Verkot vesille – arvostelussa Netgear Orbi RBKE963 AXE1100

Netgearin reititinpaketti todistaa, että isolla rahalla saa rakennettua erinomaisesti toimivan kotiverkon.

23.12.2023

Kotiverkon ja varsinkin kattavan langattoman verkon rakentaminen voi olla varsin haastava operaatio. Kotirakennuksen fyysiset ominaisuudet voivat rajoittaa Wi-Fi-kaistan kuuluvuutta merkittävästi ja lähistöllä olevat muut verkot saattavat heittää myös mutkia matkaan. Erilaiset mesh-antennit ja signaalintoistimet ovat yleisin vaihtoehto ongelmien ratkaisuun. Verkkotuotteistaan tunnetun Netgearin Orbi-järjestelmä pyrkii tarjoamaan helposti asennettavan ja hallinnoitavan paketin suoraan laatikosta. Se myös onnistuu tehtävässään varsin suvereenisti.

Futuristisen näköisestä Orbi-reitittimestä ja yhdestä tai useammasta mesh-satelliitista koostuvan järjestelmän asentaminen aloitetaan kännykkäsovelluksen avulla. App Storesta ja Google Play Kauppa -latauspaikalta saatavilla oleva appi on kertakaikkisen kattava ja helppokäyttöinen. Ensimmäistä kertaa käynnistettävä sovellus kysyy asennettavan laitteen mallia, jonka syöttämällä voi aloittaa itse operaation. Reitittimenä toimiva yksikkö kytketään Ethernet-piuhalla verkkoon, jotta ohjelmisto haistaa laitteen. Tunnistuksen tehtyään verkko virittyy päälle, laitteisto päivittää oman firmwarensa ja tämän jälkeen pääseekin jo asettamaan verkon tunnuksia ja salasanoja. Asennuksen jokainen vaihe käydään läpi perusteellisesti, eikä varsinaisia virheitä voi prosessin aikana ohjeita noudattamalla tehdä.

Kun pääpurkki on käyttökunnossa ja Wi-Fi-verkko avattuna, tarjoutuu mahdollisuus asentaa satelliittiyksiköt. Niiden avulla voidaan laajentaa kodin verkon kantavuutta merkittävästi. Sovelluksessa itsessään on myös näppärä työkalu, jolla langattoman kaistan signaalin vahvuutta voi tarkkailla kiinteistössään reaaliaikaisesti. Kantavuuden ensin mittaamalla lisäpurnukat on helppo sijoittaa paikkoihin, joissa signaalin kuuluvuus on heikoimmillaan. Kun satelliitit vihdoin iskee johdon päähän, ne asentuvat appin avulla toistamaan jo viritettyä Wi-Fi-verkkoa automaattisesti. Kaiken kaikkiaan asennusprosessi on tehty niin helpoksi ja toimivaksi, että siitä on kenen tahansa mahdollista suoriutua hyvin arvosanoin.

Reitittimessä itsessään on portit neljälle Ethernet-viennille, joista yksi pystyy puskemaan dataa jopa 2,5 gigan nopeuksilla. Satelliiteista puolestaan on paikat kolmelle piuhan varaan liitettävälle laitteelle. Tarvittaessa jokainen laitteista toimii siis langattoman verkon tukiasemana ja Ethernet-kytkimenä, joten piuhan varaan vannovien pelureidenkaan ei tarvitse tehdä isompia kompromisseja preferenssiensä suhteen.

Wi-Fi-verkko itsessään muodostetaan samanaikaisesti kolmelle eri taajuudelle (2,4 GHz, 5 GHz ja 6 GHz) ja laitteisto itse pitää huolen siitä, että yhdistetyt härvelit käyttävät parasta mahdollista nopeutta ja taajuutta tiedonsiirtoon. Ratkaisu on näppärä, ja tavanomaisempaa järjestelyä, jossa eri kaistat näkyvät eri verkkotunnuksilla, ei todellakaan jää kaipaamaan. Kantamaa järjestelmässä on lähes naurettavat määrät. Kahdella satelliitilla ja yhdellä reitittimellä voi kattaa mainospuheiden mukaan jopa yli 800 neliömetrin alueen. Aivan sanahelinää pr-lupaukset eivät ole, sillä kotiini kahteen kerrokseen viritetty verkko kantaa varsin vaivattomasti muun muassa taloyhtiön parkkipaikalle.

