Mielipide: Lataa tämä PS1-kulttipelin päivitysversio vielä kun voit, koska se on loistava!

PlayStation Plus -pelit vaihtuvat kuun vaihteessa, joten ladatkaapa nyt ihmeessä Oddworld: New 'n' Tasty.

Jos olet PlayStation Plus -jäsen, etkä vielä ole ladannut ilmaista kappalettasi Oddworld: New ’n’  Tasty -pelistä, tee se pian. Kuu vaihtuu nimittäin huomenna ja sitten on liian myöhäistä. Peli on saatavilla yhtenä maaliskuun ilmaispeleistä PlayStation 4:lle.

New ’n’ Tasty on kiistatta todella onnistunut uusintaversio vuoden 1997 Oddworld: Abe’s Oddyssee -klassikosta. Tämä näkyy jo pelin arvosteluissa. Metacriticissä on PS4-versiosta listattuna 50 arviota, joista 44 antaa pelille kiitettävän arvosanan. Keskiarvoksi tuleekin 84/100, mikä on mille tahansa pelille hyvä saavutus. Lisäksi pelaajien omat arvosanat ovat lähes samoissa lukemissa.

Ennen New ’n’ Tastyn pidempää ylistämistä täytyy tosin tunnustaa, että olen vähän puolueellinen arvostelemaan peliä. Abe’s Oddyssee oli ensimmäinen pelini alkuperäisellä Pleikkarilla ja osaan etenkin sen alkutasot likimain ulkoa – myös ne salapaikat. Pelasin peliä pitkään jopa ilman muistikorttia, mikä nykypelaajasta tuntuisi aivan käsittämättömältä.

Tältä pohjalta uskallan kuitenkin sanoa, että New ’n’ Tasty säilyttää täydellisesti alkuperäisen Abe’s Oddysseen tunnelman niin pelillisesti kuin maailmansakin puolesta. Uudet taustat ja lisätyt elementit tekevät pelin oudosta todellisuudesta entistä elävämmän, mikä voimistaa uppoutumista pelimaailmaan.

Muutamassa asiassa New ’n’ Tasty eroaa alkuperäisestä olennaisesti: Ensinnäkin Abe’s Oddysseessa peli oli jaettu tiukasti ruutuihin, joiden välillä oli vähän vuorovaikutusta. Vihollisia ei esimerkiksi voinut ottaa haltuun toisesta ruudusta käsin. New ’n’ Tastyssa kuvakulma seuraa Abea liukuen, mikä vaikuttaa joidenkin ongelmanratkaisujen luonteeseen. Suoraan sanoen se avaa uusia mahdollisuuksia.

Toiseksikin Abe on perusasetuksissa määritetty juoksemaan analogitatista. Näin on mahdotonta pelata ainakin sellaisen, joka on tottunut alkuperäiseen peliin, ja hankalimmat salapaikat ovat kyllä juoksuasetuksella todella nihkeitä. Onneksi asetuksen saa kuitenkin pois.

Muutoin ohjausjärjestelmä toimii, mutta jäin hieman kaipaamaan alkuperäisen pleikkariversion mahdollisuutta ohjata analogin sijaan nuolipainikkeilla. Uudessa versiossa Aben puheet tulevat suoraan nuolista, ilman olkanappien painamista.

Erikoista oli myös huomata, kuinka peliä on helpotettu uuden sukupolven pelaajille. Alkuperäisversiossa Abe kuoli yhdestä osumasta, mutta uudessa versiossa pelihahmolla on normaalilla vaikeusasteella jonkin verran ”elämää”, mikä esitetään pään ympärillä pyörivinä lintuina. PS1-version tiukkaan vaikeustasoon tottuneelle tämä oli suoranaista juhlaa. Abe kestää jopa muutaman luodin kuolematta!

Helpotusta tuo myös quicksave-ominaisuus, jota sitäkään ei alkuperäisessä tietenkään ollut. Abe’s Oddyssee oli itseasiassa niitä pleikkaripelejä, jotka eivät edes pystyneet ylikirjoittamaan aiempaa tallennusta. Sitä pelatessa sai  varoa, ettei täytä Pleikkarin 15-paikkaista muistikorttia.

Helpotukset ovat outoja Oddworld-veteraaneille, mutta varmasti tervetulleita niille, jotka vasta nyt tutustuvat Aben seikkailuihin. Peliä voikin ennakkoluulottomasti suositella kaikille, ei vain kulttipelin aiemmille ystäville.

Oikeastaan Abe’s Oddyssee on vielä nytkin, liki 20 vuotta ilmestymisensä jälkeen melkoinen kummajainen. Sen maailma on paljon mielikuvituksellisempi kuin suurimmalla osalla kilpailijoistaan, ja jonkin ajan kuluttua sen pariin tekee aina mieli palata uudestaan.

Altya voit katsoa vielä pelin julkaisutrailerin. New ’n’ Tasty ilmestyi hiljattain myös PC:lle, Linuxille, OS X:lle, Xbox Onelle ja PS3:lle, joten julkaisualustan ei pitäisi olla este pelin pelaamiselle. PS4-versio nyt sattuu vain olemaan ilmainen, vielä tänään.