Pelaajien vastakampanja haluaa Raamatun pois myynnistä: ”Kuvottava kirja yllyttää naisiin kohdistuvaan väkivaltaan!”

Grand Theft Auto V:n poistaminen myynnistä kahdessa kauppaketjussa synnytti satiirisen vastakampanjan.

06.12.2014

Grand Theft Auto V poistettiin hiljattain kahden kauppaketjun valikoimista Australiassa, ja nyt pelin fanit ovat nousseet barrikaadeille. Alunperin Target-ketju poisti pelin myynnistä entisten seksityöläisten johtaman kampanjan vuoksi, joten myös pelaajat ovat pistäneet pystyyn oman kampanjansa. Siinä missä alkuperäinen kampanja syytti GTA:ta naisiin kohdistuvan väkivallan lietsomisesta, on pelaajien kampanja kääntänyt samat syytökset toisaalle.

Change.orgiin perustettu adressi vaatii Raamatun poistamista kauppojen hyllyiltä, kertoo News.com.

”Se on kirja, joka yllyttää lukijoita murhaamaan naisia viihteen vuoksi. Yllykkeenä on suorittaa seksuaalista väkivaltaa naisia kohtaan, pahoinpidellä tai tappaa heidät edetäkseen tai ansaitakseen ”jumalapisteitä” – ja nyt Target varastoi tätä kirjaa ja mainostaa sitä joululahjaksi,” satiirisessa adressissa todetaan.

Vastakampanjassa korostetaan, että Raamatussa kuvataan naisten kivittämistä ja polttamista, sekä heidän käsiensä katkomista ja lastensa tappamista. Kampanja syyttää Raamattua misogyniasta hyvin samanlaisin sanankääntein kuin GTA V:tä on syytetty jo reilun vuoden ajan.

Vastakampanjan adressilla on uutisen kirjoitushetkellä jo yli 37 000 allekirjoitusta, joten moni tuntuu sanoman allekirjoittavan.

Pelaajien vastalause perustuu ajatukseen, että videopeleille kuuluu sama luovan ilmaisun vapaus kuin muillekin taiteenaloille. Pelin julkaisseen Take-Two Interactiven toimitusjohtaja Strauss Zelnick on toistuvasti puolustanut peliä julkisuudessa vertaamalla sitä vastaaviin elokuviin ja muuhun viihteeseen.

Totuus on, että Grand Theft Auto V:n maailma ja sisältö eivät ole millään muotoa karumpia kuin monissa kilpailevissa viihdesisällöissä televisiosarjoista elokuviin. Maailmanlaajuisesti lähes 37 miljoonaa kappaletta myynyt GTA V on noussut median silmätikuksi varmasti osittain jo suosionsa vuoksi. Australiassa peliin kohdistuvia asenteita selittää myös valtion vanhentunut pelisensuurilaki, joka käsittää pelit yhä lapsille suunnatuiksi.

Lisää luettavaa