Hiljaa virtaa Don – arvostelussa NZXT C850 Gold -virtalähde

NZXT:n modulaarinen PC-virtalähde on tuhti ja luotettava tehopakkaus.

15.06.2023

Tietokoneen virtalähde on toimiessaan kenties kaikista vähimmälle huomiolle jäävä osa. Homman skulatessa laite pitää koko koneen käynnissä ja rullat pyörimässä, mutta irtisanoutuessaan se saattaa potentiaalisesti aiheuttaa koko muulle laitteistolle merkittäviä vahinkoja. Viime vuosina on kuitenkin alettu heräämään siihen seikkaan, että koko tietokoneen moottorina toimivan osan valintaa tehdessä on syytä panostaa laatuun. Samalla laitteet ovat kehittyneet, ja onpa moderneissa virtalähteissä mukana ihan oikeasti elämää helpottavia ominaisuuksia.

Lisälaitteiden, komponenttien ja erityisesti PC-koteloiden valmistajana kunnostautuneen NZXT:n C850 Gold on mutkaton ja varmatoiminen voimapesä. 850 watin tehoa tarjoileva laatikko toimii 80 Plus Gold -hyötysuhteella. Gold Plus -sertifikaatti tarkoittaa sitä, että seinästä virtaavasta sähköstä parhaimmillaan jopa 90 % siirtyy suoraan käyttöön eikä hävikkiä pääse siis juuri syntymään. Täten kohonnutta sähkölaskua maksaessaan tietää saaneensa rahoilleen vastinetta. 850 watin tehokattaus riittää hyvin nykymuotoisten pelikoneiden pyörittämiseen, joskin esimerkiksi Nvidian 4090-kortteja käyttävien kannattaa panostaa saman valmistajan huomattavasti enemmän puhtia tarjoaviin C1000– tai C1200-malleihin.

Virtalähde on täysin modulaarinen. Jokaisen piuhan voi siis halutessaan poistaa tai kiinnittää omien tarpeiden mukaan. Erityisesti hieman ahtaampien koteloiden kanssa hääräilevä oppii todella arvostamaan modulaarisuutta. Mukana toimitetaan kattava paketti tarpeellisia kaapeleita kauniissa NZXT:lle ominaisessa liilassa kuljetuslaukussa. Mukana tuleviin johtoihin lukeutuu myös vanhemman standardin Molex-liitännöillä varustettuja piuhoja, joten iäkkäämmänkään laitteiston käyttöä ei tarvitse välttämättä lopettaa päivitystä tehdessä. Johdot on puettu jykeviin nylonsukkiin, joten ne on myös suojattu lämmöltä sekä nirhaumilta poikkeuksellisen hyvin. Jos nyt jostain pitää nipottaa, niin suojuksena toimiva sukka on hitusen liian jäykkä omaan makuuni. Esimerkiksi 24-pinnistä emolevypiuhaa liittäessä sai taivutukseen käyttää jo ihan oikeasti voimaa. On lisäksi huomioitava, että saman valmistajan vanhempien virtalähteiden kaapeleita ei tule käyttää uusitun mallin kanssa sisäisesti poikkeavan piuhoituksen takia.

ATX-standardin mukainen paketti sopii luonnollisesti sille tarkoitettuihin koteloihin mallikkaasti. Teholuokalleen epätyypillisesti paketti itsessään on yllättävän kevyt, joskin koko virtalähteen painoon vaikuttaa myös liitettyjen piuhojen määrä. Laitteen takaa paljastuu virtakytkimen lisäksi vipu, jolla yksikön saa toimimaan lähes täysin äänettömästi. Säädintä käyttämällä sisäinen tuuletin otetaan matalan kuormituksen alla kokonaan pois käytöstä, ja jäähdytys tapahtuu passiivisesti sekä kokoonpanon muun ilmastoinnin avulla. Normaalin ja raskaan kuorman alla 135-millinen tuuletin pitää huolen siitä, ettei lämpöä pääse syntymään häiritsevissä määrin.

Kymmenen vuoden takuulla varustettu C850 on oikein passeli paketti. Brändilleen tyypilliseen tapaan se on myös paketoitu kutsuvasti ja sen mukana toimitettava dokumentaatio on selkeää sekä asiallista. Kokonaisuus on olennaiseen keskittyvä laadukas modulaarinen ATX-kokoluokan virtalähde, joka ylimääräisillä krumeluureilla koreilun sijasta tekee sen mitä pitääkin.

NZXT C850 Gold maksaa kirjoitushetkellä noin 110 euroa

YHTEENVETO:
***** / *****
Erinomainen keskiraskaaseen käyttöön tarkoitettu täysin modulaarinen virtalähde, joka toimii tarvittaessa jopa täysin äänettömästi. Brändilleen tyypillisen laadukas kattaus tehoa, ominaisuuksia ja lähestyttävyyttä.

Leilan kiellettyjen lakritsien laatikko oli vihdoin löytynyt.

Lisää luettavaa