Hiljaista ergonomiaa työpöydälle – arvostelussa Logitech MX Keys S Combo

Erittäin matala näppäimistö ja tavanomaista korkeampi hiiri – onko tämä persoonallinen työpari täydellinen valinta tietokoneella työskentelevälle?

14.09.2023

Logitech ei ole tunnettu ainoastaan monipuolisista pelaamiseen keskittyvistä oheislaitteista. Erittäin matalaprofiilisen näppäimistön ja ergonomisen hiiren yhdistävä MX Keys S Combo -setti on osoitus siitä, että firma osaa ottaa huomioon myös tietokoneen ääressä työskentelevät. Tokihan tällä paketilla sujuu pelaaminenkin, mutta MX Keys S Combo tarjoaa päätetyöskentelijöille huomattavasti enemmän.

Tässä kombosetissa tulee siis sekä näppäimistö että hiiri. Hitusen yli 800 grammaa painavan MX Keys S -näppiksen ja 141-grammaisen MX Master 3S -hiiren voi ostaa erikseen, kumpaisenkin kahdessa eri värisävyssä. Kombosetissä molemmat ovat graniitinharmaita. Tähän pakettiin kuuluu myös rannetuki.

Laitteet toimivat langattomasti omien akkujensa virroittamana. Mukana tulee yksi Logi Bolt -USB-dongle, joka pitää yhteyden kunnossa molempiin härveleihin. Vaihtoehtoisesti niin näppis kuin hiirikin on liitettävissä Bluetoothilla kolmeen eri laitteeseen.

Käyttöönotto aloitetaan lataamalla Logi Options+ -ohjelmisto (Win 10/11 ja MacOS 10.15 tai uudempi). Päivitysten jälkeen kannattaa varata ensimmäinen ilta pelkästään ominaisuuksien tutkimiseen. Ihan jo sen takia, että pelaajille tuttu Logitech G HUB ei siis ole se ohjelmisto, jolla näitä laitteita hallitaan.

Suomeksikin toimiva Logi Options+ on sinänsä erittäin helppo oppia ja käyttää, mutta se sisältää paljon enemmän mahdollisuuksia kuin pintaraapaisun perusteella vaikuttaisi. Yksi hyvin mielenkiintoinen piirre on Smart Actions. Sen avulla voi tietokonetta käskyttää tekemään erilaisia toimintasarjoja. Haluatko työpäivän alkajaisiksi käynnistää kaikki tarvitsemasi ohjelmat? Haluatko selaimen etualalle ja sen avaavan pari uutta välilehteä lempisivustojesi kera? Molemmat toimintasarjat – ja paljon muuta – on mahdollista ohjelmoida yksittäisiin näppäimiin. Lankussa on muuten kolme erillistä Easy-Switch-näppäintä nopeaan ”laitteesta toiseen” vaihtamiseen.

Tässä Smart Actions -toiminnossa laitetaan selain etualalle, avataan siihen uusi välilehti ja siirrytään sillä Tiltin sivuille. Sen jälkeen avataan toinen uusi välilehti ja mennään sillä jonnekin ihan muualle. (kaikki toiminnot eivät mahtuneet tähän Logi Options+ -softasta napattuun kuvakaappaukseen)

Sama koskee oikeakätisille suunniteltua hiirtä. Ergonomisen muotoiseen MX Master 3S -työpartneriin voi ohjelmoida samanlaisia Smart Actions -toimintoja vaikkapa siipeen ”piilotettuun” näppäimeen.

Mutta pysytään nyt vielä näppäimistön parissa.

Pyöristetyt kulmat ja näppäimet, lempeä valaistus ja kestävän oloinen runko tekevät MX Keys S -näppäimistöstä arvokkaan näköisen. Ja se on äärimmäisen mukava käyttää. Ylimääräisiä kallistuskulmajalkoja ei ole, mutta näin matalan lankun onkin tarkoitus olla kokonaisuudessaan niin lähellä pöydän pintaa kuin mahdollista.

Kalvonäppäimissa on kohtuullinen ”tactile-fiilis”. Näppäimissä on erittäin lyhyt liikerata, joten naputtelu on tarvittaessa äärimmäisen nopeaa. Sen lisäksi kirjoitus on itse asiassa myös sormia miellyttävää. Ohuet näppäinhatut ovat selkeän koveria ja ainakin allekirjoittaneen sormille täydellisen muotoisia. Lisäksi f- ja j-näppäimien tuntopisteet ovat yhtä lailla sopivan kokoiset. Mukavuudesta puhuttaessa täytyy antaa erityismaininta mukana tulevasta rannetuesta. Se on juuri sopivanlaisessa pehmeydessään täyskymppi.

Yksi MX Keys S:n valteista on hiljaisuus. Kyseessä ei ole markkinoiden hiljaisin näppis, mutta ei se hirveän kaukanakaan siitä ole. Näppäilystä kantautuva ääni on tasaisen pehmeää, eikä se kuulu kovinkaan pitkälle. Tällä lankulla naputteleminen ei raasta lähellä olevien hermoja.

MX Keys S:n kokonaisuuden viimeistelee älykäs valaistus. Kyseessä ei ole mikään RGB-tykitys, vaan lempeässä valkeudessaan työskentelyyn sopiva kokonaisuus. Näppis osaa sammuttaa valaistuksen ollessaan käyttämättömänä ja laittaa sen taas päälle sormien lähestyessä. Tämä luonnollisesti kasvattaa langattoman laitteen akun käyttöikää. Täydellä latauksella puhtia riittää noin kymmenen päivän tarpeisiin. Ilman taustavaloja naputteluaika laajenee kuitenkin jo huimaan viiteen kuukauteen.

