Vapauttakaa meriturso – arvostelussa NZXT Kraken Elite 280 RGB

NZXT:n Kraken All-in-one-prosessorijäähdytinjärjestelmien uusi sukupolvi on täällä.

25.06.2023

Perinteisempien tornijäähdyttimien kanssa kilpailevat nestejäähdytysjärjestelmät yleistyvät kovaa vauhtia. Jo useamman vuoden markkinoilla olleen Kraken-malliston uuden sukupolven laitteistoissa on kasvaneen jäähdytystehon lisäksi mukana myös itse viilennyslaattaan integroitu näyttö. Näytön myötä oman kokoonpanon näyttävyyden voi viedä aivan uusille tasoille.

Jäähdytysblokkiin ja viilennyslevyyn pohjautuva AIO-ratkaisu on suljetun järjestelmänsä ansiosta helppo ja vaivaton asentaa. Jopa nestejäähdytystä normaalisti karttaville kaiken sisällään pitävät AIO-laitteistot ovat yksinkertainen ja sotkuton keino eliminoida laitteiston äänitasoa sekä tehostaa viilennystä. Massiivisen viilennystornin sijaan huomattavan pienikokoinen kylmäblokki ei myöskään rohmua kotelon sisältä tai emolevyn pinnalta tilaa. Täten piuhojen sekä lisälaitteiden kanssa näprääminen on hieman helpompaa.

Krakenin prosessoriin kiinnittyvän osan lämpöjohdin on valmistettu kuparista. Viilennyslevy puolestaan haihduttaa lämpöä alumiiniripojen kautta. Neste kulkeutuu yksiköiden välillä tukevien, kestävään punokseen päällystettyjen letkujen läpi. Nesteputket ovat taipuisuudestaan huolimatta kestäviä. Reiän letkuihin puhkaistakseen joutuisi näkemään jo ihan todellista vaivaa. Asetekin valmistama laadukas pumppu pitää huolen, ettei pumppausteho pääse loppumaan kesken ihan heti. Valmistaja lupaakin yksikölle kuuden vuoden takuun.

Laitteiston mukana tulee kaksi jäähdytinosaan kiinnitettävää F140 RGB Core -tuuletinta ja pienikokoinen erillinen tuulettimien sekä RGB-valojen ohjaushubi. Propellit ruuvataan kotelon asennuspaikasta riippuen joko jäähdyttimen alle tai päälle. Tämän jälkeen kiinnitetään kaikki liitännät sisällään pitävä yhdistelmäkaapeli emolevyyn ja ohjausyksikköön. Hubiin liitetään virrat SATA-virtakaapelin avulla, kun taas emolevyn kanssa yksikkö kommunikoi piirisarjan USB-ohjaimeen liitettävän piuhan kautta.

Itse jäähdytinkiekko kiinnitetään prosessorin pintaan mukana toimitettavien asennuskehikoiden avulla. Suoraan paketista tuetaan Intelin LGA1200-, LGA1700-, LGA115x- ja AMD:n AM4- sekä AM5-kantaisia prosessoreita. Erikseen tilattavalla sovittimella yksikön voi asentaa myös AMD:n sTRX4- tai Threadripper- sarjan kiviin. Blokin kontaktipintaan on levitetty valmiiksi piitahnaa, joten asennuksen aikana on hyvä varoa ettei pintaa pyyhkäise kuivaksi. Halutessaan prosessorin ja blokin väliin voi toki pusertaa omat tahnansa omalla tyylillään.

Kraken Elite 280:n viilennyskiekon ulkopinnassa on pyöreä 640 x 640 resoluutiolla varustettu 60-hertsinen LCD-näyttö. Oletusarvoisesti näytöllä pyörivät prosessorin lämpötilat, mutta NZXT:n omalla CAM-ohjelmistolla näytön ominaisuuksia voi säätää lukuisilla tavoilla. Ruudulla voi muun muassa laittaa näkymään useita eri lämpölukemia, GIF-animaatioita, staattista kuvaa tai jopa suoran nettistriimin. Itse tyydyin prosessorin ja näytönohjaimen lämpöä näyttäviin laskureihin ja lyhyeen taustalla pyörivään animaatioluuppiin. Paremmalla mielikuvituksella varustetun harrastelijan käsissä näyttöä voinee hyödyntää kikkailun kautta jopa pelailuun itsessään. Vaikka ominaisuus on sinällään varsin näyttävä turhake, on esimerkiksi prosessorin lämpötilojen reaaliaikainen seuranta suoraan kotelon sisään vilkaisemalla ihan aidosti hyödyllinen ominaisuus.

Lämpötilojen puolesta Kraken tuntuu pitävän tehokokoonpanoni ytimenä toimivan Ryzen 7800X3D:n kohtalaisen viileänä. Oletusarvoisilla jäähdytystehoilla kevyessä kuormituksessa lämpötilat asettuvat 55 – 60 celsiuksen tuntumille, kun taas raskaassa pelikäytössä lämpötilat nousivat maksimissaan 78 asteen hujakoille. Numeroita saa toki viilennystehoa lisäämällä alemmaksikin, mutta tällöin kokoonpanon äänekkyys luonnollisesti kasvaa. Pumppuyksikkö kykenee operoimaan 800 – 2 800 kierroksen nopeudella. Mukana toimitettavat tuulettimet saa pyörimään 500 – 1 500 kierrosvauhdeilla.

Helposti asennettava, tehokkaasti viilentävä ja ennen kaikkea näyttävä jäähdytysratkaisu on kaiken kattava joskin hieman hintava keino viedä oman kokoonpanon krumeluurit sinne aivan äärimmäisimpään päätyyn. Turhaa pröystäilyä karttaville on tarjolla myös vaatimattomammalla näytöllä ja ilman RGB-valoja toimitettava Elite-tittelistä riisuttu mallisto. Meille kaikkea kiiltävää ja vilkkuvaa ihannoiville harakoille Kraken Elite RGB on kuin se viimeinen herkullinen silaus jo valmiiksi maittavan kakun pinnalla.

NZXT Kraken Elite 280 RGB maksaa kirjoitushetkellä noin 280 euroa. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen.

YHTEENVETO:
***** / *****
NZXT Kraken Elite 280 RGB on näyttävä ja tehokas kaikenkattava prosessorijäähdytysjärjestelmä, joka saa integroidun näyttönsä ansiosta kateelliset haukkomaan henkeään.

Vielä 30 asteen lämpötilassa ei saunaan kannata mennä heittämään löylyä.

Lisää luettavaa