Oikea ohjain myös reissupelaamiseen – testissä Fixture S1

Jos haluat tien päällä täysiverisen pelikokemuksen ilman Joy-Conien huteruutta, Fixture S1 on vastaus toiveisiisi.

16.02.2021

Switch on noussut aiheesta runsaasti matkustavien ykköslaitteeksi. Telakasta irrotettava laite on varsin kevyt, minkä lisäksi pelikokemukset tuntuvat pienellä näytöllä riittävän hyviltä. Osalle perinteinen Switch saati Switch Lite ei kuitenkaan riitä, sillä Joy-Conit eivät välttämättä ole samalla tavalla mieleen kuin perinteisempää padia muistuttava Pro Controller. Onneksi tähän on nyt näppärä ratkaisu, kun Fixture S1 -telakka tuo laatuohjaimen sekä pikkunäytön tukevasti matkaviihteeksi.

Fixture S1 on äärimmäisen simppeli lisälaite. Yhtenä osana kaupattava vempain sisältää kaksi paikkaa, joista ylempään sulahtaa ilman Joy-Con-ohjaimia oleva näyttö ja alempaan Pro Controller. Molemmat osiot tuntuvat todella jämäköiltä. Konsoli liu’utetaan paikalleen alhaalta ylöspäin. Olisin toivonut jonkinlaista napsahdusta paikalleen kilahtaessa, mutta tällaisenaankin laite pysyy paikallaan todella tukevasti.

Pro Controllerin asettaminen paikalleen on niin ikään jämäkkää, mutta samalla se ei ole aivan yhtä selkeä kuin konsolin asema. Olin ensimmäisellä kerralla laittamassa ohjainta oikein, mutta asettuminen paikalleen vaati yllättävän runsaasti voimaa. Pelkäsinkin rikkovani telineen ennen kuin ohjeet varmistivat, että kaikki on kunnossa.

Kun laitteet ovat paikallaan, pelaaminen voi alkaa. Näytön voi asettaa taittuvan rakenteen vuoksi juuri sopivaan asentoon seikkailutuokiota varten. Ainoa selkeämpi moite kohdistuu pelihetken lopetukseen. Fixture S1 täytyy käytännössä purkaa session jälkeen, jotta kaiken saa pieneen ja suojattuun tilaan. Kotikäytössä näytön voi kallistaa ohjainta vasten, jolloin kokonaisuus jää melko korkeaksi mutta silti vakaaksi. Pötkölleen laittaminen on toinen vaihtoehto, mikä kuitenkin vie melko runsaasti tilaa ja on esteettisesti vähintäänkin epämieluisa.

Telinettä ei tarvitse purkaa laitteiden latausta varten. Niin näytön kuin ohjaimenkin USB-C-latauspaikat ovat näkyvissä, joten piuhan voi ujuttaa vaivatta paikalleen. Tosin konsolin kohdalla se ei ole aivan yhtä saumatonta, sillä paikka on varsin kapeassa välikössä. Laturin voi tarpeen tullen myös ujuttaa taittuvan keskikohdan pienestä väliköstä sisään.

Fixture S1 soveltuu pelikäyttöön loistavasti mikäli viettää tuokionsa istuen. Teline on nimittäin Pro Controllerin ja näytön vuoksi varsin painava, eikä venytetty muotoilu tee kannattelusta järin helppoa. Ongelmaa ei ole istuessa, jolloin kyynärpäät voi asettaa reisiä vasten tueksi. Vaan yritäpä pelata yli viisi minuuttia kädet suorana tai muussa tuettomassa asennossa. Ensin tulee itku, aamulla lihassärky.

Teline huomioi myös moninpelaajat. Mikäli Pro Controllerin ottaa pois paikaltaan, voi Fixture S1:tä käyttää näyttötelineenä. Tällöin se sopii hyvin vaikkapa lentokoneen pikkupöydälle tai pienemmälle tasolle. Harmillisesti telineessä ei ole kuljetuspaikkaa esimerkiksi Joy-Coneille laisinkaan, joten moninpeliä varten on kuskattava mukana erillistä ohjainta.

Pelasin arvostelua varten muutamia pelejä, joista suurimman osan varasti Super Mario 3D World. Yllättäen huomasin nauttivani laitteesta kotioloissa runsaasti, sillä se toi kummasti lisäjykevyyttä Switchiin. Samalla Pro Controller tuo kokemukseen merkittävän määrän tarkkuutta, mikä näkyy vaikkapa Doomin kaltaisissa räiskintäteoksissa tarkkuutena. Pidän Joy-Conien heiluttelusta laitteesta erotettuna, mutta konsolin kyljessä ne eivät ole olleet erityisesti mieleen ohkaisuutena takia. Fixture S1 onkin oivallinen matkakapistus mikäli laukussa on enemmän tilaa. Pienemmän kapsäkin kantajat saanevat Switch Litestä järkevämmän ratkaisun.

Fixture S1 on mainio lisävempain ahkerasti reissaaville pelaajille, jotka pitävät Pro Controllerista Joy-Coneja enemmän. Se tarjoaa täysiverisen pelikokemuksen pikkunäytöltä käytännössä missä tahansa ja tekee erityisesti tarkkuutta vaativista peleistä miellyttävämpiä. Tukevasti rakennettu ja mukavasti taittuva teline on omiaan auttamaan keskittymisessä. Paino on kieltämättä ongelma, mutta sen paikkaa mukavasti peliasennolla. Lopputulos onkin tukevasti plussan puolella ja heittämällä parhaiten toimiva lisälaite, jonka olen tähän mennessä kätösiini saanut.

Switch & Chill

Lisää luettavaa