Eliittitoimintoja pienellä budjetilla – arvostelussa HyperX Clutch Gladiate -peliohjain

Onko ”enemmän toimintoja, vähemmän hintaa” toimiva kaava?

08.05.2023

HyperX Clutch Gladiate on Xbox- ja tietokonepelaajille suunnattu edullinen langallinen pad-ohjain. Neljänkympin hinnasta huolimatta siinä on pari niin sanoituista eliittiohjaimista tuttua toimintoa.

Hitusen alle 200 grammaa painava ohjain isketään pelilaitteeseen kiinni mukana tulevalla 290-senttimetrisellä liitäntäkaapelilla (USB-A-USB-C). Toki tilalla voi käyttää omaa erimittaista letkuakin.

Clutch Gladiate on ”Designed for Xbox” -lisensoitu. Näppäimet ja analogitatit ovat tutuilla paikoilla ja valaistu Xbox-näppäin komeilee siinä missä pitääkin. Sen sijaan ohjaimessa on perinteisten näppäimien lisäksi myös pari Xboxin Elite-ohjaimissa nähtyä toimintoa. Ne molemmat on sijoitettu kapulan alapuolelle.

Ensimmäinen erikoispiirre on RT- ja LT-näppäimien liikeradan rajoittaminen. Molemmalle liipaisimelle on oma lukituskytkin, jota käyttämällä näppäin liikkuu vain puoleen väliin asti. Tämä antaa lisänopeutta, jos pelattavassa pelissä ei tarvitse painaa kyseisiä näppäimiä pohjaan saakka.

Toinen erikoisuus on kahvojen juuressa olevat keskisormella käytettävät lisänäppäimet. Kyseiset napit voi ohjelmoida toimimaan minä tahansa muuna näppäimenä. Asettaminen tapahtuu yksinkertaisesti suoraan ohjaimella, eikä mitään erikoissoftia tarvitse siis latailla.

Kädessä Clutch Gladiate tuntuu todella kevyelle. Normiin langattomaan Xbox-ohjaimeen ero onkin lähes sata grammaa. Muotoilu on kuitenkin suhteellisen tutunlainen, ja Gladiate istuu täten käteen erinomaisesti.

Pelattavuus ohjaimella on muutoinkin mainiota. Analogitateissa on hyvä fiilis, samoin täysin sileissä liipaisimissa. Myös tämän ohjaimen ”lisätoiminnot” ansaitsevat papukaijamerkit. Liipaisinstopparit ja erinomaisesti paikannetut pohjanäppäimet ovat käytännöllisiä ja hyvin toimivia. Harmittavasti ristiohjaimen tuntuma ei ole erinomainen, mutta sentään kohtuullinen; tämä tuntuukin olevan useiden padien isoin ongelma.

Parin viikon pelailun jälkeen pystyi toteamaan, että Gladiaten parissa ei tule pahemmin ikävä normaalia Xbox-ohjainta. Muutamat puutteet saavat kuitenkin katseen kääntymään virallisen kapulan suuntaan.

Ensinnäkin kädet hikoilevat Gladiaten kanssa hitusen normiohjainta enemmän. Vaikka miten peliasentoa väänteli ja käänteli, pieni kosteus tuli kämmenille vähääkään tiukemmissa sessioissa. Toinen ero normiohjaimeen tulee täristimistä. Ne ovat Gladiatessa huomattavasti heikommat. Ison käsijytinän ystäville tämä ominaisuus onkin pettymys.

HyperX Clutch Gladiate on joka tapauksessa hintaluokassaan järkevä valinta niin Xbox- kuin pc-pelaajillekin. Sillä sujuu räiskinnät ja kaahailut niin kuin pitääkin, sen 3,5 mm -kuulokeliitin on moitteeton ja laite on käsille äärimmäisen kevyt kannettava. Lisäksi sen lisänäppäimet liipaisinkytkimineen tuovat juuri toivotunlaista ”eliittimäistä” lisäherkkua ja -etua pelaamiseen. Tärinät jäävät vaisuiksi ja kädet hikoilevat normaalia hieman enemmän, mutta nämä ovat kalliimmistakin kolmannen osapuolen ohjaimista tuttuja juttuja, eivätkä ne Gladiatessa mitenkään luotaantyöntäviä ole. Varsinainen rakenne on ohjaimessa tiivis ja se vaikuttaakin siltä, ettei kapula ole pudotuksista moksiskaan.

Joskus ”enemmän toimintoja, vähemmän hintaa” on totista totta.

HyperX Clutch Gladiate
maksaa noin 40 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Hintaluokassaan erittäin pätevä peliohjain, jonka ”ekstratoiminnot” ovat tervetulleita niin niihin tottuneille kuin niistä aiemmin kuulemattomillekin. Vain tärinämoottoreihin toivoisi enemmän jytyä.

Tämä on itse asiassa hyvin pelottavan näköinen.

Lisää luettavaa