Ilmoitus: Kitka vai nasta? Näin valitset oikeat talvirenkaat

12.10.2016

[ILMOITUS]

Renkaat ovat yksi merkittävin autoilun turvallisuuteen vaikuttava tekijä, eikä niiden kunnon kanssa kannata ottaa riskiä, etenkään talven haastavissa olosuhteissa. Jos tiedät talvirenkaidesi olevat parhaat päivänsä nähneet, ehdit vielä hienosti hankkia tilalle uudet ennen talvikelien saapumista. Kuinka sitten valita talvirengassarja? Kenties tärkein kysymys talvirenkaiden suhteen on hankkiako kitka- vai nastarenkaat. Kuten niin monissa muissakin mielipiteissä, myös kitka- ja nastarenkailla löytyy omat innokkaat kannattajansa ja puolestapuhujansa, jotka suosivat omaa valintaansa ja yleensä myös löytävät toisesta vaihtoehdosta huomautettavaa.

Nastarenkaiden puolustajat useimmiten vetoavat nastarenkaan ylivertaisiin pito-ominaisuuksiin jäisellä tiellä, kun taas kitkarenkailla ajavat nauttivat hiljaisemmasta ajokokemuksesta ja muistuttavat kitkarenkaan kuluttavan tiestöämme huomattavasti nastarengasta vähemmän. Myös talvirenkaat ovat kuitenkin kehittyneet suurin harppauksin viime vuosikymmenien aikana. Kitkarenkaista on tullut pito-ominaisuuksien puolesta varteenotettava vaihtoehto nastarenkaille myös huonommissa keliolosuhteissa, ja yhä useampi autoilija on siirtynyt käyttämään niitä. Vastaavasti nastarenkaiden kehitys on pienentänyt melutasoa, eikä nykyaikainen nastoitus ei myöskään ole enää tielle yhtä kuluttava.

Netin verkkokaupoista saat hankittua uuden talvirengassarjan nopeasti ja kätevästi suoraan kotiovelle tai asennuspisteeseen tuotuna. Uusien talvirenkaiden lisäksi voit halutessasi hankkia samalla autoosi näyttävyyttä myös uusilla alumiinivanteilla. Esimerkiksi osoitteesta www.giga-rengas.fi löydät talvirenkaiden lisäksi myös mahdollisuuden sovittaa mahdollisia uusia vannevaihtoehtoja autoosi. Oikean mallin löydyttyä uudet vanteet, renkaat tai rengassarjan voi kätevästi tilata lähimpään asennuspisteeseen Tarvittaessa siis pääset hankinnassa alusta loppuun käsiäsi likaamatta.

Erilaisiin rengasvertailuihin tutustumalla saat puolueettoman näkemyksen erityyppisten sekä erimerkkisten talvirenkaiden ominaisuuksista. Tarjonta on erittäin monipuolista, ja sen myötä myös renkaiden hintahaitari on laaja. Edullisin mahdollinen hankintahinta ei kuitenkaan aina takaa edullisimpia käyttökustannuksia pitkässä juoksussa. Renkaiden kesto vaihtelee merkeittäin. Jos edullisella hinnalla hankittu rengas kuluu selkeästi arvokkaampaa nopeammin, se voikin yllättäen nousta käyttökustannuksiltaan kalliimmaksi. Myös renkaiden vierintävastuksissa on eroja, ja sitä myöten niiden vaikutuksessa auton polttoaineenkulutukseen.

Nykyisin EU:n sisällä myytäville renkaille ilmoitetaan sekä polttoainetehokkuus että märkäpito asteikolla A-G. Näistä luokituksista saat jo hyvin perustietoa renkaan ominaisuuksista, kuten myös desibeleinä ilmoitetusta melutasosta. Rengasvertailut kuitenkin tarjoavat kenties parhaan näkemyksen renkaiden käytännön ominaisuuksiin. Sekä veto- että jarrutuspidossa on suuria eroja käytännön ajettavuudessa. Pito jäällä eroaa merkittävästi sekä kitka- että nastarenkaiden kuin myös eri valmistajien renkaiden välillä. Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole, vaan jokaisen autoilijan tulee tehdä rengasvalinta omien preferenssiensä perusteella. Toisille tärkeintä on hiljainen ja mukava matkanteko, toisille taas mahdollisimman hyvät ajo-ominaisuudet ääritilanteissa ja haastavissa keliolosuhteissa.

