GameXpo 2017: Suomalaisyhtiö mullistaa tavan, jolla tunnemme pelien äänimaisemat

Kotiteatterit ovat niin last season, äänityynyt ovat tulevaisuutta!

03.11.2017

GameXpolla esitellään pelaamisen lisäksi muuta tekniikkaa, jolla pelikokemuksesta saisi entistä syvällisemmän. VR-lasit ovat jo menneen talven lumia, sillä nyt suomalainen Flexound on tuomassa markkinoille äänityyny HUMUn, joka värähtelee pelin, elokuvan tai muun median ääniraidan tahtiin. Esimerkiksi räiskintäpeleissä jokainen räjähdys ja tussahdus todella tuntuu niskavilloissa asti.

HUMUn alkuperä on jäljitettävissä erilaisiin terapiatuotteisiin, joissa on jo käytetty ääntä ja värähtelyä erilaisilla tavoilla. Akustiikan tohtori ja keksijä Jukka Linjama päätti vaimonsa ehdotuksesta lähteä kehittelemään tuotetta, joka yhdistäisi nämä kaksi elementtiä yhteen. Lopputuloksena syntyi ensin terapiakäyttöön suunniteltu laite, jonka pohjalta lähdettiin kehittelemään viihdekäyttöön tarkoitettua äänityynyä ja lopputuloksena syntyi HUMU.

HUMU lähti hakemaan rahoitusta muun muassa Indiegogon kautta, missä laite keräsi yli 53 000 dollaria 142 takaajalta. Suomalaistuote on jo myynnissä muun muassa Kiinassa, Italiassa ja Ranskassa. Suomessa älytyynyn löytää 11.11.2017 alkaen Elisan myymälöistä hintaan 299 euroa. ”Tämän viikonlopun ajan myymme HUMUa 20% alennuksella täällä GameXpossa”, kertoo Flexoundin Heikki Hyyppä.

Parhaimmillaan sotaoloissa

”Oikeuksiinsa HUMU pääsee niissä tilanteissa kun pelaa pelejä, kuuntelee musiikkia tai katselee elokuvia. Eli periaatteessa tilanteissa, joissa haluaa uppoutua kokemukseen syvällisesti, mutta olla silti muiden ihmisten käytettävissä”, Hyyppä sanoo. ”Sotaelokuvien ja -pelien kohdalla laite pääsee todella oikeuksiinsa. En ole itse vielä elokuvaa nähnyt, mutta uskoisin uuden Tuntemattoman toimivan erittäin hyvin HUMUn kanssa.”

Messuoloissa on sanottava, että laite on ulkopuolisen korvaan todella hiljainen. Henkilökohtaisesti voisin uskoa, että HUMU mahdollistaa esimerkiksi pidemmät ja immersiivisemmät pelisessiot iltaisin, kun pelaaja itse haluaisi syventyä pelin äänimaailmaan, mutta asunnon muut asukkaat yrittävät nukkua.

HUMUn saa yhdistettyä joko bluetoothilla tai piuhalla käytössä olevaan laitteeseen. Hyyppä lupaa laitteen akun kestävän jopa 8 tunnin käytön, joten älytyyny voisi olla oiva kumppani esimerkiksi pitkillä lentomatkoilla, joissa voisi katsoa elokuvaa aivan uudella tavalla.

Lisää luettavaa