Nyt puhuvat ISIStäkin vastaan taistelleet hakkerit – ”Voisimme pyyhkiä halutessamme koko Xbox Liven maailmankartalta”

Hakkereiksi kutsutaan tietokonevelhoja, jotka osaavat kiertää tietoturvallisuusasioita ja pääsevät täten halutessaan tekemään tuhoa tunnetuille ja vähemmän tunnetuille palveluille. Tällainen vaatii toisaalta suurta taitoa, mutta toisaalta merkitystä on myös sillä, millaiset muurit hakkeroitavalle palvelulle on rakennettu.

Xbox Live -nettipalvelu on ollut viime aikoina runsaasti maissa, ja eilen uutisoimme siitä, kuinka Xbox-pomo Phil Spencer on pyydellyt asiaa anteeksi Twitterissä. Syy palvelun toimimattomuuteen on ollut hakkereissa, jotka väittävät voivansa halutessaan pyyhkiä koko Xbox Liven maailmankartalta.

Iskujen takana on ryhmä nimeltä New World Hackers, joka on aiemmin tehnyt iskujaan myös republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpille sekä ääri-islamistijärjestölle ISISille. Ryhmän mukaan heidän viimeisin kampanjansa on protesti suuryhtiöiden riittämätöntä tietoturvaa vastaan.

Noh, siinä ei mennyt edes niin kauan kuin oletin”, jäsen New World Hackereista kertoi Newsweekille. ”Hyökkäsimme Xboxin kimppuun protestoidaksemme. Tällaisilla suuryrityksillä on massiiviset serverit, mutta ei oikeaa tietoturvaa. Haluamme Xboxin päivittäminen tietoturvansa, joka ei kummoinen ole.

Ryhmä kertoo tekevänsä hyökkäyksiään myös esitelläkseen voimiaan. New World Hackersilla on tilillään myös tapaus, jota pidetään suurimpana hakkerien voimannäyttönä koskaan. Vuoden 2015 joulukuussa ryhmä nimittäin sai kaadettua BBC:n nettisivut useiksi tunneiksi.

Ryhmän hakkerointitapauksia on kuitenkin kritisoitu mediassa kasvottoman ryhmän huomionhakuisuutena, mutta New World Order väittää BBC-hyökkäyksen olleen paljon muutakin kuin julkisuustemppu – se oli heidän oma voimainkoitoksensa.

Xbox-hyökkäyksiä kommentoinut jäsen kertoo, että nämä hyökkäykset ovat todiste siitä, että heillä on niin paljon valtaa kuin mitä he sanovatkin. Ryhmä on ottanut myös vastuun tammikuun Xbox Live -hyökkäyksistä, joiden myötä tuhannet käyttäjät valittelivat sosiaalisessa mediassa yhteysongelmiaan. Tähän liittyi myös Tiltinkin aiemmin uutisoima koominen Snoop Dogin vuodatus.