MX Master 3S -hiiri ei ole ainoastaan ergonomiselta muotoilultaan hieman erikoisempi tapaus, se myös tuntuu kädessä poikkeavalle. Kumimainen pinta tarttuu käteen hyvin ja itse asiassa yllättävän miellyttävästi. Päänäppäimissä on ookoo vaste ja erittäin hiljainen klikkausääni. Tavanomaisuudesta poikkeava rulla on kuitenkin sellainen tapaus joka kaipasi jo hieman kurinpitoa. Se ei nimittäin toiminut kuin ajatus, vaan välillä se ei tehnyt mitään, toisinaan taas hyppäsi aivan liian monta riviä eteen- tai taaksepäin. Tästä syypäänä on hiiren SmartShift-optio, joka vaihtaa automaattisesti rullan toimintatapaa.

Tavanomaisesti hiiressä on joko pykälittäin tai vapaasti pyörivä rulla. Tämän hiiren rulla toimii pykälittäin kunnes – SmartShift-option ollessa päällä – sitä pyöräyttää nopeasti. Silloin hiiri vaihtaa automaattisesti asetuksen rullan vapaaseen pyörimiseen. Harmittavasti tämä ei kuitenkaan tahtonut onnistua aina, vaan täysin vääränlaisia toimintoja tapahtui vähän väliä. Toki tuon SmartShiftin saa otettua pois päältä, mutta kun sellainen kerta on olemassa, tokihan sitä halajaisi käyttää. Kärsivällisyys on tämän kanssa tarpeen. Mutta useammankaan viikon jälkeen ei homma luonnistunut täydellisesti. Melko hyvin, mutta vain melko.

Peukalon alle mukavasti asetettuun siipeen piilotettu näppäin toimii sen sijaan monta astetta paremmin. Sen havaitsee peukalon kyljellä pienestä kohoumamerkistä, mutta eipä sitä välttämättä ymmärrä painaa ellei sen tarkoitusta tiedä – etenkään kuin painauksen täytyy olla suhteellisen voimakas. Joka tapauksessa kyseinen ekstranäppäin on erittäin tervetullut lisä työpäivän arkeen. Yhtä lailla avosylin täytyy ottaa vastaan peukalon oma ekstrarulla. Kahden peukalosivunäppäimen yläpuolelle asetettu rulla on erinomainen lisätyökalu. Siinä on kaiken lisäksi juuri sopivanlainen vaste, jotta se ei heilu kuin käskytettäessä.

Hiiren maksimi-DPI on työskentelyyn erinomaisesti riittävä 8 000. DPI-muskeloinnin asemesta MX Master 3S keskittyy herkkään optiseen anturiin. Se toimii pinnalla kuin pinnalla – myös lasilla. Tältä osin hiiri suoriutui koko testiajan läpi täysin virheettömästi.

Harmittavasti hiirulaisessa on yksi erittäin tökerö ja toivon mukaan päivitysten myötä korjaantuva piirre. Kun hiiri on niin kauan passiivisena, että se menee virransäästötilaan, alkaa se nykimään ikävästi käyttäjän tönäistyä sen taas hereille. Pointteri jättää ikään kuin yli puolet hiiren liikkeistä rekisteröimättä pomppien ruudulla sen mukaisesti. Asia korjaantuu välittömästi ottamalla hiirestä virrat ja laittamalla ne takaisin. Nopea proseduuri, mutta silti hemmetin turhauttava.

Virran suhteen ollaan kuitenkin paremmilla vesillä, sillä sitä hiiressä piisaa 70 päivän ajaksi. Jos puhti loppuu yllättäen kesken, saa minuutin pikalatauksella kolmen tunnin käyttöajan. Latauskaapeliin ei siis tarvitse useinkaan kurotella.

Sitten vielä yksi huomion arvoinen juttu.

Tämä laitteisto ja Logi Options+ -ohjelmisto sisältävät kolmen eri laitteen yhdistämisen lisäksi erittäin mainion Logi Flow -option. Se mahdollistaa muun muassa tiedostojen siirron kahden tietokoneen – jopa Windows- ja Mac-laitteiden – välillä. Viemällä hiiren näytön reunaan siirtyy se toiseen koneeseen MX Keys S:n seuratessa perässä. Tämä on suorastaan lyömättömän hyödyllinen juttu useammalla koneella työskentelevälle.

Logitech MX Keys S Combo on erinomainen työskentelypaketti täynnä hienoja ominaisuuksia. Laitteet ovat ihanan hiljaisia ja näppäriä käyttää. Etenkin näppäimistö saa aikaan todella leveän hymyn, kun hahmottaa miten mainio se onkaan. Siellä täällä on silti vielä pientä viilattavaa, joskin osa murheista ei koske kaikkia käyttäjiä. Hyvät puolet peittävät onneksi alleen lähes kaikki ”mokat” riittävän vahvasti. Erityisesti näppäimistö on enemmän kuin tutustumisen arvoinen.

Logitech MX Keys S Combo maksaa 219 euroa. Näppäimistön voi ostaa erikseen ilman rannetukea hintaan 119 euroa ja rannetuella pistämällä kympin lisää. MX Master 3S maksaa erikseen ostettuna 130 euroa.

YHTEENVETO:
****(*) / *****
Viiden tähden näppäimistö kera neljän tähden hiiren. Runsaasti toimintoja työskentelemiseen, eikä laitteiden hiljaisuutta voi kuin arvostaa.

Näin matalaa nousua pääsisi Turun funikulaarikin ylös.

Lisää luettavaa