Valintaan vaikuttaa suuresti myös renkaan käyttöympäristö sekä auton ominaisuudet. Pohjoisemmassa Suomessa tiet voivat säilyä jäisinä ja lumisina kuukausien ajan yli talven, kun taas etelämmässä tien pinta voi olla talviaikaankin suurelta osin lähinnä märkä. Lumisella tiellä ajettaessa nykyaikaisen kitka- ja nastarenkaan pidossa ei ole juurikaan eroa. Sen sijaan Etelä-Suomessa on pidettävä mielessä myös lämpötilan laskun aiheuttama tienpinnan jäätyminen. Lämpötilan painuessa nollan alapuolelle aiemmin märkä tienpinta jäätyy nopeasti petolliseksi mustaksi jääksi. Tällaisella pinnalla nastarenkaan pito-ominaisuudet ovat edelleen ylivertaiset. Vastaavasti märällä tiellä ajettaessa nykyaikainenkin nastarengas tuo rengasmeluun mukaan nastojen rapinaa, jolta kitkarenkailla ajettaessa välttyy.

Suomen oloissa vuodenaikojen vaihtelu ja ajoittain todella huono ajokeli asettavat omat vaatimuksensa talvirenkaille. Osassa maata tienpinnat voivat olla hyvinkin liukkaita suuren osan vuodesta, ja toki talven pakkanen tarjoaa omat haasteensa myös auton tekniikan toimivuudelle. Lukkiutumattomat jarrut yhdistettynä luistonesto- ja ajonvakautusjärjestelmään ovat talvisilla teillä tarpeellinen yhdistelmä hyväkuntoisten, laadukkaiden talvirenkaiden kanssa. Nämä järjestelmät ovat yleistyneet jo lähes kaikkiin nykyautoihin, ja myös nelivedon suosio on kasvanut viime aikoina varsinkin premium-luokan autoissa. Vaikka edellä mainitut järjestelmät tekevätkin talviajosta huomattavasti vakaampaa ja miellyttävämpää, on tärkeää muistaa että ääritilanteissa renkaiden pidolla on todella suuri merkitys. Kuluneella renkaalla jarrutusmatka pitenee huomattavasti, ja ero vain kertaantuu talven liukkailla teillä. Vaikka liikkeellelähtö sujuisikin mukavasti kuluneemmallakin renkaalla, jarrutusmatkaan ei ajonvakautusjärjestelmällä tai nelivedolla ole parantavaa vaikutusta.

Näin syksyn ollessa jo pitkällä autoilijoilla on hyvä hetki tarkistaa talvirenkaiden kunto. Kulutuspinnan riittävyyden ja nastojen kunnon tarkistamisen lisäksi on hyvä pitää mielessä se, ettei mikään rengas ole käyttöiältään ikuinen. Vaikka talvirenkaissa olisikin pintaa vielä hyvin jäljellä, vanhemmissa renkaissa kumiseoksen ominaisuudet muuttuvat epäedulliseen suuntaan. Erityisesti talvirenkaiden kohdalla kovettuneet, vanhat renkaat menettävät pitoansa huomattavasti uusiin verrattuna.

Olipa autosi sitten vanha tai uusi, muista tarkistaa talvirenkaidesi kunto hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä liukkaita kelejä. Omaan autoosi sopivat talvirenkaat löytää parhaimmillaan netin rengaskaupoista todella helposti, sinun tulee muistaa ainoastaan autosi rekisteritunnus ja saat listan ajokkiisi sopivista talvirengasvaihtoehdoista. Hyväkuntoiset talvirenkaat ovat erittäin edullinen henkivakuutus jäisille ja lumisille ajokeleille.

[ILMOITUS]

Lisää luettavaa