Valvova silmä – arvostelussa Logitech Brio 100

Nettipalavereihin tarkoitettu webkamera soveltuu passelisti myös aloitteleville striimausharrastajille.

15.12.2023

Logitechin Brio-sarjan verkkokamerat on suunniteltu pääosin toimistotyötä tekevien käyttöön. Ominaisuuksiltaan laitteet soveltuvat mainiosti myös striimaajien ja verkkopelaajien tarpeisiin. Tiltin arvosteltavaksi saapui Full HD -tarkkuudella maailmaa tarkasteleva Logitech Brio 100.

Mustana, valkoisena ja vaaleanpunaisena saatavilla oleva kamera taltioi maailmaa oletusarvoisesti 1080p-resoluutiolla 30 kuvan sekuntivauhdilla. Piirun verran yli kolme senttiä korkeussuunnassa ja seitsemän senttiä leveyssuunnassa vievä yksikkö itsessään painaa vaivaiset 75 grammaa, tosin kiinteästi liitetty johto lisää kokonaispainoa jonkin verran. 1,5-metrinen USB-A-kärjellä varustettu piuha riittää pituudeltaan useimpien käyttäjien tarpeisiin, mutta lisäpituudestakaan ei haittaa olisi.

Laite asetetaan pöydälle tai vaikkapa näytön päälle kiinteästi yksikköön asennetun ankkurin avulla. Kiinnitysjärjestelmän kahden nivelen ansiosta sen asettaminen moniin eri asentoihin on varsin helppoa. Kevyen rakenteensa ansiosta se istuu kauniisti esimerkiksi näytön yläreunan päällä. Ankkurin kumitassut myös varmistavat, että laite pysyy paikallaan vakaasti. Kameran etupaneeliin on myös kiinnitetty liu’utettava linssisuojus. Silmälappu takaa, että kotitoimiston sotkuja ei tarkastele kukaan ulkopuolinen ilman suostumusta.

Logitechin pääosin pelaajien lisälaitteita hallinnoivan G-Hub-ohjelmiston sijaan Brio 100:n säätäminen tapahtuu Logi Options+ -softan avulla. Hallinnointisovelluksen sisältä on turha etsiä isompaa krumeluuria, mutta asiansa se ajaa enemmän kuin hyvin. Ohjelmiston sisältä voi kytkeä päälle muun muassa RightLight-järjestelmän avulla toimivan automaattisen valotuksen säätimen, joka mahdollistaa kameran käytön melko hämärässäkin huoneessa. Säätöpalkkeja on myös kirkkaudelle, kontrastille, värikylläisyydelle ja terävyydelle. Vipuja ja kytkimiä liikuttelemalla kuva on mahdollista säätää juuri omiin tarpeisiin tai mieltymyksiin sopivaksi varsin vaivattomasti.

Kuvanlaadultaan kameran syöte on hintaluokassaan kerrassaan ensiluokkaista. Kuva ei muutu hämärissäkään olosuhteissa rakeiseksi ja automaation ansiosta erottelukyky pysyy myös vaihtuvissa valo-olosuhteissa hyvänä. Ainoat isommat miinukset tulevat värien toistosta, joka jää saturaatiota rankasti säätämälläkin hieman hailakaksi. Teams-kokouksiin ja muihin työtehtäviin syöte on laadultaan enemmän kuin riittävä. Ammatikseen striimejä tuottavalle kuva ei ole tarpeeksi tarkkaa, mutta aloittelijalle ja kasuaalisemmin asiaan suhtautuville sen laatu on varmasti riittävää.

Mukana on myös oma integroitu mikrofoni. Pallokuviossa ääntä vastaan ottava mikki toimii maksimissaan noin metrin etäisyydeltä. Ääni välittyy selkeästi ja koska laite on suunniteltu ensisijaisesti kokouskäyttöön taltioi se varsinkin puheääntä selkeästi. Soinniltaan äänenlaatu on varsin kolkko, kylmä ja muovinen, joten esimerkiksi pelistriimejä varten on syytä hankkia erillinen mikrofoni.

Noin 50 euron hintaan myytävä Brio 100 tarjoaa rahalle varsin passelisti vastinetta. Vaikkei sitä muun muassa tarkkuutensa takia voi suositella vakavasti striimaukseen suhtautuville, on se kuitenkin hyvä valinta vaikkapa aloitteleville Twitch-tähdille.

YHTEENVETO:
***(*) / *****
Pääasiallisesti työkäyttöön tarkoitettu webkamera soveltuu mainiosti myös aloitteleville striimitähdille tai sisällöntuotantoa harjoitteleville. Vakavammin striimaustouhuihin suhtautuvien on syytä suunnata katseensa suuremmilla tarkkuuksilla varustettujen mallien pariin, mutta muille tarjolla on hinta-laatusuhteeltaan kerrassaan erinomainen laite.

Silmälapuista huolimatta tämä kolmikko ei koostunut pahamaineisista merirosvoista.

Lisää luettavaa