Tiedätkö, mikä laite aiheuttaa eniten sähköpaloja Suomessa? Näin vältät vaaran

Kiire pois keittiössä!

22.02.2022

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo tiedotteessaan kovaa dataa Suomen tulipalotilanteesta. Viraston mukaan sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2021 enemmän kuin vuonna 2020 mutta vähemmän kuin viitenä aiempana vuonna (2015–19). Pelastuslaitoksilla oli viime vuonna noin 2340 palohälytystä, joissa syttymissyyksi oli kirjattu sähkö.

Eniten sähköpaloja aiheuttanut laite oli sähköliesi (870), ja palon syynä oli lähes kaikissa tapauksissa käyttäjän huolimaton toiminta. Valaisinpalot lisääntyivät edellisvuosista, mutta kiuaspalojen määrä väheni.

”Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. Yleisin palon aiheuttaja onkin lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa. Lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin”, Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö kertoo tiedotteessa.

Vaaratilanteet voi välttää seuraamalla seuraavia ohjeita:
• Ole tarkkana aina kun laitat ruokaa: älä tee montaa asiaa yhtä aikaa.
• Pidä lieden ympäristö vapaana tavarasta.
• Älä jätä ruuantähteitä liedelle kattiloihin tai pannuihin houkuttelemaan lemmikkejä.
• Vahdi lasten tekemisiä keittiössä.
• Hanki tarvittaessa liesiturvalaite.

Yleisesti ottaen sähköpalon riski kasvaa, jos sähkölaitetta käytetään väärin tai sen asennus tai huolto laiminlyödään. Niinpä välkkyvät loisteputkivalot kannattaa vaihtaa, pakastinta ei tule pitää parvekkeella, pyykkiä ei sovi kuivattaa kiukaan lähellä ja mikäli laitteen sähköjohdossa näkyy vaurioita, se kannattaa jättää kytkemättä.

Lisää luettavaa