Kolumni: Onko totuus tuolla jossain? – GTA V:stä etsitään huikeaa UFO-salaliittoa

Useimmille Grand Theft Auto V on viihdyttävä rötöstelypeli, mutta pieni joukko pelin läpäisseitä pelaajia käyttää parhaillaan peliaikaansa johonkin aivan muuhun. GTA V on nimittäin osoittautumassa ufometsästäjän paratiisiksi. Spoilerivaroitus on annettu!

Lähdetään ensin perusteista. GTA V:stä on toistaiseksi löydetty neljä ufoa. Mereen uponnut ufo löytyy kartan pohjoisimman niemenkärjen tuntumasta, ja sitä voi kuka tahansa sukellusvehkeineen mennä katsomaan. Tämän lisäksi on kolme lentävää ufoa, joista ainakin osan voi kohdata vasta läpäistyään pelin sataprosenttisesti.

1) Mount Chiliad: Ufon voi nähdä vuoren laelta klo. 03:00, kun sää on myrskyinen. (Katselulavan taakse on kaiverrettu: ”Tule takaisin kun tarina on lopussa.”)

2) Fort Zancudo: Tukikohta länsirannikolla, nouse pilvien yläpuolelle helikopterilla.

3) Sandy Shores: Hippileirin yläpuolella, nouse niin ylös kuin helikopterilla pääsee.

Nämä neljä ufo-havaintoa voivat olla vain tyypillisiä easter egg -salaisuuksia, joiden ei ole sinänsä tarkoitus johtaa mihinkään. Mutta tarkkasilmäiset pelaajat ovat löytäneet paljon muutakin.

Ensimmäinen vihje on Mount Chiliad -vuoren huipulta löytyvä kaiverrus (kuvassa), jossa näkyy paitsi ufo, myös jetpack (?) ja haljennut muna. Nykyisin tätä pidetään karttana, joka käy tavalla tai toisella yksiin pelimaailman kanssa… Mutta entä sitten?

Toinen vihje on mainittu hippileiri Trevorin asuinpaikan Sandy Shoresin tuntumassa. Paikalla on selvästi nähtävissä alien-maalauksia, mutta myös hämäräperäisiä symboliyhdistelmiä, jotka tuntuvat osoittavat Mount Chiliadille ja itäisemmälle Mount Gordolle. Selvästi nähtävissä on myös merkkijono ”6EQUJ5”, joka viittaa 1977 vuoden legendaariseen Wow!-signaaliin.

Kuten esimerkiksi ChiliadMystery -keskustelu Redditissä osoittaa, mennään edistyneemmissä teorioissa jo todella hämyisille poluille. FIB (pelin versio FBI:sta) tuntuu liityvän asiaan jotenkin, sillä kirjaimet ovat selvästi nähtävissä parin ufon kyljessä.  Jotkut ovat yhdistäneet salaliittoon avaruusaluksen osia keräämällä saatavan Space Docker -auton ja jopa Michaelin harrastaman meditaation (jota voi kuin voikin harjoittaa Mount Gordon huipulla).

Lisäksi etsitään hippileirin kuvioita vastaavia pisteitä vuorilta, ja yritetään kuulla Wow!-signaalia meditaation taustamusiikista. Entä liittyykö The Epsilon Program -kultti jotenkin asiaan? Tai vuorilta löytyvä Altruist-kultti, jolle Trevorilla pelatessa voi halutessaan viedä uhreja?

Näin pitkälle päästyään alkaa kuitenkin jo epäillä, onko tässä kaikessa enää mitään järkeä. Entä jos Rockstar Games on heittänyt peliin joukon epämääräisiä vihjeitä vain nähdäkseen, kuinka vainoharhaisiksi pelaajat heittäytyvät? Siinä tapauksessa mahtaa heitä nyt naurattaa…

Yksi näkemys on sekin, että tämä kaikki viittaa tulevaan lisäosaan, jossa ufoilla olisi keskeinen rooli. Eipä tuo täysin mahdottomalta kuulosta, sillä tulihan Red Dead Redemptionillekin zombie-laajennus.

GTA:n ufo-mysteerin tutkiminen jatkuu parhaillaan, joten jos haluat mukaan, läpäise peli ensin sataprosenttisesti ja lue lisää alla olevista linkeistä. Pelin täysi läpäisyhän ei (kumma kyllä) vaadi absoluuttisesti jokaisen pikkutehtävän nuohoamista, ja omaa edistymistään voi helposti seurata rekisteröitymällä Rockstar Games Social Clubiin.

Keskeiset linkit ovat tässä:
UFO-mysteeri GTA-forumilla
Mysteerin Reddit-lauta
sekä Reddit-wikia

Tässä myös lista tällä hetkellä tutkittavista teorioista (päivitetty kolme päivää sitten).

Ja vielä videoversio mysteerin perusteista. Video on julkaistu jo syyskuussa, mutta mitään ei ole ”selvinnyt” sen jälkeen.