Mikä onkaan paras MGS-peli? – Kriitikoiden ja pelaajien arvosanat täysin ristiriidassa

Metal Gear Solid -sarjan viidennen pääpelin julkaisuun on enää reilu kuukausi, joten moni palaa nyt varmasti pelaamaan edellisiä pelejä, sekä muistelemaan sarjan parhaita hetkiä. Jokaisella MGS-fanilla tuntuukin olevan oma mielipiteensä siitä, mikä on sarjan (tähän mennessä) paras peli. GamesRadar julkaisi hiljattain oman listansa, mutta mitkä pelit ovat miellyttäneet kriitikoita eniten? Ja entäpä pelaajia?

Alkuperäinen Metal Gear Solid (1998) on yleensä nelikon kehutuin peli, mutta myös Metal Gear Solid 3: Snake Eateria (2004) ylistetään sangen ansaitusti. Juuri Snake Eater kruunataan koko Metal Gear -sarjan parhaaksi peliksi GamesRadarin listalla.

Mutta kun sarjan pääpelejä vertaillaan Metacriticin ja GameRankingsin sivuilla, on tulos hieman yllättävä. Kriitikoiden mielestä MGS-sarjan paras peli on Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2001), jolla on Metacriticissä 96 keskiarvo. Heti perässä seuraavat alkuperäinen Metal Gear Solid ja MGS 4: Guns of the Patriots (2008) tasaluvussa 94, ja viimeisenä MGS 3, jonka keskiarvo on ”vain” 91.

GameRankingsin luvut näyttävät hyvin samoilta, paitsi että heidän listauksissaan MGS 4 peittoaa muutamalla desimaalilla Metal Gear Solidin. Näyttää siis siltä, että (yli)pitkistä välivideoista kritisoidut MGS 2 ja MGS 4 ovat miellyttäneet kriitikoita kahta muuta peliä enemmän.

(Huomautettakoon, että tässä katsauksessa on tarkasteltu ainoastaan pelien alkuperäisiä julkaisuja PlayStationin konsoleilla. Uudelleenjulkaisuja tai HD-käännöksiä ei ole otettu huomioon.)

Pelaajien keskiarvot näyttävät sen sijaan aivan toisenlaisilta. Metacriticissä pelaajien pisteytyksen voittaa kiistatta Metal Gear Solid keskiarvolla 9,4, ja toiseksi sijoittuu MGS 3 luvulla 9,3. MGS 2 ja MGS 4 seuraavat perässä tasapelillä 8,7. Kriitikoiden ja pelaajien antamat pisteytykset ovat siis täysin päinvastaiset.

Kriitikkolistan tilanne ei muutu lainkaan, jos mukaan lasketaan myös Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Alimittaisen prologipelin keskiarvo vaihtelee Metacriticissä alustasta riippuen välillä 75-80. Alunperin PSP:lle ilmestyneen MGS: Peace Walkerin (2010) keskiarvo puolestaan on 89, ja Metal Gear Rising: Revengeancen (2013) lukema vaihtelee 80-83 välillä. Näistä pistemääristä ei siis ole sarjan pääpelien haastajiksi.

Saapa nähdä, mihin Metal Gear Solid V: The Phantom Pain sitten sijoittuu. Peli ilmestyy uuden ja vanhan sukupolven PlayStationille ja Xboxille 1. syyskuuta, ja PC:lle 15. syyskuuta.