pöhkö tarinatila pohjustaa erilaisia liikkeitä sekä minipelejä kattavasti. Juonilangassa ei sarjalle tyypillisesti ole minkään valtakunnan järkeä, vaan käsikirjoitusta seuraa samanlaisella pöllämystyneellä otteella kuin hiukan samanhenkisellä vakavuudella varustettua Puyo Puyo Tetris 2:ta. Etenkin jumalallisella otteella pohjustetut lähtöasennot saavat virnuilemaan valtoimenaan.

Teos ei onneksi ota itseään millään tavalla vakavasti. Tarinan hölmöilyjä seuraa mielellään, minkä lisäksi minipeleissä epäonnistumiseen suhtautuu pääsääntöisesti hyvällä. Mainitut otteisiin liittyvät ongelmat toki turhauttavat, mutta onneksi epäonnistuminen on vain uuden yrityksen alku. Elämämittarin saa täytettyä ruudulla näkyvää asentoa matkimalla. Luonnollisestikaan Switch ei oikeasti tunnista kropan muotoa, joten halutessaan jooga-asennon voi korvata vain osoittamalla käpälät suunnilleen oikeaan suuntaan. Tällainen asenne kuitenkin pilaa peli-ilon ihan jokaiselta, joten juksuttajat voivat poistua sukkasaippuan kautta räntäsateiseen ulkoilmaan.

Minipelipötköjen lopussa odottavat pomotaistelut ovat erittäin onnistuneita. Sinänsä nekin luottavat simppeleihin mekaniikkoihin, mutta tehtävät tarjoavat hiukan enemmän hengähdystilaa ajoittamiselle ja miettimiselle. Esimerkiksi merihirviötä piiskataan lyömällä merestä nousevia lonkeroita riittävän monesti. Päätösmähinät ovat keskimääräisesti toimivampia, paremmin mietittyjä ja hieman seesteisempiä kuin tavalliset minipelit. Joku voisi jopa sanoa, että ne eivät täten täysin tunnu wariowaremaisilta, mutta itselleni ne kolahtivat.

Parhaimmillaan WarioWare: Move It! on luonnollisesti moninpelinä. Siinä missä tarinatila vaatii pelaajalle kaksi Joy-Conia, moninpelisessioissa jokainen pärjää yhdellä. Tämä sekä liiketunnistimien käyttö toki tarkoittavat sitä, että teos ei toimi Nintendo Switch Lite -konsolilla laisinkaan. Mainittakoon vielä samalla, että teosta varten on syytä kaivaa kaapista esiin rannehihnalliset lisäkappaleet, sillä osa minipeleistä vaatii ohjaimen pudottamisen kädestä.

Audiovisuaalinen toteutus lainaa hilpeydessään varsin vahvasti animen maailmasta. Sarjakuvamainen toteutus, ala-asteelta lainattu huumori sekä yksinkertainen äänimaisema pitävät otteessaan. Teosta on yksinkertaisesti hauska pelata, vaikka sisällön toimivuuden selittäminen vakavammalle henkilölle olisikin mahdottomuus. Parhaimmillaan peli on eittämättä olohuoneen isolla ruudulla, mutta ei kokemus tunnu puutteelliselta Switch OLED:n pikkuruudultakaan väijyttäessä.

WarioWare: Move It! on hauska ja vauhdikas minipelikokoelma. Reippaaseen 200 pikkuhaasteeseen mahtuu kaikennäköistä ja laadultaan ailahtelevaa tekemistä. Valtaosa alkuasennoista onneksi mahdollistaa hauskan puuhailun, eivätkä pari heikompaa pääse pilaamaan tunnelmaa. Vaikka joku niistä hiukan harmistuisikin, ehtii paha mieli kaikota ennen kuin muutaman sekunnin päästä käynnistyvä seuraava kierros on alkanut. Jos hölmö huumori uppoaa, on kyseessä takuuvarma hankinta. Sen sijaan ala-asteelle tyypillisiin virnuiluihin penseästi suhtautuva voi suosiolla katsoa toiseen suuntaan.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (epärealistinen väkivalta, epärealistinen kauhu)

YHTEENVETO:
**** / *****
Hauskalla tavalla liikkumaan kannustava WarioWare tarjoaa ison läjän laadukasta ja ”laadukasta” minipelattavaa. Muutamat epätarkkuudet syövät hieman iloa, mutta seuraavat pöhköt haasteet saavat jälleen virneen naamalle.

Montako rokotetta tältä välttyminen olisi vaatinut?

Lisää luettavaa