Maksimaalista ääninautintoa Pleikkarille – arvostelussa Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX -pelikuulokkeet

Muutamia kuukausia takaperin lähestulkoon viiden tähden arvoisiksi todetuista Xboxille suunnatuista Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX -luureista saapui testiin nyt PlayStation-versio. Ei ole omena kauaksi puusta pudonnut.

07.12.2022

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 (for PlayStation) -pelikuulokkeet ovat kuukausi sitten arvosteltujen Stealth 600 Gen 2 Max (for PS) -luurien isosisko.

Yli neljäkymmentä tuntia putkeen soivat luurit on rakennettu vankan, mutta silti taipuisan rungon ympärille ihastuttavalla värimaailmalla ehostettuna. Ainakin testiin saapunut cobalt blue -väritetty malli on silmille todellinen ilopilkku.

374 grammaa – eli jostain syystä viisi grammaa Xbox-versiota vähemmän – painavien luurien agenda on selvä: useassa eri pelilaiteympäristössä toimiva laadukas pelikuuloke ilman kompromisseja. Tässä myös suurimmalta osalta onnistutaankin.

Näiden hitusen yli 60-senttimetrisen USB-A – USB-C -latauskaapelin ja neljäsenttisen USB (A) -donglen kera komeassa paketissa saapuvien luurien pääkohde on siis PlayStation 4- ja PS5-konsolit. Ne toimivat mainiosti myös Windows-tietokoneissa ja Bluetoothilla varustetuissa laitteissa aina kännyköistä Nintendo Switchiin. Luurit tukevat USB-donglen ja Bluetoothin yhtäaikaista käyttöä, joten halutessaan niistä molemmista saa äänet korvilleen samaan aikaan.

Ainakin testiin saapuneet luurit piti päivittää, jotta Bluetoothin kompuroiminen yhdistämisessä saatiin loppumaan. Tämä onnistui tietokoneelle ladattavalla Turtle Beach Audio Hubilla. Kyseisellä softalla ei sitten mitään muuta tehdäkään, sillä kaikki luurin säädöt on hoidettava kännykkään ladattavalla Audio Hubilla.

Luureja voi kyllä käyttää sellaisenaan, mutta laatikosta ulos tempaistuna vasemmassa korvakupissa oleva toimintanäppäin toimii silloin ainoastaan Superhuman Hearing -tilan kytkentänäppäimenä.

Kännykän softalla voi sitten valita sen, mitä vasemman kupin toimintanäppäin ja -rulla tekevät. Sekä korviin kantautuvaa että mikrofonin kautta eteenpäin lähtevää ääntä voi halutessaan hienosäätää. Valittavana on myös neljä eri äänitilaa, joista bassotehostus antaa kivaa lisämaustetta joillekin peleille ja elokuville.

Mikäli saa kerralla ääniasetukset sellaisiksi, että ne toimivat kaikkien pelien kanssa, ei mobiiliappipakko paljoa häiritse. Tietokoneella pelattaessa tulee kuitenkin ihmetelleeksi, miksi sen softalla ei voi tehdä samoja asioita. Ja mikäli käyttää paljon neljää eri ekvalisaattoritasoa ja asettaa sen valinnan toimintanäppäimeen, täytyy Superhuman Hearing käynnistää silloin aina mobiiliappin kautta. Ja sama toisinpäin.

Mitä enemmän luurien äänimaailmaa yleensä säätää, sitä enemmän mobiilikikkailu ärsyttää.

Mutta sitten itse ääneen.

50-millimetriset Nanoclear-elementit pitävät huolen äänentoistosta. Suljettujen luurien geeliviilenteiset korvapehmusteet ovat miellyttävät joskaan eivät aivan täydellisimmästä päästä. Parin tunnin pelisetin jälkeen oli hienoista hikeä pinnassa, mikä saattoi aiheutua luurien hienoisesta puristuksesta. Vaikka Stealth 700 Gen 2 MAX (PS) näyttää kookkaalta, eivät ne aivan suuripäisimmille sovellu joustamattomuuden vuoksi. Erinomaisen pehmeästä pääpannasta on kuitenkin annettava plussaa. Silmälaseja käyttävien huomioimisesta kilahtaa niin ikään peukkua, sillä pehmusteisiin saa asetettua ”syvennökset” lasien sankoja varten. Tämä Turtle Beachin patentoima toteutus pitää huolen siitä, ettei sankoihin kohdistu minkäänlaista painetta.

Perusasetuksilla Stealth 700 Gen 2 MAX (PS) soi hienon harmonisesti. Mitkään taajuudet eivät ylikorostu ja sointi pysyy lempeänä. Dynamiikka on keskitasoa parempaa sekä stereona että surround-tiloja käytettäessä.

Luurit on optimoitu surround-ääntä varten. Näin ollen ne heräävät henkiin tietokoneella Dolby Atmos-, DTS:X- ja Windows Sonic -äänitiloissa sekä PS5:llä 3D Audion ollessa käytössä. Äänimaailma on kohtuullisen avara ja toimiva, eikä se takerrellut minkäänlaisten lähdemateriaalien kanssa.

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX on siis hieman kaksijakoinen pelikuulokemalli. Toisaalta sen äänenlaatu on suorastaan erinomainen eivätkä kaveritkaan valittaneet mikrofonin kautta kuulemastaan äänestä. Toisaalta äänen pelikohtaiseen säätämiseen joutuu lähes aina kaivamaan kännykän esille. Ongelmat pienentyisivät, mikäli käytössä olisi kaksi ohjelmoitavaa toimintanäppäintä.

Testien perusteella luurit jaksavat luvatut 40 tuntia ja yhteensopivuus lukuisten laitteiden kanssa on erinomainen piirre. Stealth 700 Gen 2 MAX (PS) onkin hyvien puoliensa osalta rimaa hipoen maksimaalisen mainio viiden tähden laite. Mobiilipakosta johtuen täysiä pisteitä ei kuitenkaan voi antaa.

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 MAX (for PlayStation) maksaa noin 200 euroa. Sitä on saatavilla sekä mustana että cobalt blue -värityksellä.

YHTEENVETO:
**** / *****
Useiden pelilaitteiden omistajille miellyttävää ja erinomaista ääntä tarjoilevat pelikuulokkeet vähemmän miellyttävällä mobiiliapplikaatiopakolla.

Tämä kuva on photoshopattu. Usko pois.

Lisää luettavaa