Lista esittelee kymmenen sensuroitua peliä – myös Suomessa neuvostovastaisen pelin myynti yritettiin estää, syntyi valtava kohu

Sensuuri iski.

22.02.2021

Watch Mojo on  tehnyt videon, jolla esitellään sensuroituja pelejä.

Syitä on monia, mutta useimmiten kyseessä on ollut pelin väkivaltainen tai seksiin liittyvä sisältö. On kuitenkin pelejä, jotka on kielletty joissakin maissa poliittisista syistä.

Myös Suomessa on yritetty poliittista sensuuria ja pelin kieltämistä poliittisten syiden takia.

Vuonna 1985 julkaistiin lukuisille eri pelialustoille peli nimeltä Raid Over Moscow. Elettiin kylmän sodan aikaa, ja pelissä hyökättiin Moskovaan ohjusten avulla. Kuinka ollakaan, samoihin aikoihin Yhdysvallat esitteli omaa Tähtien Sota -ohjuspuolustusjärjestelmänsä.

Pelistä näytettiin pätkiä A-studiossa, jonka jälkeen SKDL:n kansanedustaja Ensio Laine teki pelistä eduskuntakyselyn, sillä hänen mielestään peli ”vahingoitti naapuriystävyyttä ja lasten rauhankasvatustavoitteita.” Ulkoministeriön salaisista muistioista on saatu selville, että Neuvostoliitto pyrki diplomaattiensa avulla kieltää pelin julkaisun Suomessa.

Myöhemmin on käynyt myös ilmi, että itse Paavo Väyrynen oli pahoillaan siitä, ettei pelin julkaisua voitu estää. Tuolloin ulkoministerinä toiminut Väyrynen kuitenkin kertoi Neuvostoliiton suurlähettiläälle, kuinka sosiaali- ja terveysministeriössä pohdittiin voisiko sotapelejä kieltää ihan yleisellä tasolla jonkinlaisten säädösten avulla.

Kuten yleensä käy, kohu ja kielto kääntyi itseään vastaan. Raid Over Moscow oli vuonna 1985 eräs Suomen myydyimpiä pelejä.

Katso lista alta.

Lisää luettavaa