Sovelluksen varassa – arvostelussa Creative Zen Air Plus

Creativen Zen Air Plus hyökkää edullisten nappikuulokkeiden markkinoille odottamattoman runsailla toiminnoilla.

28.03.2024

Creativen uusissa nappikuulokkeissa on päällisin puolin tekniikka ja ominaisuudet kohdillaan: Bluetooth 5.3 LE Audio (AAC-äänikodekilla), 10 mm dynaamiset elementit, latauskotelon kanssa 32 tunnin kokonaissoittoaika, IPX4-luokituksen roiskevedenkestävyys, kuusi mikrofonia ja aktiivinen vastamelutoiminto ambient-tilalla. Lisäksi kotelon lataus sujuu langattomasti, kunhan vain omistaa yhteensopivan Qi-latauslaitteen. Kun kaikki tämä maksaa alle 60 euroa, alkaa kenties aiheestakin epäilemään mukana olevan sudenkuoppa tai toinenkin. Lähdimme ottamaan selvää.

Alle viisi grammaa kappaleelta painavien nappien kanssa 49 grammaa painava latauskotelo on suunniteltu fiksusti. Kerrankin kotelo, jonka saa helposti auki, kiitos avauskohdassa kulkevan syvennetyn uran. Lisäksi napit saa kotelosta ulos ilman Ihmemies MacGyver -tason sormileikkejä, mikä tuntuu olevan nykyään kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Kaupan päälle käsissä mukavan tuntuinen kermanvärinen kotelo on levollinen silmille.

Latauskotelon mukavuus on tarttunut myös itse nappeihin. Kolmilla erikokoisilla tulpilla varustetut kuulokkeet ovat ihan miellyttävän tuntuiset. Ne myös pysyvät nätisti korvissa niin lenkkeillessä kuin aika kovankin moshaamisen aikana.

Pakasta repäistynä ääni on rasittavan bassovoittoinen. Musiikkia kuunnellessa laulu hukkuu ajoittain instrumenttien sekaan ja taajuudet ovat kokonaisvaltaisessa sekasorrossa. Ei voi kuin suorilta käsin todeta, että tällaisenaan napit soveltuvat kutakuinkin pelkkien puheohjelmien ja ehkä juuri ja juuri instrumentaalimusiikin kuunteluun.

Tilanne muuttuu kuitenkin Creativen audiosovelluksen (Android & iOS) käyttöönoton jälkeen. Se paljastaakin heti aluksi varsin hymyilyttävällä tavalla nappien epäsoinnin: default-äänitilassa taajuuskorjainkäyrä on melkoinen vuoristorata.

Siinä missä default-äänitila tarjoaa jo ihan mukiinmenevää soundia niin musiikin kuin suoratoistoviihteen kuunteluun, on listalla runsas määrä muitakin ekvalisaattorivaihtoehtoja. Esimerkiksi peleille on viitisenkymmentä eri taajuuskorjainta: Call of Duty, CS: GO, DOTA 2, Fortnite, Forza Horizon 5 ja Marvel’s Spider-Man plus lukuisat muut ovat kaikki saaneet omansa. Nämä ekvalisaattoritilat myötäilevät kyseisten pelien äänimaailmaa.

Se todettakoon, että latenssi ei ole näissä napeissa pelejä ajatellen mikään markkinoiden tiukoin: pelitilassa viive on noin 55 ms.

Viisitasoinen ANC-vastamelutoiminto (Active Noise Cancellation) toimii kohtuullisesti. Osa taajuuksista suodattuu sen läpi, mutta ilahduttavasti vähemmän kuin monissa noin sadan euron napeissa. Ambient-moodi, joka korottaa ympäristön ääniä, on sen sijaan jo erinomainen. Se on yhtälailla viisitasoinen, joten se soveltuu aika lailla tilanteisiin kuin tilanteisiin.

Creative-sovellus, jolla hallitaan äänen lisäksi myös nappien kosketustoimintoja, on kaikin puolin helppokäyttöinen ja pätevä. Valitettavasti sen käynnistyminen ja se, että se tunnistaa napit, vaatii aivan liian kauan aikaa. Alle kymmenessä sekunnissa ei selviytynyt kertaakaan. Liikkeellä ollessa se tuntuu ikuisuudelta.

Creative Zen Air Plus on kohtuuhyvä vaihtoehto edullisia nappikuulokkeita etsivälle, mutta käytännössä tämä tarkoittaa sovelluksen pakollista käyttämistä. Ilman sitä äänestä ei ole mihinkään. Vastamelutoiminto ja Ambient-moodi tuovat oman kivan lisänsä niiden ollen käytännöllisiä sekä helposti hallittavia. Kuusi mikrofoniakin välittää puheen eteenpäin selkeästi ja mukavan häiriövapaasti. Napit pysyvät kivasti korvissa eivätkä ne rasita pitkänkään ajan jälkeen. Erinomaisena piirteenä täytyy mainita älykkäästi muotoiltu kotelo.

Creative Zen Air Plus maksaa 59,99 euroa.

YHTEENVETO:
*** / *****
Sovelluksen kautta OK-tasoista ääntä soittavat nappikuulokkeet, joiden ominaisuudet ovat hintaluokassaan erinomaisen kattavat – etenkin kun ne toimivat hyvin. Äänenlaatu ilman sovellusta on kuitenkin ala-arvoinen ja lisäksi applikaation käynnistäminen ottaa liikaa aikaa.

Markkinoiden pienin lihasvasara.

Lisää luettavaa