Valomeri käsiin – arvostelussa HyperX Clutch Gladiate RGB

HyperX:n uutuusohjain on suorastaan silmiinpistävän erilainen.

07.12.2023

Puolisen vuotta sitten Tiltin hyppysissä hintaluokassaan erinomaiseksi todetusta HyperX Clutch Gladiate -peliohjaimesta on tullut uusi valoilla leikittelevä painos. Kyseessä on toiminnoiltaan ja pääosin muotoilultaan sama ohjain, johon on vain tällä kertaa isketty kuusi RGB-lediä.

Langallinen HyperX Clutch Gladiate RGB sisältää kohtuuhintaisuudestaan huolimatta niin sanottuja eliittitoimintoja. Pakettia koristava ”Designed for Xbox” kertoo mistä on kyse, eli ohjain on tarkoitettu Xboxilla ja Windows-tietokoneella pelaaville.

HyperX on selkeästi lähtenyt liikkeelle ajatuksella ”nyt tehdään sellainen ledikoristeltu kapula, ettei yksikään pelipistettään RGB-valoilla elävöittävä pelaaja voi olla ohittamatta sitä.” Tästä johtuen ohjain on lähes täysin läpinäkyvä tekniset sisuskalut luonnollisesti poislukien. Sen sisällä hohkaa kuusi kookasta ja – käyttäjän niin halutessaan – yllättävän kirkasta lediä.

216 grammaa painava ohjain on lähes parikymmentä grammaa alkuperäistä langallista Xbox-ohjainta kevyempi. Eipä kädet ainakaan liiasta painosta rasitu. Kapulan muotoilu on perinteisen Xbox-ohjaimen mukainen näppäimien ja analogitattien ollessa tutuilla paikoilla. Pohjaan on kuitenkin sijoitettu pari ”ylimääräistä” näppäintä, minkä lisäksi liipaisimet voi lukita toimimaan pienemmällä liikeradalla.

Clutch Gladiate RGB:n ohjelmointiin ei tarvita mitään ladattavia softia, vaan kaikki hoituu suoraan itse kapulalla. Pohjassa olevien näppäimien aktivointi sujuu nopeasti kunhan tietää mitä tekee. Samoin hoituu RGB-valojen kirkkauden ja animoinnin valinta. Käytettävissä on seitsemän eri väriä ja kolme eri efektiä. Myös värianimaatioefektin nopeutta saa säädettyä.

Valojen animaatiot eivät ole kummoisia, mutta hitaasti ”pyörivänä” ne näyttävät ihan mainioille. Valotehoa isoista ledeistä lähtee enemmän kuin tarpeeksi, sillä kirkkaimmillaan ne suorastaan sokaisevat. Himmeimmilläänkin ne näkyvät hyvin valaistussa huoneessa. Toki ledit voi myös ottaa pois päältä jos siltä tuntuu.

Pohjassa olevien lisänäppäimien positio on erinomainen. Ne ovat juuri sopivasti keskisormen tavoitettavissa. Käytännössä ne myös tuntuivat toimivan täsmällisesti. Sen sijaan liipaisimien lukitusasento pysäyttää ne hieman ennen puolta väliä. Allekirjoittaneen makuun liikerata saisi olla vielä vähän lyhyempi, mutta parempi näin kuin ei mitään.

Ohjaimen päälimateriaali on ensikosketuksella kuin saippua – tai ainakin kuin saippuarasia. Pinta on täysin sileä eikä minkäänlaista pitokuviointia ole. Jos käsi käy sipsipussissa niin en ihan ensimmäiseksi sen jälkeen tähän tarttuisi.

Parin illan jälkeen alkoi sileyteen tottumaan ja ohjain tuntumaan itse asiassa todella mukavalle. Kädet eivät hikoilleet tuntikausia kestäneiden forzattelujenkaan jälkeen. Pitokuvioiden puute ei muutoin hämännyt kuin liipaisimien kohdalla. Etusormet laukkaavat toisissa peleissä kovaa ravia eikä lipsuiluun ole varaa; valitettavasti näin sileillä liipaisimilla se vaara on läsnä.

Analogitateissa on erittäin hyvä tarkkuus ja riittävän pieni ”dead zone”. Ristiohjain ei ole aivan yhtä mainio, mutta on sekin huomattavasti keskitasoa ylemmällä tasolla. Ainoa varsinainen mutina tuleekin pintaa syvemmältä, sillä tärinämoottoreissa ei ole riittävää tenhoa. Impulssiliipaisimienkin vastapotkut ovat aivan liian vaisuja.

Mukana tuleva USB-kaapeli on 290 senttimetriä pitkä. Sileäpintainen ja jäykkä kaapeli on kaukana punotuista laatukaapeleista, mutta eihän tässä mistään sadan euron ohjaimesta olekaan kyse. Annettakoon se siis anteeksi.

Aivan kuten aiemmin arvosteltu Clutch Gladiate, tämä RGB-malli on erittäin mainio edullisen luokan peliohjain muutamilla ”eliittiherkuilla”. Päälipintaan tottuminen ottaa aikansa – eikä se todellakaan välttämättä kaikille sovellu – ja tärinät ovat heikohkot, mutta muutoin tällä pelaa enemmän kuin mielellään. Valoshowsta diggaaville ohjain on ihan oma juttunsa. Jos siis silmä herkistyy ledien äärellä, niin kannattaa tämän mallin hankkimista harkita.

HyperX Clutch Gladiate RGB maksaa 49,99 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Erittäin pätevä peliohjain, jonka pohjassa olevat lisänäppäimet ja liipaisinlukot ovat erittäin mukavia bonuksia. Tässä hintaluokassa enemmän kuin varteenotettava Xbox-ohjain etenkin valomerestä pitäville.

Lentokentän läpivalaisutestissä paljastui jälleen epäilyttäviä esineitä.

Lisää luettavaa