Verkon sisäisen ja ulkoisen liikenteen hallinta on kännykkäohjelmiston kautta vähintään yhtä helppoa kuin asennuskin. Softa haistaa kaikki verkkoon kytkeytyvät laitteet ja lähettää niiden toiminnasta tasaisesti raportteja käyttäjälle. Mikäli verkkoon liitetyn laitteen kohdalla havaitaan turvallisuuusriskejä, esimerkiksi puuttuvan suojauksen muodossa, osaa ohjelmisto myös ehdottaa jatkotoimenpiteitä. Valikoissa on myös integroituna Ooklalta lisensoitu nopeustesti, jolla verkon vauhtia voi testata suoraan myös etäyhteydellä. Nopeustesteistä pidetään myös automaattisesti arkistoa, jonka perusteella voi arvioida vauhdin vaihteluvälejä niin halutessaan. Nopeuksien lisäksi softan kautta voi myös muun muassa valvoa kaikkea kulkevaa liikennettä, säätää lapsilukkoja tai aktivoida väliaikaisen vierailijaverkon. Osa ohjelmiston ominaisuuksista on lukittu kuukausimaksullisen Armor-tilauksen taakse, mutta toisin kuin aiemmin esimerkiksi lapsilukkoa pääsee käyttämään ilman luottokortin vilauttamistakin.

Nopeuksiltaan Orbi RBKE 963 -laitteisto yltää käytännössä niin korkealle kuin tämän hetkisillä yksityisille myytävillä laitteistoilla on mahdollista päästä. Seinästä sisään tulevat ja ulos lähtevät nopeudet ylsivät omalla kohdallani käytännössä juuri liittymän toimittajan lupaamien mitta-arvojen yläpäähän. Sisäverkossa tavara liikkuu sellaisella vauhdilla, että heikompia hirvittää. Wifi 6e -verkon langaton vauhti puolestaan saattaa useat lankaverkotkin naurunalaiseksi. Kaistan massiivisen leveyden todella huomaa arjessa päivittäin Pico 4- ja Meta Quest 2 -VR-visiirejä langattoman Airlink-yhteyden läpi käyttäessä. Virtuaalitodellisuuskokemuksia striimatessa pienikin viive tai kaistan kapeudesta johtuva kuvan puuroutuminen on havaittavissa välittömästi, mutta uuden verkon varassa moisesta ei ollut tietoakaan.

Ulkomuodoltaan Orbi-yksiköt ovat varsin aistikkaita, joskaan ei kovinkaan siroja. Lähes 30 senttiä korkeat ja 19 senttiä leveät majakat painavat 1,36 kiloa kappaleelta. Painavat laitteet istuvat paikallaan tukevasti ja eivät ulkomuotonsa ansiosta myöskään suista asunnon fengshui-arvoja aivan pohjalukemiin. Etupaneeleissa sijaitsevat kookkaat ledivalotkaan eivät pala tai välky kuin yhdistämisvaiheessa, joten vilkkuvaloallergikoilla ei ole isompia huolenaiheita. Värivaihtoehtoja laitteille on kaksi: valkoinen ja musta.

Moitittavaa kokonaisuudesta on vaikea keksiä muualta kuin hintalapusta. Laadukas laitteisto tarjoaa laajalti kaistanleveyttä, mutta se myös vaatii melkoisen siivun rahakirstun sisällöstä. Reitittimen ja kahden satelliitin setin suositushinta huitelee 1 800 euron tietämillä. Toki kyseinen järjestelmä on ominaisuuksiltaan ja tehoiltaan myös varsin ylimitoitettu esimerkiksi kerrostaloasuntoon. Omakotitaloon tai vaikkapa keskikokoisen yrityksen tarpeisiin kyseessä on joka tapauksessa helppokäyttöinen, varmatoiminen ja ennen kaikkea nopea sisä- ja ulkoverkkolaitteisto.

YHTEENVETO:
***** / *****
Huikeilla nopeuksilla varustettu verkkolaitteistojärjestelmä, jonka asentaminen on helppoa ja vaivatonta. Tasalaatuista, vakaata ja kattavaa sisäverkkoa arvostavalle käyttäjälle varma ratkaisu. Korkeasta hinnasta johtuen paketti ei aivan kaikille käyttäjätasoille sovellu, mutta esimerkiksi yrityskäyttöön tai vaikkapa useamman striimaajan talouteen rahalle todella saa vastinetta.

Korkean hinnan takia myös paketti on kullitettu luksusmaiseksi.

Lisää luettavaa