Sähkösyöppöjä kerrassaan – Näin paljon PS4 ja Xbox One nostavat sähkölaskuasi

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon nykypäivän konsolijyrät syövät sähköä? Molemmat tämän sukupolven laitteet ovat melkoisia energiasyöppöjä, kun vertaa esimerkiksi entisaikojen konsoleihin – tai oikeastaan melkeinpä mihin vain.

Nykypäivän trendi energiateollisuudessa on ollut, että uudet kodinkoneet ovat energiatehokkaampia kuin vanhat mööpelit. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuore jääkaappi keittiön nurkassa vie vähemmän sähköä kuin 20 vuotta vanha kierrätyskeskuksesta haettu. Pelikonsoleiden kanssa trendi on kuitenkin nurinkurinen.

British Gas -yhtiön mukaan nykypäivän konsoit vievät jopa neljä kertaa enemmän sähköä kuin retroajan laitteet. Yhteensä konsoli vie sähkölaskusta ainakin Brittein maalla keskimäärin reippaat 50 euroa vuodessa, kun luku 16-bittisten aikakaudella oli 13 euron luokkaa. Mielenkiintoista tässä on se, että PS4 ja Xbox One vievät enemmän virtaa kuin esimerkiksi jääkaappi, joka vie puolet vähemmän, arviolta noin 23 euroa vuodessa.

 

British Gasin mukaan yhdellä punnalla (1,35 eurolla) saa pelata Xbox Onella noin 22 tuntia ja Playstation 4:lle noin 25 tuntia. Vuodessa PS4 siis vie energiaa ehkäpä noin 10 euron edestä vähemmän.

Screen Shot 2015-12-23 at 11.33.47

Sinänsä noin 50 euroa vuodessa pelimasiinan sähköön ei ole kuitenkaan mikään valtava raha, mutta konsoli on kuitenkin – kuten lähes mikä tahansa muukin sähkölaite ja lamppu – syytä sulkea silloin, kun sitä ei käytetä.