Mielipide: Deus Ex: Mankind Dividedissa on jotain sellaista, mitä harvassa pelissä nykypäivänä on

28.08.2016

Meikäläinen on pelannut tuoretta Deus Ex: Mankind Dividedia nyt muutaman tunnin, ja toistaiseksi peli on vaikuttanut oikeinkin hyvältä.

Tarinapuolella kyseessä on ihan mielenkiintoinen scifi-seikkailu, vaikka en vuosiin olekaan jaksanut pelata tämänkaltaisia pelejä tarinan vuoksi. Tykkään kyllä hienoista kohtauksista ja juonenkäänteistä, mutta politiikka, terroristijärjestöt ja maailmojen uhkat eivät jaksa kiinnostaa minua samalla tavalla. Myös monissa muissa peleissä kuuntelen puolella korvalla puheet maailmanvalloituksesta ja tulevasta tuhosta. Ylimääräiset emailit ja muun kerättävän tekstihärpäkkeen puolestaan skippaan suorilta käsiltä.

Minua kiinnostavat lähinnä tarinat, joissa on oikeita tunteita ja yksittäisten ihmisten elämän vaikeutta. Hiiteen kuningaskunnat ja suurvallat – haluan kuulla asiat tavallisten tallaajien näkökulmasta!

Tässä päästäänkin Deus Exin kiehtovampaan puoleen. Vaikka pelissä on toistaiseksi seikkailtu oikean maailman Dubaissa ja Prahassa, tunnen peliä pelatessani saapuneeni uudenlaiseen maailmaan. Peli on sanalla sanoen tunnelmallinen, mitä ei voi kovin monesta nimikkeestä nykyisin sanoa.

Ensimmäisten parin tunnin aikana hakkeroin itseni jonkun taloon, josta moni olisi halutessaan voinut juosta lävitse nopeastikin. Minä kuitenkin jäin heti ulko-oven viereen ihastelemaan seinälle kiinnitettyjä muistilappuja siitä, miten asunnon omistajan piti muistaa ostaa pesuainetta ja kissanruokaan sekä muita kissoihin liittyviä tuotteita. Tämän jälkeen näin nurkassa taktisen haulikon, joka ei toistaiseksi mahtunut varustesalkkuuni.

Jatkoin peremmälle asuntoon, jossa kiinnitin huomiota joka huoneessa oleviin kissatauluihin ja kissojen kuviin. Tuntu kuin olisin oikeasti saapunut taloon, jossa asui joku kissojen suuri ystävä. Samalla ambienttia täynnä oleva äänimaailma vyöryi korvissani tehden kokemuksesta entistäkin surrealistisemman ja tunnelmallisemman.

Tämän lisäksi löysin piakkoin myös hylätyn ruokakaupan, jossa oli muun muassa vanhalta näyttäviä muropaketteja. Tuolloin tuli olo, että olisin oikeasti ulkomailla katselemassa vieraan maan tuotteita.

Deus Exin maailmaan on helppo uppoutua, ja minä todella arvostan sitä.

Lisää luettavaa