Hintaluokkansa täysosuma? – Arvostelussa FiFine x DELE K678 -mikrofoni

Aina eivät rahat riitä siihen pelikalustoon, jota mieli halajaa. Striimaajille tärkeä mikrofonikin voi maksaa vaikka mitä, mutta FiFine ja DELE syöksyvät yhteistuumin tarjoamaan tasokasta ääntä reippaasti alle satasen hintalapulla. Voisiko tällä aloittaa striimiuransa kunniakkaasti?

20.10.2021

FiFinen ja DELEN yhteistyössä kehitetty K678 on sekä pelaajille että striimaajille suunnattu USB-mikrofoni. Kyseisen laitteen perusajatuksena on ollut yhdistää korkealaatuinen ääni helppokäyttöisyyteen ja kohtuulliseen hintaan.

Jalustan kanssa noin 710 grammaa painavan kondensaattorimikrofonin käyttöönotto tapahtuu ainakin helppokäyttöisyyden suhteen luvatusti. Se toimii plug-n-play-periaatteella, joten aloitukseksi riittää laitteen kytkeminen kiinni tietokoneeseen tai PlayStationiin. Mitään erillisiä softia ei tarvitse latailla. Mukana tulevasta kaksimetrisestä kaapelista sen verran, että mikrofonin päässä liitin on hieman yllättäen mallia USB-mini.

FiFine K678 -kardioidimikrofonissa on edessä vain mykistysnäppäin ja äänen tilasta (päällä / mykistetty) kertova LED-valo. Pohjassa on USB- ja kuulokeliittimien lisäksi paikka mukana tulevalle 5/8” (male) – 3/8” (female) -adapterille mikäli haluaa käyttää esimerkiksi puomia jalustan asemesta. Mikin taakse on sijoitettu gainin ja kuulokkeiden voimakkuussäätimet.

Ja sitten se tekninen puoli:

– mikrofonin taajuusvaste: 40 Hz – 20 kHz
– herkkyys: -45d±3dB
– bittinopeus: 16
– näytteenottotaajuus: 48 kHz
– S/N-suhde: 85 dB

Päätetään numeroralli kertomalla, että mikin korkeus jalustoineen on aika tarkalleen 20 senttimetriä.

Päällepäin pelkistetyn oloinen ja kaikenlaisesta RGB-valoshowsta vapaa K678 tönöttää pöydällä komeasti ja vakaasti, mutta sen siirtelyssä kannattaa olla varovainen. Jalustan pohjan koloihin työnnettävät viisi kumitassua ovat nimittäin irtoilevaa tyyppiä tyyliin ”älä kolhaise niitä pöydän tai hiirimaton reunaan, koska ne irtoavat helposti ja katoavat saman tien jonnekin lattianurkkaan ja sitä kautta imuriin.” Allekirjoittaneelle kävi yksi läheltä piti -tapaus, jonka jälkeen ymmärsi pitää huolta, että tassut olivat paikoillaan mikrofonin siirtämisen jälkeen.

Varsinaisen työnsä K678 tekee huolellisesti. Valmistaja suosittelee puhujan ja mikrofonin etäisyydeksi 15 – 20 senttimetriä, mutta hyvää tulosta tuli pidemmälläkin välillä. Puhe välittyy eteenpäin miellyttävällä pehmeydellä ja suurella herkkyydellä. Kuiskauksetkin siis kuuluvat vastaanottajien korviin hyvin. Minkäänlaisia häiriöitä tai äänen epätasapainoilua ei ilmaantunut. Erittäin läheltä puhuttaessa p-kirjaimet alkavat toki poksahtelemaan, mutta tämä nyt on enemmänkin ominaisuus kuin yllättävä asia. Mikrofonin läheisyydestä pitäville onkin tarjolla erilaisia puhkusuojia.

Gain toimii niin kuin pitääkin, mutta mikäli tykkää kikkailla sen kanssa vähääkään enempää, on kyseisen säätimen takapositio huono. Tämä kannattaa ottaa huomioon mikäli sille on siis runsasta käyttöä. Yleisesti havaittuna K678 on sen verran herkkä, että ylimääräisiä hälinöitä ei kannattaisi pahemmin olla. Tosin näinhän se muutoinkin menee aina striimatessa.

Joissain mainosyhteyksissä mainitaan, että K678 on stereomikrofoni. Stereo koskee kuitenkin ainoastaan kuulokeliittimen kautta tulevaa ääntä – itse mikrofonihan on vain mono. Monitorointi onnistuu muuten erinomaisesti, sillä kuulokeliittimen kautta tuleva ääni on erittäin hyvälaatuista.

FiFine x DELE K678 on hinta-laatusuhteessaan poikkeuksellisen korkealuokkainen mikrofoni. Mikäli gain-säätimen sijainti ei vaivaa eikä laitetta liikuttele paikasta toiseen usein (helposti irtoavat kumitassut, nääs) ei pätäkälle taida löytyä parempaa vaihtoehtoa. Sopiva koko ja tasokas monitorointiääni kruunaavat paketin.

K678 on hintaluokkansa täysosuma. Sillä todellakin kelpaa aloittaa striimiuransa. Tai jatkaa sitä.

FiFine x DELE K678 maksaa noin 70 euroa.

Osta kaksi niin olet stereoitu! Eiku…

Lisää luettavaa