Tältä näyttää kaikkien aikojen ensimmäinen Tetris – mutta mitä on tapahtunut pelin kehittäjälle?

Tetris lienee yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista peleistä. Sen teki vuonna 1984 neuvostoliittolainen Aleksei Pažitnov. Alkujaan peli suunniteltiin tuiki tuntemattomalle Elektronika 60 -tietokoneelle.

Tetris oli ensimmäinen peli, jota levitettiin Neuvostoliitosta USA:han. Todelliseen huippusuosiooon peli nousikin vasta vuonna 1987, kun se julkaistiin pc:lle. Myöhemmin peli on julkaistu lukemattomille eri laitteille, ja se on yksi modernin pelaamisen merkkipaaluista.

Vuonna 1991 Pažitnov muutti Amerikkaan. Vuonna 1996 hän perusti Tetris Company -nimisen yhtiön, jonka jälkeen hän alkoi viimein saada rojalteja myydyistä Tetris-peleistä. Ennen Amerikkaan muuttoaan hän oli näet ollut töissä Neuvostoliiton valtion palveluksessa, eikä hän ollut saanut megasuositun pelin myynneistä lantin lanttia.

Pažitnov on suunnitellut vuosien varrella lukuisia muitakin pelejä. Näistä kenties tunnetuin on Hexic HD.

Tetris on oleellinen osa pelikulttuurin nousua ja suuri syy siihen, miksi pelit nousivat marginaalikulttuurista massojen huviksi. Yltä löytyvästä videosta voit nähdä, miltä aivan ensimmäinen Tetris-peli Elektronika 60 -tietokoneelle näytti!